Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 27 Социализмът на 21 век не е мит, а реалност

Социализмът на 21 век не е мит, а реалност

Е-поща Печат PDF

Н. Пр. Рафаел Анхел Барето Кастийо е роден на 24.10.1927 г. в гр. Кибор, щат Лара, Венецуела. Завършва Централния университет на страната, катедра „Медицина”. Университетски преподавател в различни висши медицински училища, основател на Венецуелските асоциации по ревматология, вътрешна медицина, гериатрия и геронтология. Делегат от Венецуела на многобройни световни медицински асамблеи и форуми. Член-основател на младежката комунистическа партия на Венецуела и член на Комунистическата партия на Венецуела. Участник на различни международни срещи за мир и против ядрената война. От 2006 г. е извънреден и пълномощен посланик на Боливарска република Венецуела в Република България. - Ваше превъзходителство, на 5 юли 1811 г. се подписва  Акта за независимост на Венецуела. Какво значение отдавате на тази дата?
- Като революционери ние отдаваме голямо значение на тази дата и се радвам, че чрез “Нова Зора” българският народ узнава за нея. За съжаление, в продължение на близо 200 години, Венецуела е доминирана от местни олигархии, които са под влиянието и господството на северноамериканския империализъм. Но с идването на власт на президента Уго Чавес Фриас, създател на т.нар. Боливарски проект, от социална, икономическа и политическа гледна точка страната ни бе изправена пред предизвикателството да извърши една истинска революция.
- Докъде стигна реализацията на Боливарския проект?
- Боливарският проект е насочен към изграждането на социализма на 21 век, в няколко стратегически направления, съдържащи се в Социалистическия план „Симон Боливар”, в момента  в процес на изпълнение. Мотото на проекта е “За пълно социално щастие!” отразява факта, че днес всички граждани на Венецуела живеем в търсене на нови, по-добри условия на живот, така, както е мечтаел нашият освободител Симон Боливар.
- Какви реформи се осъществиха в социалната сфера?
- През 2011 г. 46 % от националния бюджет е предвиден за  социалния сектор. Удвоен бе бюджетът за образование, който достигна 6 % от БВП. По подобен начин бе удвоен и бюджетът в сектор здравеопазване. В социално-осигурителната система значително бе увеличен броят на отпуснатите пенсии за старост. На почти 2 милиона души е гарантирана прилична пенсия, равна на минималната работна заплата от 360 щ.д. на месец. 60 % от венецуелците получават заплати, надхвърлящи  минималната работна заплата. Благодарение на мисията Робинсън бе намалено нивото на бедност, особено на крайната бедност. В сътрудничество с революционното правителство на Куба, чрез кубинския метод за ограмотяване “Да, аз мога!” бе ликвидирана неграмотността. Отворени бяха вратите за знания на изключените от обществото около един милион и половина венецуелски граждани. Венецуела бе обявена от ЮНЕСКО за територия без неграмотно население.
- Какво убягва на критиците на новия път на Венецуела?
- Първо, че новата национална геополитика променя социално-териториалното устройство на Венецуела. Нашата цел е чрез децентрализиране на териториалния модел на развитие на страната да променим и вътрешната организация на модела на производството. Второ, че социалистическият модел на производство се стреми да постигне премахване на социалното разделение, йерархичната структура и разликата в задоволяването на човешките нужди. Това ще стане чрез мултиплициране на капитала при производството на богатство. И трето, че новата социалистическа етика цели преобразяването на  венецуелския народ.
- А как ще отговорите на обвиненията на САЩ, че страната Ви не се развива по демократичен път?
- Това са напълно безпочвени твърдения. Революционната демокрация с участието на народа, която съществува у нас през последните 12 години, се стреми да засили социалната организация, с цел да трансформира отделната човешка слабост в колективна сила, укрепвайки независимостта, свободата и властта на всеки индивид. Социализмът на 21 век не е мит, а реалност!
- Към какво се стреми страната Ви в международен план?
- Ние се стремим да отстояваме независимостта и суверенитета си, опитвайки се да избегнем фалшивия процес на глобализация, чиято цел е да ни нареди до дивия капитализъм, доминиращ днес в света. Според нас е необходима нова международна геополитика за създаването на многополюсен, социално справедлив и солидарен свят, в който мирът е гарантиран  чрез приятелски диалог между народите, правото на самоопределение и зачитане на свободата на мисълта.
