Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 40 (2012) ХЕМ БОЙ ЯЛИ, ХЕМ СОЛ БЛИЗАЛИ

ХЕМ БОЙ ЯЛИ, ХЕМ СОЛ БЛИЗАЛИ

Е-поща Печат PDF

На сагата „Белене” още не й се вижда краят. Напротив, всеки ден притуря нови надежди и нови разочарования. След като стана ясно, че референдумът по въпроса за развитието на атомната ни енергетика чрез изграждането на АЕЦ „Белене” е неизбежен (искането за това бе подкрепено от над 540 000 „редовни” участници в подписката), управляващите се разтичаха да търсят „стратегически инвеститор”. И намериха такъв в лицето на „американския” консорциум „Глобал пауър”, който се оглавява от индиеца Арун Савкур и обещава да построи Втора атомна без държавна гаранция, без държавно финансиране и без държавен ангажимент за изкупуване на произведената електроенергия. При това, използвайки същите „остарели” руски ядрени реактори, поръчани на „Атомстройекспорт” от правителствата на НДСВ и тройната коалиция. Не инвеститор, а мечта! Затова и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заведе Савкур лично в икономическата комисия на Народното събрание. След изслушването му, по нареждане на Цецка Цачева на депутати бе раздадено проекторешение за „размразяване” на проекта АЕЦ „Белене” при изброените условия. Най-същественото и най-нелогичното от тях е претенцията държавата да придобие 30 % от акциите на компанията, която ще я експлоатира, при положение че не се ангажира по никакъв начин, нито със строежа, нито с изкупуването и продажбата на нейното електричество. Както се вика, българската държава участва само с територията, върху която ще се построи АЕЦ „Белене”.

 

Но допускайки възможността проектът да бъде реализиран, правителството опроверга собствените си твърдения, че той е прекалено скъп и неизгоден за България; и че за тока, който ще се произвежда там, няма нито вътрешен, нито международен пазар. Как стана така, че един американски инвеститор обещава да построи АЕЦ „Белене” за 6-10 млрд. евро, а Борисов, Дянков и Добрев в хор твърдяха, че тя ще струва 20 млрд.? И на тази база изчисляваха, че токът й ще бъде скъп, по 145 лв. на МВТч? Нали и „Росатом” беше готова сама да финансира строителството, без да ангажира българската държава? И нали самият Бойко Борисов преди две години твърдеше, че дори проектът АЕЦ „Белене” да струва 6,5 млрд. евро, това няма да се отрази на българската страна, понеже ще плаща „Росатом”? Днес, ако „Глобал пауър” построи централата за 6 млрд. евро, експертите изчисляват, че токът ще струва под 50 евро на МВТч. Тоест, по-евтино от тока на американските ТЕЦ „Гълъбово” и „Марица-изток 3”. За сравнение с тока, произвеждан от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) като слънчеви панели и ветро генератори, да не говорим: тяхното производство струва от 400 до 700 лв. на МВТч! При това, някои производители са се уредили с договори за преференциално изкупуване на тока за 25 години!

И отново идваме до въпроса за стойността на проекта АЕЦ „Белене”. След като е можело той да се реализира за 6-10 млрд. евро, откъде екипът на Бойко Борисов измисли фантастичните 20 млрд. евро и тръбеше, че те ще тегнат и върху внуците ни? Не беше ли предназначена цялата тази стъкмистика за отказването на руската страна от проекта и за отхвърлянето на обвиненията на Джеймс Уорлик, че тъй като проектът е изцяло руски, България ще стане по-зависима енергийно от Русия? Друго си е да зависиш от САЩ или ЕС, нали?

Според изявление на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, направено в предаването на БНТ „Панорама”, на 28.09.2012 г., консорциумът „Глобал пауър” е в България поне от една година. Защо управляващите опряха до него едва днес? Предполагаемите обяснения са няколко.

Първо, защото ги „подпря” подписката за референдума относно атомната енергетика и проекта АЕЦ „Белене”. Резултатите от този референдум може да ги задължат да строят Втора атомна, независимо дали с бюджетни или с частни средства. Бюджетни пари за АЕЦ те нямат и няма да имат, след като не могат да осигурят 800 млн. лв. за вдигане на пенсиите от 1 януари 2013 г., а непрекъснато преместват назад във времето датата на чудното събитие: вчера 1 април, днес 1 юли, а утре я камилата, я камиларят.

