Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

„ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ”

Е-поща Печат PDF

• Аз съм един от тези, които се гордеят, че са участвали във възродителния процес в Родопа планина

Наслушахме се през последните 22-23 години на демагогията на всевъзможни политици, наслушахме се на „лъжлива уста”, както е казал поетът, за всевъзможни неща - социални, икономически, политически, масово приватизационни, криминални, организирано-престъпни и какви ли още не. Но има един въпрос, получил гражданственост в последно време, възродителен процес, по който едни политици позорно мълчат, а други го използват винаги, когато наближат избори, или трябва да се „оплюе” или обругае противниковата страна.

Нямах намерение да се включвам активно в дебата по този въпрос, но интервюто на Анита Чолакова във в. „Отзвук” от 2 - 3 април 2012 г. с депутата от ДПС Ариф Агуш ме подтикна да взема и аз отношение и заявявам на висок глас, че аз съм един от тези, които се гордеят, че са участвали във възродителния процес в Смолянски окръг.

 

ПРЕМАХНЕТЕ ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО

Е-поща Печат PDF

Доживяхме „керемида масло да пусне”, както би казал Чудомир. Тоест, български министър, при това вицепремиер, да подаде оставка, а партията му – в случая АБВ, да обяви, че повече няма да подкрепя правителството, от което беше част. Не заради „несходство в характерите”, а заради водената от Бойко Борисов коалиционна политика. Разбирай, игнорирането на АБВ от пазарлъците за ремонта на току-що ремонтирания Избирателен кодекс, започнали на 10 май между останалите коалиционни партньори: ГЕРБ, РБ и ПФ.

Жужене в клуба по интереси

По-паметливите наблюдатели на политическото театро обаче се питат какво изобщо търсеше уж лявата формация на Георги Първанов в една дясна управляваща коалиция? Чак сега ли разбраха „азбукарите”, че са били употребени като пълнеж, за да се имитира някакво национално съгласие и стабилност? А не за да могат от АБВ да реализират своята „социална политика”, каквото и да означава това. Не гласува ли ПГ на АБВ за „оня” външен заем от 16 млрд. лева, въпреки театралните жестове на Първанов, че не бил уведомен за вероломството на своите съпартийци?

Той си подаде дори оставката от председателския пост, но партията го „помоли” да остане.

 

ПРЕДИ ДА СЕ РОДИ НОВА БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

На 12 май, послучай 140-годишнината от избухването на Априлското въстание, в Дома на Москва в София, по инициатива на софийския комитет “Васил Левски” и Сдружението на приятелите на Русия “Ал. Невски”, бе представена книгата на изтъкнатия български историк проф. д-р Иван Стоянов “Московският Славянски комитет и българското Опълчение”.

Изключително увлекателният разказ на проф. Иван Стоянов за епохата след Кримската война и последвалият Парижки договор, изключващ по същество Русия от концерта на великите сили, за създаването, целите и дейността на московския Славянски комитет - еманация на освободената обществена енергия на руското общество, спечели задълго вниманието на всички присъстващи. Оживявяха имена на дейци и личности, възкръсваха събития и дати, срещи и разговори, договорености, тайни планове и споразумения. И всичко това по един неповторим начин бе свързано с българската съдба, със съдбата на новата българска държавност, възкресена за живот в позабравените танталови родилни мъки на историята.

 

ПОЛИТИЧЕСКОТО БЕЗСРАМИЕ В ДЕЙСТВИЕ

Е-поща Печат PDF

Преди няколко дни в редакцията на в. „Преса” се състоя  пресконференция по повод публикувания запис на  разговора, състоял се между лидера на БСП в Сливен Мартин Славов и един от кандидатите за кмет на Сливен Галин Кънчев. Пресконференцията бе водена от главния редактор на в. „Преса” г-н Тошо Тошев. До него се намираше тъжно-смешният герой от блудкавия водевил „Борба срещу  организираната престъпност” - г-н Цветан Цветанов. Слушах по една телевизия тази пресконференция, с - няма да скрия - нарастващо раздразнение.

 

ЛЯВАТА ПЕРСПЕКТИВА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЪРЦИЯ

Е-поща Печат PDF

• демократичен блян или реалност

Гърция е в трескава подготовка за новите парламентарни избори, които съществувалият само два дни в средата на май новоизбран гръцки парламент определи да се проведат на 17 юни. Борбата за гласовете на избирателите се води с всички средства и по всички фронтове, но с особено настървение в дясното и в лявото политическо пространство, където сили мерят класиралите се на първите две места на предишните избори политически сили - дясната “Нова демокрация” и радикално лявата СИРИЗА. Първата е с богат опит в управлението и в политическите борби за власт и има зад себе си мощен икономически ресурс, както и пълната, вече съвсем открита, външна подкрепа на т.нар. могъща тройка - МВФ, ЕЦБ и ЕС.

 


Страница 169 от 260