Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЦИВИЛИЗАЦИЯТА РУСИЯ

Е-поща Печат PDF

В северните покрайнини на Москва, зорко охраняван от служители на вътрешни войски, се е притаил бившият засекретен институт на Службата за външно разузнаване. Сега на фасадата му над входа се чете надпис със златни букви: Руски институт за стратегически изследвания. Но това “цивилно” название не обърква посветените – тук над двеста сътрудници коват аналитичния щит на родината. Ще има ли нова война в Югоизточна Украйна? Кой стои зад президента на САЩ? Защо бихме могли да наречем мнозина от собствените си чиновници идейни агенти на влиянието?

На тези и редица други въпроси на “АН”, претегляйки по навик всяка своя дума, отговаря директорът на РИСИ Леонид РЕШЕТНИКОВ

Съперници на един и същ терен

– Вие имахте сериозна “шапка” – СВР (Служба за външно разузнаване). Защо изведнъж разсекретихте службата?

- Наистина бяхме закрит институт за външно разузнаване, специализиран върху анализа на достъпна информация, свързана с чужбина и новообразуваните страни, влизали някога в състава на СССР. Т. е., върху информация, необходима не само на разузнаването, но и на структурите, определящи външната политика на страната ни. Колкото и да е странно, администрацията на президента на Русия нямаше подобен сериозен аналитичен център. За сметка на това беше пълно с “учреждения”, състоящи се главно от директор, секретарка и жената на директора в ролята й на анализатор. На президентската администрация й липсваха сериозни специалисти и разузнаването бе принудено да й ги осигури.

Понастоящем наш учредител е президентът на Русия, а всички държавни поръчки за изследвания подписва главата на администрацията Сергей Иванов.

 

ДИРЕКТНА И ОЧЕВИДНА ЗАПЛАХА

Е-поща Печат PDF

• Целят се в Путин, улучват Тръмп

„Оценката на държавната хазна най-добре отразява мнението на администрацията на САЩ”, заяви в началото на тази година прессекретарят на президента на САЩ Джош Ърнест, отговаряйки на журналистически въпрос, който визираше обвинения в корупция срещу Путин във филм на Би Би Си. Така Вашингтон всъщност озвучи официално позицията си – президентът на Руската федерация е корупционер и покровител на корупцията.

Обвинението е пределно сериозно. Абсолютно невъзможно е да си представим, че Белият дом би се изказал по подобен начин за френския президент, за германския канцлер, за премиера на Великобритания или за председателя на Китайската народна република. Но какъв ти Китай, боже мой, американците не си позволяват такова говорене дори за саудитското кралско семейство.

Но за Русия и нейния президент – може.

 

ДЕМОКРАЦИЯ С ПРИМКА НА ШИЯТА

Е-поща Печат PDF

Извънредно обръщение на Елена БОНДАРЕНКО, депутат от Върховната рада на Украйна

Приятели, ето какво имам да ви кажа!

Моля ви за максимално широко оповестяване, и който има възможност, нека го преведе и на други езици и да се включи в разпространяването му!

Аз съм Елена Бондаренко, народен депутат от Партията на регионите, която е в опозиция на днешната украинска власт. Искам да заявя, че властта стигна дотам да отправя директни заплахи за физическо елиминиране на опозиционни политици в Украйна, за лишаване на опозицията от правото на свобода на словото в парламента и извън него, както и съучастие в престъпления не само срещу опозиционни политици, но и над техните деца.

Тормозът е съвсем целенасочен - постоянни заплахи, негласна забрана на достъпа до ефир на опозиционни депутати в повечето украински тв- и радиоканали. И тази практика се е превърнала в ежедневие. Всеки, който призовава за мир в Украйна, веднага бива причислен от властниците към враговете на народа, както е било примерно в Германия през 30-те и 40-те години на 20 в., или в епохата на макартизма в САЩ.

 

ЗА НОВА СОЦИАЛНА БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

На 19 и 20 май т. г. в София се състоя 48-мият конгрес на Българската социалистическа партия, който премина под лозунга “За нова социална България”. Делегатите избраха ръководните органи на партията - Национален съвет, и Общопартийна контролна комисия. С огромно мнозинство Сергей Станишев беше преизбран за председател на Националния съвет на БСП.

77,42% от делегатите на 48-мия конгрес на партията дадоха подкрепата си за Станишев, това означава 593 делегати от гласували общо 800 делегати. За Георги Кадиев са гласували 22,58% от делегатите. Мая Манолова е избрана за председател на ОПКК с 394 гласа, от общо гласували 800 делегати.

 

България: МЕЖДУ ДВА ПРАЗНИКА

Е-поща Печат PDF

През дългата дванадесетдневна ваканция едва ли говорилнята, наречена парламент, е липсвала на някого. Достатъчно е да си спомним каква я свършиха „народните избраници” с поправките в Изборния кодекс, за да почувстваме носталгия по кодексите на Искра Фидосова и Мая Манолова. И да признаем, че дори съставът на Народното събрание да се съкрати наполовина, това няма да подобри „матрияла” на депутатското тяло. Постоянно действащият парламент се оказа не само твърде скъпо и много вредно начинание. Надяваме се поне той да се окаже своеобразен „народен будител” срещу цялата двулична, корумпирана и некадърна сбирщина, самонарекла се „елит”.

Всяко зло, за добро!

Когато Бойко Борисов ви каже, че хората не бива да бъдат принуждавани да участват в политиката, сиреч да гласуват, спомнете си как гласуваха депутатите от собствената му партия ГЕРБ. Те вкупом подкрепиха задължителния вот и ограниченията за гласуването на българските граждани в чужбина. Уж за да не скършат хатъра на коалиционните си партньори от Патриотичния фронт (ПФ).

 


Страница 166 от 255