Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

САКРАЛНОТО МИНАЛО

Е-поща Печат PDF

• България в традицията и поглед отвън

Вече цяла година един исторически сборник успешно намира своите читатели и съмишленици. Съчетанието на авторско изследване, сборник статии на експерти, хронологичен справочник и христоматия с извори прави печатното издание полезно за специалисти-историци, народопсихолози, учители, ученици, родители. Емоционалният поглед към историята и паралелите със съвремието винаги правят едно четиво интересно.

Авторът на книгата „Българската сага“ (2015) Детелина Денчева е събрала хиляди мнения на чужденци за България, които са съпоставени с древните извори и архивните документи от близките векове. Включени са мисли за миналото, съвремието и вероятното бъдеще на България, на български историци, литературни творци, политици, народопсихолози.

Особено интересни са засегнатите въпроси за летоброенето (датировката). Успоредно са дадени събитията в Европа и България. Неволното сравнение поражда гордост колко напред е била една цивилизована България спрямо една дива Европа до падането ни под османска власт. Привидно сухата хронология се съпровожда с откъси от фундаментални академични текстове и литературни творби, посветени на близкото и далечно минало. Цитирани са наблюдения за България на изследователи и общественици от Европа, които досега не са превеждани у нас. Вярно, цитатите са предимно положителни, но това е и целта на автора... Може би защото в последните три десетилетия слушаме предимно негативни мнения за българите. Слушали сме ги и преди век, и преди много векове. Така например през Първата световна война на френските чернокожи колониални войници било внушавано, че българите са човекоядци, затова да не се предават като пленници в битките...

 

БИБЛЕЙСКИЯТ ПРОЕКТ ПРИКЛЮЧИ. НАРЕД Е ТОТАЛНАТА ДЕБИЛИЗАЦИЯ

Е-поща Печат PDF

21 век ще е време на жестока борба за бъдещето, когато цели държави, етноси, култури безпощадно, без никакви сантименти ще бъдат изтрити с гумата на Историята

В тази борба ще оцелеят и ще победят само социалните системи, сплотени от единен ценностен код, които са с минимална социална поляризация и с висок процент носители на знанието. Олигархичните системи няма да оцелеят в тази битка, тяхната участ е да се превърнат в икономически тор за силните. А и какво друго заслужават?!

• За по-голямата част от човечеството този „нов свят“ ще се превърне в новите „тъмни векове“

- Накъде отива светът, г-н Фурсов, каква е картината на бъдещето?

- Светът стремително върви към края на капитализма. А от него не остана чак толкова много: на практика пазар вече няма, има глобални монополи; държавата отмира; гражданското общество се свива; политиката се превръща в комбинация от административна система и шоу бизнес; парите загубиха много от функциите си и най-вече престанаха да са пари; европейците изгубиха една от най-важните си основи – етиката на труда.

Капиталът почти изцяло успя да изяде труда, вследствие на това самият той вече не може да бъде капитал.

- Кой изгражда новия свят?

- Едновременно текат два процеса: разрушаване на стария свят и оформяне на новия.

Капиталистическата върхушка руши стария капиталистически свят, защото поне занапред той не й е необходим. От средата на 70-те години на 20 в. върви демонтаж на капитализма. Той като че ли „пътува“ към „додемократичното си минало“, към епохата на „желязната пета“ и Остиндийската компания, предшественици на днешните транснационални корпорации, само че много по-безцеремонни от сегашните.

 

ИКОНОМИКА НА КОЗУНАЦИТЕ

Е-поща Печат PDF

Герберите бяха призовани „да се напънат и изберат за президент една жена” преди Нова година, после обаче Б. Борисов започна да бие отбой, още на другия ден заяви, че изправен пред женска аудитория, решил да се пошегува... Оттогава насам премиерът намеква непрекъснато, че президентът на ГЕРБ ще е мъж. И най-вероятно ще се казва... Бойко.

На 29 март, пред форума  „Предприемачи ГЕРБ”, Борисов пусна поредната си цветиста шега, като им препоръча да изберат за свой лидер жена, и отново каза, че ГЕРБ може да излъчи жена президент. И понеже начело на структурите на партията заставали все жени, трябвало да има възможност за смяна на пола. “За да имаме и ние някакъв шанс”, подчерта ораторът. Така хем ще се изпълни обещанието пред жените, хем ще се защити мъжката чест.

Като си спомним за онази седянка в дома на Борисов в Банкя, на която той каза, че трябвало да бъде „пидал”, за да изглеждал умен, всичко си идва на мястото, значи, ако зависи от ГЕРБ, България ще има за държавен глава човек с неустановена сексуална ориентация - ни мъж, ни жена... Ако перифразираме отговора на Левски на въпроса дали когато България се освободи, той ще стане цар, можем да кажем: „Ако е за такъв президент, то и сега си имаме Росен Плевнелиев! Нам трябва не мъж по пол, а по характер!”

 

ВЕЛИКАТА ВОЙНА НА КОНТИНЕНТИТЕ

Е-поща Печат PDF

Продължение от бр. 17

„Мистър Перестройка” тръгва в атака


Както винаги в моменти на върховни конспирологични и идеологически напрежения, веднага след ареста на членовете на ГКЧП, станали явни определени аспекти на заговора, каквито обикновено остават в сянка.
Най-откровеният момент бил изплуването на „мистър Перестройка” (Ал. Яковлев) на повърхността в руския парламент. Разбира се, мисията му не е да предупреди „наивните” депутати за „мошеническата сган, която отново може да наобиколи Горбачов”.

 

ЕДНО Е ДА ИСКАШ, ДРУГО Е ДА МОЖЕШ...

Е-поща Печат PDF

„Туй що глупци вий не знайте

Позор ли е или слава”..

Христо Ботев, „В механата”

 

В канализацията на българската политическа история изтече още една изборна кампания. Преди още да бяха обявени окончателните резултати от преброяването на изборните протоколи, станаха известни както победителите от изборната надпревара, така и техните парламентарни съдружници или опоненти. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов получи за трети път шанса да оглави правителство, доминирано от ГЕРБ. И може би съответно, за трети път да зареже управлението, оправдавайки се със загубата на народното доверие, с някоя вътрешна криза, или със сложната международна обстановка, която изисква обединени национални усилия.

След обработката на 100 % от изборните протоколи (към 16:45 на 27 март 2017), на сайта на ЦИК бяха публикувани резултатите на всички участници в изборната надпревара:

1. ПП ГЕРБ -32,65 % от гласовете и 95 депутатски мандата;

2. БСП за България -27, 20 % от гласовете и 80 мандата;

3. Обединени патриоти (ОП) – 9,07 % и 27 мандата;

4. ДПС-8,99 % и 26 мандата;

5. ПП „Воля” - 4,15 % и 12 мандата;

6. РБ-ГН – 3,06 %;

7. Коалиция от партии „Да, България” – 2,88 %;

8. Движение „Обединение ДОСТ” – 2,86 %;

9. „Нова република” – 2,48 %.

Квадратчето „Не подкрепям никого” са попълнили 2,50 % от гласувалите на тези избори.

При тези резултати 44-ият парламент ще бъде петпартиен.

 


Страница 170 от 229