Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

РУСИЯ УСТОЯ... КАК ЩЕ НИ УБИВАТ СЕГА?

Е-поща Печат PDF

Томас Хендрик Илвес, президентът на Естония, заяви, че ЕС трябва да изработи някакъв нов план, тъй като антируските санкции в сегашния им вид не постигнали ефект. Русия продължавала да провежда своя независима политика. В Русия не станал народен антиправителствен бунт. Господин естонският президент казва истината. Но трябва да признаем, че като цяло санкциите удариха съществено руската икономика. Според отчета на Министерството на икономическото развитие “За резултатите от социално-икономическото развитие на Руската федерация през 2014 г.” (документът е достъпен на интернет страницата на министерството), за изтеклия период общата картина е твърде сложна.

Като цяло през годината експортът „увисна” с 3,8%, а вносът - с 8,9 %. Общият обем на външната търговия на Русия възлиза на 793, 968 млрд. долара. Стокооборотът с Украйна намаля рязко с 28,8 %, т.е. стигна едва 28,18 млрд. долара. Като резултат Украйна вече не е в петицата на нашите най-големи търговски партньори. Сега Топ-5 заема Беларусия с 32,2 млрд., въпреки че и тук има намаляване на обемите с 5,6 %. Същевременно най-важният търговски партньор за Русия си остава Турция (31,1 млрд. долара, спад с 4,9 %) и Япония (30,6 млрд. долара, спад със 7,8 %). Значително е намаляла взаимната търговия с Евросъюза - с Великобритания - с 19,6 %, с Франция - с 16, 7 %, с Полша - с 15, 8 %, с Финландия - с 14, 4 %, с Италия - с 8,8 %, с Германия - с 6, 7 %.

И само Нидерландия е с най-малък спад - само с 2,7% е намалял търговският оборот (т.е. 3, 9 млрд. долара или 3,9 % от руската външна търговия), което я прави вторият по обем на търговията външноикономически партньор на Русия. Първият е Китай. Въпреки всички световни сътресения и войната на санкции, за 2014 г. взаимната търговия с Китай достигна 88,1 млрд. долара, което прави 11 % от целия външнотърговски оборот на Руската федерация. Има и формално понижаване спрямо 2013 г., но то е с 0,8 %, и на фона на събитията, които се случиха, не е съществено.

 

РОДИНО, НЕ ИСКАМЕ ДА ТЕ ИЗГУБИМ!

Е-поща Печат PDF

• Врящият бежански казан в Гърция

• Обратното броене за България

Опасността от масирана мигрантска атака на границата ни става все по-застрашителна – това беше предупреждението в статията от миналия брой на в. „Нова Зора” „Започна ли обратното броене за България!” (12 април). Вече е факт радикализацията на бежанците и имигрантите в близост до южната ни граница и вследствие „затварянето” на т. нар. Балкански коридор. И особено - след прилагането на процедурата от пакта ЕС-Турция по принудително и силово връщане на мигрантите в Турция.

От друга страна, напрежението в бежанските лагери в Гърция прераства в необуздана ярост и агресия. За съжаление, мрачната прогноза се потвърждава и от бунта на близо 3 000 от общо 12 000 мигранти в лагера в Идомени (Сехово) в дните от 10 до 13 април т.г., и последвалите кървави атаки на гръцко-македонската граница.

 

ПАК ЛЕВСКИ СКОК НА ЦЕНАТА НА ТОКА

Е-поща Печат PDF

• Обяснението разсмива, но повишението разплаква

Бележитият сръбски писател Влада Булатович-Виб е автор на следния афоризъм за хроничното поскъпване на живота: “Колкото ме разплаква повишението, толкова ме разсмива обяснението”.
Точно така става и у нас.

 

СВЕТЛИНИ И СЕНКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБОРИ

Е-поща Печат PDF

Българските турци се явиха на тези избори, както и на предишните – разделени. Движението за права и свободи успя да влезе в Народното събрание, а другата турска партия, Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) не прескочи 4-процентовата бариера за влизане в парламента. Победителят от изборите е проевропейската партия ГЕРБ. Онова, което вълнува Турция в българските избори е, че заедно с ДОСТ и Партията на Ердоган изгуби изборите. Защото се знае, че основаването на ДОСТ е вдъхновено от Партията на справедливостта и развитието. Резултатът е втора загуба на Ердоган на този фронт. Основаната като съперник на ДПС, НПСД (Народна партия “Свобода и достойнство”), не постигна политически успех. И въпреки неуспеха, това бяха избори, в които ПСР (Ердогановата Партия на справедливостта и развитието) хвърли огромни усилия.

Изключително успешно от основаването си до днес, ДПС е най-голямата от четирите турски партии, просъществували в България след 1989 г. Историята му започва през 1990 г., а негов основател е Ахмед Доган. Същата година партията успя да вкара 23 депутати в Народното събрание, а на местните избори след година печели 27 общини и 635 населени места. Най-големият успех за ДПС идва на парламентарните избори през 2005 г., когато постига резултат от 13 %, 34 депутатски места и три министерства. На следващите избори броят на депутатите нараства до 36, като се прибавят и четирима евродепутати, представляващи България в Европейския парламент.

 

ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА ПРОГРАМА Е НЕОЛИБЕРАЛНА И НЕОКОЛОНИАЛНА

Е-поща Печат PDF

След продължителни разговори между представители на парламентарно представените партии ГЕРБ, Реформаторски блок, Национален фронт за спасение на отечеството (НФСО) и АБВ, през януари 2015 г. бе изготвено споразумение за коалиционно управление на българската държава. На тази основа в ръководения от Бойко Борисов Министерски съвет е приета „Програма на правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014-2018 г.”. По молба на редакцията на в. “Нова Зора”, коментар на тази програма направи проф. Ангел Димов, доктор на икономическите науки, председател на “Социалистическа партия Български път”.

Зора

Програмата на правителството с министър-председател ген. Бойко Борисов е изложена на близо 160 страници и се състои от десетки „цели” и стотици „мерки” за „стабилно развитие на България”. Повечето от тях са групирани и разпределени за изпълнение от съответните министерства - на външните работи, на правосъдието, на икономиката, на селското стопанство...

 


Страница 167 от 235