Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПП “НОВА ЗОРА” Е ЗА ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

Е-поща Печат PDF

• ЗА НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ, ЗА ПЪЛНА СМЯНА НА ПОЛИИТИЧЕСКИЯ ЕЛИТ И ЗА НОВА ПОЛИТИКА

ПП “Нова Зора” е идеен генератор за създаването на Единен национален фронт, за концентрация на националната енергия, възправена срещу всички предизвикателства днес. Това заяви на пресконференция в Стара Загора Минчо Минчев, главен редактор на националния седмичник “Нова Зора” и председател на ПП “Нова Зора”, на 25 март т. г. Пресконференцията се проведе в клуба на БТА, а участие в нея взеха Ива Вацева, член на Централното изпълнително бюро на ПП “Нова Зора”, и Атанас Стойчев, член на Централния политически съвет.

“За създаването на фронта като политически организъм имаме конгресно решение още от 2006 г. и заради него влязохме в състава на “Коалиция за България”, а впоследствие и в коалиция “БСП Лява България”, тъй като тази формула и формат се доближават най-много до нашите идеи. Продължаваме да смятаме, че най-големият резерв за нашата кауза са хората на социалната кауза, онези хора, които са дълбоко подготвени политически, на които са им ясни проблемите, но които изпитват недоверие към лъкатушенията в политиката. Виждам всеки честен български патриот в такъв фронт”, подчерта Минчо Минчев, и сподели още, че особени надежди ПП “Нова Зора” възлага на конгреса на БСП на 5 април, т.г. ПП “Нова Зора” има следната препоръка към социалистите - да вземат решение не просто да се участва в местните избори наесен, а да се борят за провеждането на извънредни парламентарни избори в края на октомври. “Това, че ни мътят главите с разни референдуми, инициативи на “сламения човек”, наречен президент на България, само ще ни натика в улица без изход. Такова е настроението на нашите структури, такова е решението на нашия Централен политически съвет”, обясни Минчо Минчев.

 

А ТАМ, КЪДЕТО СЕ ГОВОРИ КЮРДСКИ?

Е-поща Печат PDF

Традиция стана, когато у нас се учредява, регистрира в съда или провежда конференция на поредната турска партия, от Анкара да ни „съветват” да я узаконим. Или да ни „гостуват” я хора на съответния турски премиер или представители на основните политически партии в Турция. Преди регистрирането на ДПС, през лятото на 1991 г., на депутатите във ВНС е раздадено писмо, съчинено от тогавашния турски посланик в София Ялчън Орал, но представено като писмо на премиера Месут Йълмаз, в което на българския министър-председател Димитър Попов се напомня, че регистрацията на ДПС като политическа партия е условие за решаването на всички двустранни въпроси между Турция и България. За същото настоял и британският посланик.

 

ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е

Е-поща Печат PDF

ОСТАНА ЛИ ИКОНОМИЧЕСКА БАЗА ЗА НАЦИОНАЛНО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД?

ЩЕ СПРЕ ЛИ БСП ГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРИТЕ?

Рядко в годините след 1989-а конгресът на една българска партия е пораждал толкова голям интерес, колкото предстоящият 48-ми конгрес на БСП. На 19-20 май ще се случат неща със съдбовни политически последици за страната. Те ще предопределят резултатите от парламентарните избори през идващата 2013 г., но и не само на тях. На „19-томайския си конгрес” БСП може отново да стане “национална партия”, ако под това разбираме партия, която в сравнително най-висока степен изразява стремежите на мнозинството от гражданите.

 

РЕВАНШЪТ НА ТЪМНИТЕ ВЕКОВЕ

Е-поща Печат PDF

На 16 април 2017 г. поданиците на „султан” Реджеп Тайип Ердоган ще се наредят пред урните, за да кажат „не” или „да” на предложените от управляващите промени в конституцията, които целят въвеждане на президентско управление. Понеже представените на Великото национално събрание на Турция (ВНСТ) предложения не получиха необходимата парламентарна подкрепа от 370 гласа, правителството и президентът решиха да ги прокарат чрез всенародно допитване.

В обстановка на военни действия върху териториите на съседните на Турция страни като Ирак и Сирия, на терористични заплахи вътре в самата нея, на последващи и превантивни антитерористични операции и на продължаващо извънредно положение (OHAL), свободното волеизявление на гражданите е проблематично. Още повече че всяко несъгласие с предложените конституционни промени се квалифицира от управляващите като „подкрепа на терора”.

Съпредседателите на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Селяхаттин Демирташ и Фиген Юксекдаг, както и десетина депутати от същата партия са хвърлени в затвора. Срещу Кемал Кълъчдароглу - лидера на главната опозиционна сила, Народнорепубликанската партия (НРП), беше извършен неуспешен опит за покушение. Другата парламентарно представена сила – Партията на националистическото действие (ПНД), начело с Девлет Бахчели, се разкъсва от противоречия по повод лидерския пост и отношението към предлаганите от управляващите „реформи”. При това фракцията около председателя Бахчели се е превърнала в истинска „проправителствена опозиция”...

 

РУСИЯ УСТОЯ... КАК ЩЕ НИ УБИВАТ СЕГА?

Е-поща Печат PDF

Томас Хендрик Илвес, президентът на Естония, заяви, че ЕС трябва да изработи някакъв нов план, тъй като антируските санкции в сегашния им вид не постигнали ефект. Русия продължавала да провежда своя независима политика. В Русия не станал народен антиправителствен бунт. Господин естонският президент казва истината. Но трябва да признаем, че като цяло санкциите удариха съществено руската икономика. Според отчета на Министерството на икономическото развитие “За резултатите от социално-икономическото развитие на Руската федерация през 2014 г.” (документът е достъпен на интернет страницата на министерството), за изтеклия период общата картина е твърде сложна.

Като цяло през годината експортът „увисна” с 3,8%, а вносът - с 8,9 %. Общият обем на външната търговия на Русия възлиза на 793, 968 млрд. долара. Стокооборотът с Украйна намаля рязко с 28,8 %, т.е. стигна едва 28,18 млрд. долара. Като резултат Украйна вече не е в петицата на нашите най-големи търговски партньори. Сега Топ-5 заема Беларусия с 32,2 млрд., въпреки че и тук има намаляване на обемите с 5,6 %. Същевременно най-важният търговски партньор за Русия си остава Турция (31,1 млрд. долара, спад с 4,9 %) и Япония (30,6 млрд. долара, спад със 7,8 %). Значително е намаляла взаимната търговия с Евросъюза - с Великобритания - с 19,6 %, с Франция - с 16, 7 %, с Полша - с 15, 8 %, с Финландия - с 14, 4 %, с Италия - с 8,8 %, с Германия - с 6, 7 %.

И само Нидерландия е с най-малък спад - само с 2,7% е намалял търговският оборот (т.е. 3, 9 млрд. долара или 3,9 % от руската външна търговия), което я прави вторият по обем на търговията външноикономически партньор на Русия. Първият е Китай. Въпреки всички световни сътресения и войната на санкции, за 2014 г. взаимната търговия с Китай достигна 88,1 млрд. долара, което прави 11 % от целия външнотърговски оборот на Руската федерация. Има и формално понижаване спрямо 2013 г., но то е с 0,8 %, и на фона на събитията, които се случиха, не е съществено.

 


Страница 165 от 229