Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПРЕДИ ДА СЕ РОДИ НОВА БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

На 12 май, послучай 140-годишнината от избухването на Априлското въстание, в Дома на Москва в София, по инициатива на софийския комитет “Васил Левски” и Сдружението на приятелите на Русия “Ал. Невски”, бе представена книгата на изтъкнатия български историк проф. д-р Иван Стоянов “Московският Славянски комитет и българското Опълчение”.

Изключително увлекателният разказ на проф. Иван Стоянов за епохата след Кримската война и последвалият Парижки договор, изключващ по същество Русия от концерта на великите сили, за създаването, целите и дейността на московския Славянски комитет - еманация на освободената обществена енергия на руското общество, спечели задълго вниманието на всички присъстващи. Оживявяха имена на дейци и личности, възкръсваха събития и дати, срещи и разговори, договорености, тайни планове и споразумения. И всичко това по един неповторим начин бе свързано с българската съдба, със съдбата на новата българска държавност, възкресена за живот в позабравените танталови родилни мъки на историята.

 

ЛЯВАТА ПЕРСПЕКТИВА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЪРЦИЯ

Е-поща Печат PDF

• демократичен блян или реалност

Гърция е в трескава подготовка за новите парламентарни избори, които съществувалият само два дни в средата на май новоизбран гръцки парламент определи да се проведат на 17 юни. Борбата за гласовете на избирателите се води с всички средства и по всички фронтове, но с особено настървение в дясното и в лявото политическо пространство, където сили мерят класиралите се на първите две места на предишните избори политически сили - дясната “Нова демокрация” и радикално лявата СИРИЗА. Първата е с богат опит в управлението и в политическите борби за власт и има зад себе си мощен икономически ресурс, както и пълната, вече съвсем открита, външна подкрепа на т.нар. могъща тройка - МВФ, ЕЦБ и ЕС.

 

УЮТЕН И МОДЕРЕН ДОМ НА РУСКАТА КУЛТУРА

Е-поща Печат PDF

Такъв е Руският център към Столична библиотека. Обзаведен е на съвременно ниво с интерактивна дъска, 8 места за работа с компютър, възможност за мултимедийно обслужване, включително озвучаване и широкоекранен телевизор. И разбира се, цари спокойна и приятна атмосфера за работа. Намира се на 2-рия етаж на Столичната библиотека и е изцяло дарение от организацията “Руский мир”. Центърът бе открит през ноември 2011 г. със задача да съдейства за разпространение на руската култура във всичките й аспекти, включително за изучаване на руски език, повишаване квалификацията на преподавателите – от тези в детски градини, основни и средни училища, до работещите във висши учебни заведения.

 

КОЙ ИСКА ДА РАЗРУШИ ЕВРОСЪЮЗА?

Е-поща Печат PDF

Именно така, перифразирайки израза на древноримския политически деец Катон, смятат във Вашингтон и Лондон. Зад приспивните разговори за демокрация и свобода геополитическата борба за хегемония на планетата се разгаря все по-остро. Еднополюсният свят, построен от англосаксонците, трябва да бъде, според тяхното мнение, действително еднополюсен. Опитите на Европа, оглавявана от Германия, да стане самостоятелен равен играч, се пресичат твърдо. Нито една страна от Европа сама не може да хвърли ръкавицата на предизвикателството на САЩ и Великобритания. Евросъюзът като цяло може. Затова той трябва максимално да бъде отслабен и старателно разрушаван.

 

ДА ИЗЛЪЖЕШ ЛЪЖЕЦА ИЛИ САГА ЗА ПОЛЕТИЯ ПОЛИВАЧ

Е-поща Печат PDF

Изразът „полетият поливач”, много популярен във Франция, се употребява, когато някой „излъжи-господ” стане жертва на собствените си интриги и лъжи. У нас в България просто казваме: „С Бойковите камъни, по Бойковата глава!”.

Когато преди година опозицията алармира, че строителите на АМ „Тракия” слагат сгурия в настилката, управляващите в лицето на премиера Борисов и тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев отхвърлиха обвиненията като клевета.

 


Страница 165 от 255