Като световна енергийна сила Венецуела съдейства и за прилагането на стратегия, която комбинира суверенното използване на ресурси с регионална и глобална интеграция.
- На какво ниво на развитие е проектът АЛБА?
- Проектът АЛБА - Боливарска алтернатива за Латинска Америка - се превърна в място за срещи на народите и правителствата, които подкрепят Карибска Латинска Америка като една голяма, сплотена нация, която задружно се изправя пред предизвикателствата на настоящето и бъдещето. Всичко това се прави въз основа на принципите на солидарност, сътрудничество и взаимно допълване между нашите страни.
- Как Венецуела гледа на ставащото в Близкия изток и Северна Африка?
- За нас е ясно, че случващото се в страните в Близкия изток и Северна Африка, които се стремят да бъдат свободни и суверенни, е брутално капиталистическо нападение срещу тях. Затова страната ни ще продължи да ги подкрепя във всички международни форуми, в които членува. Все още не можем да разберем как най-влиятелните държави решиха да унищожат малка страна като Либия в търсене на изгода - нейния петрол.
Венецуела смята, че става въпрос за гротескна намеса на империалистическите държави срещу суверенна държава в Северна Африка. Ето защо президентът Чавес призова за прекратяване на агресията и настоя либийският народ сам да реши вътрешните си проблеми.
- Какво трябва да се направи още за задълбочаване на двустранните ни отношения?
- По време на управлението на президента Чавес бяха проведени две срещи на Механизма за политически консултации между правителствата на България и Венецуела и четири двустранни заседания на Смесената българо-венецуелска комисия за икономическо, научно-техническо и културно сътрудничество. В момента представители на различни министерства и държавни институции на двете страни работят съвместно. С цел разглеждането на доклад за състоянието на основните области на сътрудничество между България и Венецуела и оценка на съществуващите двустранни договори. В процес на преговори са 10 договора. Очакваме през второто полугодие на настоящата година да бъдат подписани Рамково споразумение за сътрудничество в икономическия сектор, Проект на меморандум в областта на енергетиката и Споразумение за сътрудничество в научно- техническата сфера.
- Как български компании могат да участват в развитието на търговско-икономическите ни връзки?
- В момента във Венецуела се работи по конкретни проекти в областта на петрола, енергетиката, строителството на жилища, туризма и селското стопанство, като се разчита на българския опит. В този смисъл, според мен ще бъде от голям интерес да се поощри работата на търговските камари във всяка от двете страни с цел насърчаване на двустранните търговски контакти. Мисля и че по време на петата Смесена комисия, планирана да се състои в София, е подходящо да се организират семинари, в които да участват български и венецуелски предприемачи, които да разгледат нови проекти и възможности.
- Какво е мнението Ви за българите, които живеят във Венецуела?
- Българите, които живеят във Венецуела, са обикновени, честни и трудолюбиви хора, рядко се въвличат в престъпни действия като например трафик на наркотици и др. Лесно се адаптират към венецуелския начин на живот, култура, храна и обичаи. Водят здравословен начин на живот, наслаждават се на красивата венецуелска природа и на карибските ни плажове. Те оценяват вечната венецуелска пролет и топлината на тропика. Научават лесно нашия език. Участват в университетския живот и технически проучвания на високо ниво.
Заради всички тези черти и социално поведение те са приети и признати от венецуелското общество и са напълно интегрирани в него.
- Вие сте тук вече 5 години. Успя ли да Ви впечатли страната ни?
- Най-добрите ми впечатления са свързани с приятелството и обичта, с начина, по който се отнасят и ни приемат хората във вашата страна. Понякога на мен и на съпругата ми ни се струва, че се намираме в латиноамериканска страна - обичаите и начинът на живот на българите са толкова сходни с нашите... Често казваме, че въпреки огромното разстояние и при толкова различна от нашата история ние се чувстваме прекрасно. Наслаждаме се на една превъзходна кухня и напитки. Да не забравяме и великолепните български пейзажи, исторически паметници, архитектура, фолклор, история и древна култура.

 

 

Н. Пр. Рафаел АНХЕЛ БАРЕТО КАСТИЙО,
извънреден и пълномощен посланик
на Боливарска република Венецуела в България,
пред в. “Нова Зора” в разговор с Евгений ЕКОВ

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар