Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

РИМСКАТА БАНЯ НЕ Е ПРОСТО ПИЕСА...

Е-поща Печат PDF

• За здравната реформа и за още нещо

Състоянието на общественото здравеопазване днес, 22 години след установяване на “димукрациътъ”, не позволява да се оказва необходимата медицинска помощ и лечение на български граждани. А всеки от нас се нуждае, по някое време и в някой ден, от съвременна, високоефективна и на високо професионално ниво медицинска помощ и лечение. Положението прилича - по израза на известен в миналото журналист, на “да, ама не”!
По времето на  “омразния” за демократите социализъм България се третираше като високо развита индустриално-аграрна държава с общодостъпно и безплатно, на европейско ниво здравеопазване. Българските лекари бяха високо ценени в чужбина.

 

ГОСПОДИ, МОЖЕ ЛИ ЦЯЛ ЕДИН НАРОД ДА ВЪЗКРЪСНЕ!

Е-поща Печат PDF

Възкресение Христово - един от най-ароматните и цветни християнски празници, отново прекрачи прага ни.

“Христос воскресе из мертвих, смертию смерт поправ и сущим во гробех живот даровав...”!

 

Ислямска държава премина от откъслечни атентати към вълна от терор. ЕВРОПА ДА СЕ УЧИ ОТ ИЗРАЕЛ, АКО НЕ ИСКА ДА СТАНЕ ХАЛИФАТ

Е-поща Печат PDF

• Джихадизмът няма да бъде преборен, докато спецслужбите делят екстремистите на “добри” и “лоши”, казва Боян Чуков

Ще бъде ли прекършен Брюксел от терора? Коя е следващата мишена на джихадистите? Докога родените в западни столици ислямисти ще стават “живи бомби”? Ще се обединят ли европейските спецслужби пред лицето на заплахата? Как българските власти да се справят с предизвикателствата? На тези въпроси “Стандарт” потърси отговор от Боян Чуков, бивш външнополитически съветник на министър-председателя Сергей Станишев и секретар на Съвета по сигурността.

- Г-н Чуков, изненадан ли сте от атентатите в Брюксел?

- В никакъв случай. Изненадан съм, че това не се случи във Франция. По принцип Белгия е нещо като логистична база за подготовка на терористични атентати във Франция. При атаката в Париж на 13 ноември - кървавия хаос в зала “Батаклан”, пред стадиона и в кафенетата, гастролиращите джихадисти имаха връзка с Белгия. В случая двете бомби - на летището и в метрото в Брюксел, избухнаха няколко дни след като бе заловен терористът Салах Абдеслам. Много от хората считаха, че става дума за отмъщение. Всъщност няма никакво отмъщение. Французите поискаха да бъде екстрадиран терористът от Белгия. Знаете, че специалните служби имат методи и от неговите показания могат да разбият цялата терористична мрежа. Някой обаче реши да утилизира мрежата, преди да са я разкрили.

 

В СЯНКАТА НА АТЛАНТИЗМА - „ЛИДЕРСТВО ОТ ЗАДНИТЕ РЕДОВЕ” И ПУШЕЧНО МЕСО ОТ ПРЕДНИТЕ

Е-поща Печат PDF

Докато близките до правителството медии раздуваха надълго и нашироко предложенията на Б. Борисов към изумения германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, че „работим по тема за строителството на един автомобилен завод „БМВ”, „Мерцедес”, „Порше” или „Фолксваген” и сме готови за Шенген”, в геополитическото пространство назряват промени със съдбоносен характер за бъдещето на Европа и конкретно за България. Която, въпреки своите управляващи, все още съществува. Не случайно, а може би дори преднамерено контролираните медии не си направиха труда да вникнат в смисъла и целта на посещението на германския външен министър в България. То, разбира се, не беше нито за обсъждане „бизнес предложенията” на божието наказание Б.Б., нито за влизането ни в Шенген, защото както се разбра от това посещение, и двете са химери за България.

 

България: ОПАКАТА СТРАНА НА ДУМИТЕ

Е-поща Печат PDF

„Щом едно правителство почувства необходимост да обещава на своите граждани мир и благоденствие посредством афиши, човек трябва да бъде нащрек и да очаква точно обратното”

Иво Андрич, „Мостът на Дрина”

 

В книгата си „Криза. Как се прави това?” Николай Стариков обяснява как трябва да се тълкуват думите и изразите, с които ни омайва финансовият свят. Например когато банкери и финансови брокери ни говорят за „дефицит на ликвидност”, това означава липса на пари. Сиреч, някой е ограбил банка или предприятие и е офейкал с парите, или е „инвестирал” наличните пари в така наречените лоши (разбирай, несъбираеми) кредити и други високо рискови начинания.

 


Страница 170 от 215