Второ, защото както показа и докладът на HSBC към 2020 г. България може и да не се нуждае изобщо от електричество, но регионът ще изпитва остър дефицит на електрическа енергия и за евтиния ток на АЕЦ „Белене” пазар ще има. За съжаление, печалбите от продажбата на ток няма да ги прибира българската държава.

Трето, независимо кой ще строи АЕЦ „Белене”, и дали тя ще бъде атомна или паро-газова, изграждането на инфраструктурата и електро преносната мрежа до нея е задължение на българската държава.

Четвърто, ако не се построи Втора атомна, а поръчаните два ядрени реактора се монтират като 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, докато те заработят, на регионалния енергиен пазар ще са се настанили други играчи.

Пето, при това правителство България няма как да спечели в международния арбитраж делото по иска за неустойка на „Атомстройекспорт”. Следователно, ще бъде осъдена да плати 1 млрд. евро, без да има нова ядрена мощност. Казано иначе, ще е потопила в „гьола” на Белене близо 3 млрд. евро за тоя дето клати гората.

Впрочем, преди още да има ясен и избран инвеститор, НЕК започна да пресмята колко ще струва отделянето на активите и пасивите на Втора атомна. И най-изненадващо обяви, че търси фирма, която да изготви оценка на обособени активи и пасиви, свързани с проекта АЕЦ „Белене”, с готовност за отделянето им от НЕК. („Сега”, 29.09.2012, с.5.). Възможно ли е фалиралата държавна НЕК да прави нови харчове по този проект, ако не е получила съответното разрешение от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ)? Според нас, не. Търсенето на оценител може би е в изпълнение на плана на „Глобал пауър”, предвиждащ от НЕК да се отдели и обособи отделна компания. Дали всичко вече не е предрешено и на американския консорциум и неговото ядро, групата „Квантум” са връчени ключовете от килера на Втора атомна?

Случаят удивително напомня за продажбата на МК „Кремиковци” на Прамот Митал. Отново индиец ще спасява, този път атомната ни енергетика, а не металургията. Този индиец на име Арун Савкур е регистрирал през 2004 г. сайта quantumgroupus.com, а през юни 2012 г. – страницата globalpowerconsortium.com на кандидата за АЕЦ „Белене”. Липсва при него само Сашо Апашо, но нейсе.

Важното е, че точно г-н Савкур участва в срещата с икономическата комисия на НС на 26.09.2012 г. като изпълнителен директор на „Квантум груп”. А „българската връзка” в тази група е бизнесменът Богомил Манчев, чиято фирма „Риск инженеринг” участва в общата компания „Квантум инженеринг”. Фирмата на Богомил Манчев е дългогодишен доставчик на АЕЦ „Козлодуй” и консултант на проекта за АЕЦ „Белене”. Когато в едно тв-предаване на г-н Манчев споменаха мнението за него на Иван Костов, той отговори, че Костов е последният, който трябва да говори за енергетика. Понеже той бил подписал смъртния акт на 1-4 блокове на АЕЦ „Козлодуй”, а така също и договорите за американските ТЕЦ. „Черно човече, паднало от Марс!”- каза Манчев по адрес на Командира. Независимо от всичко Иван Костов и Мартин Димитров ще се опитат да осуетят провеждането на референдума за АЕЦ „Белене”. Понеже повече от демокрацията обичат собствените си интереси, а те са във ВЕИ и американските ТЕЦ.

Независимо как ще се развие по-нататък случаят АЕЦ „Белене”, управляващите гербери изпаднаха в положение, което народната мъдрост описва така: „Хем бой яли, хем сол близали!”. Тоест, тези, които се заканваха „да наплескат” руснаците, се самонаплескаха, допускайки вероятността да се „размрази” един проект, който бяха обявили за скъп и неефективен. При това размразяването му ще стане при същите условия, при които щяха да го реализират руснаците. Ако това е балансирана политика – здраве й кажи! Чудно ли ще е, ако се окаже, че американският консорциум, ръководен от един индиец, е съдружник на руската „Атомстройекспорт” или „Росатом”? Не. Нали и „руската” ЛУКойл е всъщност международна компания, свързана с банковата фамилия Ротшилд?

Капиталът няма отечество. В противното вярват само наивници и глупаци, каквито за съжаление ни управляват от години. С ГЕРБ или без ГЕРБ, АЕЦ „Белене” ще има, докато има търсене на електроенергия в региона. Само че българският избирател трябва да реши на референдума и парламентарните избори през идната година: дали да има ГЕРБ и АЕЦ „Белене”, или само Втора атомна? От отговора на този въпрос зависят и заплатите, и пенсиите, и всичко необходимо, за да живеем човешки.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар