Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Обръщение

Е-поща Печат PDF

на Международното правозащитно движение „Свят без нацизъм” по повод Международния ден на холокоста – 27 януари 2015 г.

В този ден на памет за жертвите на холокоста се обръщаме към хората по света, към световната общност да почетат с минута мълчание и така да увековечат паметта за освободените преди 70 години от Съветската армия затворници в Освиенцим.

В първото десетилетие на 21 век Организацията на обединените нации утвърди с резолюция 60/7 официалното честване на този ден като дълг на паметта пред повече от 2 милиона мъченици, изгорени живи, и призовава всеки човек на планетата да не забравя уроците на историята. Ние се обръщаме към всеки от вас – знайте историческата истина, почитайте паметта на хората, които ни подариха мира. Нека никой не се осмелява да преразглежда резултатите от следвоенните споразумения и нека всеки каже „Никога повече!”.

 

ПРИЯТЕЛИТЕ НА РУСИЯ: КОИ СА ТЕ?

Е-поща Печат PDF

• Слово на Вазген Авагян, произнесено пред Световния събор на руснаците, Москва, 23 януари 2015 г.

Аз съм икономист и ще говоря с езика на икономиката, макар той да е труден за възприемане, но пък ни дава неоспорими аргументи срещу нашите врагове. Една от базовите математически формули на икономиката е следната: „Система от няколко елемента не може да съществува, ако един от елементите има тенденция към безкрайно разширение“. Мисля, че смисълът е ясен: ако нещо се разширява безгранично, то поглъща или изтласква всички останали елементи. Ако по никакъв начин и с нищо не ограничаваме доходите на човека – нечий личен доход  в крайна сметка може да погълне всеобщия доход.

Това покрай другото е формулата и на онкологичните заболявания, на рака, но и формула на съвременната световна либерално-конкурентна пазарна икономика. И на базово математическо равнище показва, че такъв икономически модел е несъвместим с живота на човечеството.

 

БЪЛГАРСКАТА АЛТЕРНАТИВА НА „ЗОНАТА НА ЗДРАЧА“

Е-поща Печат PDF

• Светът в точката на сингулярност* и духовно-интелектуалната революция

Днес светът се намира в преломна епоха. Но това не е просто обикновен прелом. Става дума за гигантска цивилизационна промяна, свързана по множество начини с мащабните технологически, социално-икономически, политически, геополитически, геоикономически, социо-културни и прочее промени. Нека да се опитаме да изброим основните от тях:

Светът е пред нова технико-технологична революция, предполагаща нови енергийни източници, нови материали, абсолютно иновативни производи, внасящи качествени изменения в производствено-икономическия и потребителски живот на човечеството.

Всичко това може да бъде наречено настъпване на нов технологичен начин на производство, който засега няма точно наименование – наричат го „постиндустриален“, „информационен“ и т.н. Засега обаче, поради факта, че процесът на формиране на този нов технологичен начин на производство е все още в самото си начало, има много неясни и неразбираеми неща;

 

СЕЗОН НА ПОДЛОСТТА БЕЗКРАЙ

Е-поща Печат PDF

На големия писател Емилиян Станев се приписва мисълта, че бездарникът задължително е и подъл.

Примери, потвърждаващи тази сентенция, цитира и Николай Хайтов в своите „Дневници”. Но освен от бездарни подлеци, певецът на Родопите е страдал и от подлеци с гузна съвест.

Несъмнено и великият хуманист Еразъм Ротердамски се е сблъсквал с прояви на подлост, но най-вече заради вилнеещата все още Инквизиция е осмял с езоповски език анонимната Стултиция (Глупостта).

Днес нито в „Стара Европа”, нито на Балканите, включително в България, наказват за волнодумие, стигащо до кощунство с религиозните символи. Нещо повече, поради отмяната на смъртното наказание дори серийните убийци се отървават с доживотен затвор: със или без право на замяна.

 

ЛОША ПОЛИЧБА

Е-поща Печат PDF

• АБСУРДНИ ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯ И ОПАСНИ ИЛЮЗИИ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

„Каква ирония: мъжът, който на младини е бил срещу НАТО, сега ще се бори за неговото бъдеще” - писа със самочувствие на първооткривател на електронния си сайт „Дойче веле”, представяйки биографична справка за новия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди посещението му в България.

Нищо ново под небето, бихме казали ние, в България. През 26-годишния т.нар. преход се нагледахме на какви ли не превъплъщения на политиците. Нима днешният лидер на АБВ и бивш президент Георги Първанов, излъчен от БСП, преди да стане такъв, не беше яростен противник на НАТО, а след това се превъплъти в най-ревностния му привърженик и докара американските бази в България. Още по-мерзко е и че неговият вицепрезидент, български генерал, който пък стана такъв от квотата и с поддръжката на етническата партия ДПС, еволюира от „аз съм против влизането ни на бегом в НАТО” към „бегом в НАТО”.

 


Страница 167 от 176