Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НИКОЛИЧ ВЪРНА ЧЕСТТА НА СЪРБИТЕ

Е-поща Печат PDF

Преди България да бъде разтърсена от земен трус, изборен трус разлюля на 20 май т. г. съседна Сърбия. Победата на балотажа за президент на изявения националист Томислав Николич, лидер на Сръбската прогресивна партия (СПП), смрази противниците му и въодушеви поддръжниците му. Защото не само бе отвоюван от кандидата на коалицията “Избор за по-добър живот” Борис Тадич поста държавен глава, но и коалицията “Да задвижим Сърбия” - Томислав Николич спечели най-много места в парламента - 73 от 250.

 

КЪМ АТЕНТАТА В „СВЕТА НЕДЕЛЯ” ПРЕДИСЛОВИЕ И ПОСЛЕСЛОВ

Е-поща Печат PDF

Историята е книга, чиито страници не могат да се късат и да се тъпчат с крака - това ни е завещал мъдър човек отпреди 200 и повече години. Днешните медийни мъдреци говорят, че атентатът в „Света Неделя” (16 април 1925 г.) бил сатанинско дело на комунистите, следствие на неоспоримия факт, че са изчадия адови. Комунистическата партия още през 1891 г., на Бузлуджа – 125 години оттогава, - бидейки в най-първи пелени, както и в цялата си сетнешна история, най паче в социалистическата епоха, се е занимавала неотстъпно със социални буйства и шикании, с въстания, кинжали и терор. Целта? Да изтреби до крак българския народ (както Хитлер евреите!) и да изтрие от лицето на земята хилядолетното име България.

Признавам, че философската ми подготовка по история е едностранчива – домогнах се и спрях до Хегел. Училите Хегелова методика знаем, че в обществените течения, както и в природата, нещата си имат зародиш, проява, зреене, отрицание и пак зародиш: новият кълн носи в себе си – подобно на генетичен код – миналото и настоящето, и ги телеграфира в бъдещето. Примерът е сред нас - тийнейджърите, които рушат стадионите и безобразничат по трамваите, митингуващи буйстват безпаметни из улиците, трошат витрини и се бият с полицията като гладиатори. Отде се взе този отровен плод? Нещото не може да произлезе от нищо. Казва ни го Хегел, потвърждава го Дарвин. Тийнейджърите взеха пример като от жив огън от януарските дни на 1997 г. в София, гледайки своите батковци, татковци, майки и лели. Разбрахме тогава, цяла България го разбра, че от гражданите повече не ще се иска, нито ще се търси отговорност за поведение, колкото и противообществено да е то.

 

ТОМА „ГРОБАРЯ” ЗАГРОБИ БОРИС „АЛБАНЕЦА”

Е-поща Печат PDF

• Томислав Николич е новият президент на Р Сърбия

Когато през 2011 г. прозападният сръбски президент с прозвището „Албанеца” (заради позицията му по Косово) предаде на Хагския трибунал националния герой ген. Ратко Младич, в. „Нова Зора” предрече неговото падане, включително, пепел ни на езика, и негов възможен летален край. Подобно на друг сръбски „западник” Зоран Джинджич. И ето че третото номиниране за президентски избори на Томислав Николич показа, че съседите имат памет и не прощават на предателите на своя народ. Сега е ред на умерения националист и неговата Сръбска прогресивна партия (СПП) да покажат, че също имат памет за всичко, което САЩ, НАТО и ЕС причиниха на техните сънародници.

 

КЛЮЧЪТ НА ДОКТОРА И КЛЮЧЪТ НА ВИЛИ БРАНД

Е-поща Печат PDF

• Мисли за нашето съвремие, породени от разговорите ми с д-р Петър Дертлиев

Неотдавна обществеността ни отбеляза 100-годишнината от рождението на видния политик, патриот и привърженик на идеята за социална справедливост д-р Петър Дертлиев. Във връзка с тази годишнина в многоуважавания от мен вестник „Нова Зора“, отличаващ се със сериозен подбор на темите, дълбока аналитичност и правдивост, защитаващ интересите на народа и родината ни, беше поместен материал за Доктора от Мирослав Попов, писан и публикуван през 2000 г., но не загубил актуалността си и сега.

Тази статия, обрисуваща правдиво личността на г-н Дертлиев, възбуди в мен спомени от срещи и разговори с него в Берлин, където той беше дошъл по покана на Германската социалдемократическа партия и аз, по негов личен избор и молба, го съпровождах като посланик и преводач. По време на това посещение той проведе срещи и разговори с Вили Бранд и други членове на ръководството на ГСДП по теми, които имат излъчване и до днес.

Може би познанството му по „македонска линия“ с баща ми стопи бързо всички възможни официалности и бариери между нас и ние много бързо, по негово предложение, минахме на „адаш“. Този факт, както и това, че по моя покана няколко дни ми беше личен гост в резиденцията, което ми даде възможност в среднощните ни разговори на „чаша бяло вино“ да се насладя на неговата сладкодумност и богат житейски опит. Не оставаха незасегнати нито един от актуалните въпроси на ставащото у нас. Аз му задавах въпроси, а той търпеливо и „по бащински“ ми отговаряше.

 

ТРАГЕДИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ - КЪРМИЛНИЦА И МЪЧЕНИЦА

Е-поща Печат PDF

За почвите и земята трябва да се мисли глобално, а проблемите, свързани с тях, независимо от какъв характер са, трябва да се решават регионално. За огромното значение на този въпрос говори резолюцията на Общото събрание на ООН, приета на 68-мата му сесия от 20.12.2013 г., където 5 декември се отбелязва ежегодно като Световен ден на почвата, а 2015 г. да бъде обявена за Международна година на почвата.

С тази резолюция ОС на ООН тревожно постави въпроса за значението на почвата като основен компонент на земята, за глобалната й деградация и ролята й при решаването на продоволствения проблем и съхраняване на почвеното плодородие. Тревогата е всеобща, защото почвата вече се оценява като ограничен и невъзстановим природен ресурс, според Европейската харта за опазване на почвените и поземлените ресурси.

Независимо от апела на ООН, преди известно време един български посланик зад океана защити в предаване по БНТ фракинг-технологията за производство на шистов газ и приложението й върху Добруджанския чернозем, въпреки че и студентите по геология знаят, че в Добруджа шисти няма, камо ли шистов газ!

 


Страница 167 от 255