Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ИСЛЯМЪТ НА САЛАФИТИТЕ

Е-поща Печат PDF

Те живят като в секта, мисленето им е черно-бяло. Смятат се за богоизбрани и вярват, че всички немюсюлмани ще горят в ада. Става дума за салафитите.
В Германия те са напоследък особено активни. “Подобно нещо не е имало през последните 20 години”, казва говорителят на полицията Хари Колбе. По време на демонстрация в Бон мюсюлмани-салафити раниха 30 полицаи, двама от тях - с опасност за живота.

 

„БУФЕРЕН” БАЛТИЙСКО-ЧЕРНОМОРСКИ ВОЕНЕН СЪЮЗ?!

Е-поща Печат PDF

В НАТО няма единно мнение за опасностите, които съществуват в света и задачите на алианса. Американците настояват силите на съюза активно да участват в световните събития по цялата земя, където се укрепва глобалното лидерство на САЩ. Някои европейски държави пък се отнасят скептично към тази широка трактовка на задачите и целите на НАТО. Новите членове на НАТО обаче, страните от района на Балтийско море, Полша и Румъния, настояват за конкретни мерки, които отчитат предполагаема опасност от Русия. От името на България, за съжаление, в този смисъл говорят и „сламеният човек” Плевнелиев, и външният на България министър Даниел Митов.

По-старите членки на алианса разбират, че за да засилят защитата от Русия, трябва да отделят ресурси и да изострят отношенията си с нея, за което не са готови. Някои от тях дори не виждат опасност откъм Русия за себе си и нямат намерение да развалят утвърждаващия се икономически диалог, който се развива благоприятно в кризата и е нужен както на европейците, така и на руснаците. Затова по-старите членки са наясно с желанието на САЩ да ги вкарат в изтощителен сблъсък с Русия.

 

ЗА ЕДИН ПО-ДОБЪР СВЯТ

Е-поща Печат PDF

Малко предистория - на 12 септември 1998 г. в САЩ са арестувани петима кубински граждани - Херардо Ернандес, Рене Гонсалес, Рамон Лабаниньо, Антонио Гереро, Фернандо Гонсалес.

Обвинени са - без наличие на неоспорими доказателства, - че по време на пребиваването си в Маями, САЩ, събират информация за намеренията на кубинско-американска терористична организация, възнамеряваща да действа против Куба, с което са “заплашили националната сигурност на САЩ”. Херардо е осъден на две доживотни присъди, плюс 15 години лишаване от свобода, Рамон - на доживотен затвор, Антонио - на доживотен затвор, Фернандо - на 19 години лишаване от свобода и Рене - на 15 години лишаване от свобода.

В послание до народа на САЩ петимата кубинци заявяват, че не са нарушили или застрашили националната сигурност на САЩ, а всъщност са допринесли за разкриване на терористични актове срещу кубинския народ и така са спомогнали за спасяване от смърт на невинни кубинци и на граждани на САЩ. На 2 септември 2008 г. 11-и окръжен съд в Атланта, Джорджия, в САЩ, отхвърля преразглеждането на делото и потвърждава обвинителните присъди за петимата кубинци. На 15 юни 2009 г. Върховният съд на САЩ отхвърля и преразглеждането на техния казус.

 

ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОЛЕТНА ВИХРУШКА

Е-поща Печат PDF

Нашата добра Европа, която обикновено е определяна от коментаторите като скучна, старомодна и сякаш оставена на доизживяване, в последно време се превръща в емоционален център на световната политика. Правителства и лидери подават оставки, неизвестни кандидати печелят избори, уж добре обмислени перспективи за развитие се подлагат на съмнение или направо се преразглеждат. Казано накратко, Европа отново е недоволна от себе си, а това показва не само нейните вътрешни противоречия, но и нещо по-съществено – че тя не е изчерпала безвъзвратно своя интелектуален и революционен потенциал. Струва ми се, че ние трябва да сме доволни от тази промяна.

 

КАКЪВ Й Е ПРОБЛЕМЪТ НА БСП?

Е-поща Печат PDF

Проблемът на БСП изобщо не е в лидерската позиция – дали ще е Станишев, или Първанов. Партията от 23 години (дори бих казал от 25 години) има огромен дефицит в определянето на своята същност, място, цели и предназначение. Примерно въпросът масова или парламентарна партия, е отдавна безпредметен. БСП в чистия си вид от двадесет години насам е парламентарна, а не масова партия (след скрито-откритата й социалдемократизация). Това, което все още я крепи, са стотиците хиляди “твърд електорат”, който е напуснал партията поради това, че не може да припознае тази партия като своя, но който продължава да гласува за нея като единствен начин да отговори на “дясната алтернатива”.

 


Страница 169 от 241