Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 19 (2012) РУСИЯ ИМА ВЕЛИКА ИСТОРИЯ И ВЕЛИКО БЪДЕЩЕ

РУСИЯ ИМА ВЕЛИКА ИСТОРИЯ И ВЕЛИКО БЪДЕЩЕ

Е-поща Печат PDF

На 7 май в големия Кремълски дворец се състоя тържествена церемония по встъпването на Владимир Путин в длъжността президент на Руската федерация. Церемонията започна с тържествено внасяне в Андреевската зала на Големия Кремълски дворец на държавния флаг на Русия, щандарта на президента, Конституцията на Русия и знака на президента на Русия. Владимир Путин положи клетва за вярност към народа на Русия. Председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин обяви встъпването на Владимир Путин в длъжност като глава на руската държава. На церемонията по инагурацията бяха поканени около три хиляди души. Сред тях имаше членове на правителството и на Съвета на федерацията, депутати от Държавната Дума, съдии от Конституционния съд, представители на други федерални органи на държавната власт. Присъстваха и доверени лица и представители на избирателния щаб на кандидата за президент на Русия Владимир Путин, други кандидати, участващи в изборите за президент, шефове на дипломатически мисии, представители на духовенството, учени, дейци на културата и изкуството, общественици.
На Съборния площад бе представен президентският полк на Владимир Путин в чест на встъпването му в длъжност като държавен глава. На същата дата президентският полк навърши 76 години от основаването си.
Със слово към присъстващите се обърна досегашният президент Дмитрий Медведев. Обединява ни стремежът към общото благо, към свободата и прогреса, заяви той.
Вл. Зоркин прикани Владимир Владимирович, да положи клетва в съответствие с чл. 1 ал. 82 от Конституцията на Руската федерация.

Уважаеми граждани на Русия! Скъпи приятели!
Встъпвайки в длъжността президент на Руската федерация, си давам сметка за отговорността пред Родината. Нейните интереси, сигурността й, благополучието на гражданите на страната винаги са били и ще бъдат за мен на първо място. Ще направя всичко, за да оправдая доверието на милионите наши граждани. Смятам, че смисълът на целия ми живот и мой дълг е да служа на Отечеството, да служа на народа, чиято подкрепа ме вдъхновява и ми помага да решавам най-сложните и трудни задачи.
Изминахме заедно дълъг и труден път, повярвахме в себе си, укрепихме страната, върнахме достойнството си на велика нация, светът видя възродена Русия, и това е резултат от усилията на нашия народ, на общата ни напрегната работа, за която всеки има личен принос. Сега имаме всичко необходимо за движение напред, за съзидание: имаме дейна и развиваща се държава, стабилна икономическа и социална база, активно и отговорно гражданско общество. В това виждам и голямата заслуга на Дмитрий Анатолиевич Медведев. Неговият президентски мандат осигури приемственост и стабилност в развитието на страната, даде допълнителен импулс за модернизация на нашия живот във всяко отношение. Пред него стоят сложни и много отговорни задачи. Желая му успех.
Днес ние навлизаме в нов етап на националното развитие, ще трябва да решаваме принципно нови задачи, на друго равнище, от друго качество и друг мащаб. Близките години ще са определящи за съдбата на Русия десетилетия напред. И ние всички трябва да си даваме сметка, че животът на бъдещите поколения, историческата перспектива на държавата и нацията ни днес зависят именно от нас, от реалните ни успехи в изграждането на нова икономика и съвременен стандарт на живот, от нашите усилия за опазването на народа, за подкрепа на руското семейство, от нашата упоритост в обживяването на огромните руски пространства от Балтика до Тихия океан, от нашата способност да станем лидери и притегателен център за цяла Евразия.
Ние ще постигнем целите си, ако сме единен, сплотен народ, ако Отечеството ни е скъпо, ако укрепваме руската демокрация, конституционните права и свободи, ако разширяваме участието на гражданите в управлението на страната, във формулирането на важните въпроси, така че стремежът на всеки за по-добър живот да е въплътен в съвместната работа за процъфтяването на страната. Ние непременно ще успеем, ако се опрем на здравия фундамент на културните и духовните традиции на нашия многонационален народ, на нашата хилядолетна история, на ценностите, които винаги са били нравствената основа на живота ни, ако всеки от нас живее според съвестта си, с вяра и с любов към родината, към близките, ако се грижи за щастието на децата си и благополучието на своите родители. Ние искаме и ще живеем в демократична страна, където всеки има свобода и простор да приложи таланта и труда си, силите си. Ние искаме и ще живеем в успешна Русия, уважавана в света като надежден, открит, честен и предсказуем партньор. Аз вярвам в силата на нашите общи цели и идеали, в решимостта ни да преобразим страната, вярвам в силата на обединените действия на гражданите, в нашия общ стремеж към свобода, правда и справедливост. Ние сме готови за грядущите изпитни и грядущите дела.
Русия има велика история и не по-малко велико бъдеще. И ние ще работим с вяра в душата, с искрени и чисти помисли. Благодаря!

7 май 2012 г., 12,30 ч,
Кремъл

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар