Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

АСПЕКТИ НА ПОЛОЖЕНИЕТО В СИРИЯ

Е-поща Печат PDF

Смяната на режима в Сирия остава главна цел на Вашингтон

Руската въздушна кампания в съчетание с действия на земята, осъществени от сирийската правителствена армия, както и войски на ливанската организация „Хизбола“ и Иран, позволи на Дамаск да изтласка “Ислямска държава” и да възстанови контрола си над близо 10 хил. кв. км сирийска територия. Разбира се, западните медии лъжливо представят поражението на „Ислямска държава“ и сходните й терористични групи за постижение на САЩ. На 14 март Русия обяви съкращаване на военния си контингент в Сирия и прекратяване на своята продължила пет месеца и половина въздушна кампания. Това беше стратегическа стъпка с оглед на т. нар. мирни преговори, запланувани да започнат на същия този 14 март в Женева. Сирийският президент Асад заяви, че решението на Русия подчертава успеха на сирийските и руските въоръжени сили за възстановяване на мира в ключови райони на Сирия.

Началото на мирните преговори в Женева не се случи, защото всъщност САЩ и НАТО не искат мир. За това свидетелства фактът, че западните медии не прекратяват злостните нападки против президентите Путин и Асад. Също така докато Русия се „изтегляше“, голяма войскова част, съставена от ислямски терористи (техните наименования нямат значение, тези наименования се използват само за да объркват хората) прекосиха турско-сирийската граница, защото турският президент Ердоган беше получил заповед от своите американски господари за пропускането им през турска територия. Мирните преговори се оказаха фарс. Все пак част от руския контингент си остана в Сирия, за да наблюдава крехкото „примирие“, което официално влезе в сила на 26 февруари. Остават и модерните руски системи С-400 като защитна мярка против въздушно нападение, в частност от страна на Турция.

 

СТРАТЕГИЯТА НА ПУТИН ЗА ЕВРОПА В РАЗВИТИЕ

Е-поща Печат PDF

Путин положи клетва за трети път като президент на Русия. Връщането му в президенството не беше неочаквано; на практика той никога не се е разделял с мястото си на лидер на Русия, дори по времето на президентството на Димитрий Медведев. Това се случва в момент, в който като че ли в Европа се налага една тенденция за загуба на властта от „титулярите”.
Съвсем наскоро тенденцията беше демонстрирана и от социалиста Франсоа Оланд - кандидат за президент на Франция, който победи Саркози в проведените наскоро президентски избори.

 

ВРЪЗКАТА С НАРОДА Е КЛЮЧЪТ КЪМ ДОВЕРИЕТО

Е-поща Печат PDF

Редовната конференция на Движение на ветераните в БСП бе проведена на 13 април 2016 г. в София. За председател бе избран Динко Желев.

По повод изнесения доклад от проф. Владимир Топенчаров станаха оживени разисквания. Основната тема бе вътрешнополитическата обстановка в страната и дейността на Движението на ветераните като необходим коректив на мъдростта и опита.

Уважаеми другарки и другари делегати, ще си позволя да изкажа моето мнение по проблема на БСП – загубеното доверие. Ясно е, че трудно ще го възстановим, но все пак трябва да почнем от анализ на грешките.

Нарушихме основни правила. Първо, политиката е колективна игра, основана върху идеи и морални принципи. Второ, диалогът в тази колективна игра е задължителен както вътре в партията, така и вън от нея. Трето, нужна е постоянна връзка с хората от народа, информация за техните проблеми, настроения, за спонтанно възникнали движения, а пък ако щете и за вицове, защото народът изразява мнението си и във вицовете, които се разпространяват бързо.

Каква партия сме, каква е спойката, идеята, която ни сплотява и какви морални ценности съхраняваме?

 

КАКВА ИРОНИЯ НА ИСТОРИЯТА!

Е-поща Печат PDF

Дали на 14 април, лето Господне 2015-о, Бърдоквата от Банкя (ББ), находящ се в Лувър, ведно с придворния си културен министър, патронирайки изложбата „Епопея на тракийските царе“, и под оглушителното араламбене на полегналите ни медии, знаеше, че точно на този ден се навършват 810 години от битката при Одрин, при която войските на Царя на българи и власи Калоян Асен (Йоаница), разгромяват смърдящата, некъпана и неграмотна сган на първите евроатлантици на континента, именуващи се за благозвучие в казионната историография кръстоносци, финансирани от еврейските венециански банкери.

И че отивайки същия ден на крака на поклонение при Никола Шаркози, когото той нарича “свой приятел”, знаеше, че точно това е бившият кмет на парижкото предградие Ньой сюр Сен, средновековно графство, чийто владетел граф дьо Ньой, дясна ръка на Балдуин (Бодуен) от Фландрия, погинал със смъртта на позорните край Адрианопол през 1205 г., и заради което България е принудена да подпише мирния договор след Първата световна война именно в това парижко предградие, за да бъде унизена заради българския триумф 714 години по-рано.

Каква ирония на историята!

Какъв саморазрушителен комплекс!

 

НЯКОЙ ОБЪРКА ПОЛИТИКАТА С „ЕВРОВИЗИЯ”

Е-поща Печат PDF

„Искам да си купя кон, но нямам възможност. Мога да си купя коза, но нямам желание”
Арабска поговорка


„България ще бъде първата страна от Европейския съюз, която ще получи азербайджански газ през южния газов коридор”. Така проправителственият вестник „Стандарт” резюмира резултатите от последната „най-успешна” визита на премиера Борисов, осъществена в столицата на Азербайджан.
Сиреч, от поредната демонстрация на българския „политически туризъм”. За разлика от разходката до Тунис и „плажуването” в Катар преди време тази визита мина без участието на вицепремиера Цветанов и министъра на външните работи Николай Младенов. Така че ако наистина е била успешна, значи двамата са излишни.

 


Страница 168 от 247