Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Откритието на Исландия: МОЖЕЛО И БЕЗ ЕС. А БЕЗ НАТО?

Е-поща Печат PDF

„Голям шок за ЕС! Отказаха се от присъединяване. Министърът на външните работи на Исландия Гунар Браги Свенсон уведоми с кратко изявление за печата временното латвийско председателство на ЕС, че е оттеглил молбата на своята страна за присъединяване”. Това написа в. „Миллиет” на 13.03.2015 г. А в рубриката „Горещи новини” на електронния вариант на в. „Сега” това събитие бе отбелязано с неутралното заглавие: „Исландия се отказа от ЕС”.

По-късно стана ясно, че Исландия не желае основният й поминък риболовът да бъде „регулиран” от ЕК. Тоест, Брюксел да й диктува колко риба да лови и къде да я продава. Ден по-късно, същият печатен орган цитира още едно „шокиращо” изявление, този път от страна на гръцкото правителство, начело с Алексис Ципрас: „Ако напуснем еврозоната, Италия и Испания са следващите”.

Казано с езика на един от Вазовите герои от произведението му „Чичовци”, въздухът трепери в Европа!

Тромавата и свръхбюрократизирана структура, наречена Европейски съюз, се пука по шевовете и става все по-малко привлекателна за страните кандидатки за членство. И докато някои пророкуват разпадането на Русия на Путин, току виж се оказало, че сме се качили на същински европейски „Титаник”. И причините, поради които той ще потъне, са много повече, отколкото при сблъсъка на оригиналния „Титаник” с айсберга в Северния Атлантик през 1912 г. Най-сериозните от тези причини, стимулиращи европейския „сепаратизъм”, са: зависимостта на общата европейска външна политика и политиката на сигурност от капризите и интересите на Вашингтон; бюрократичната тирания на Брюксел по отношение на по-малките страни членки на ЕС (стигаща до регламентиране на дължината и формата на краставиците и на кокошето щастие); превръщането на Европа в заложник на американските планове за изолиране на Русия и „смяната на режима” в нея. Най-голямата по територия и природни богатства страна в света, половината от която е в Европа, изкуствено се превръща във враг на Европа. И то, за да се поддържа илюзията за някакви „евроатлантически ценности”, главната от които се оказва енергийната независимост от Русия.

 

СЪБУЖДАНЕТО НА ЕВРОПА

Е-поща Печат PDF

Вазов нарече „пиянството на един народ” бунтовния кипеж в Българско през пролетта на 1876 г. Всъщност Априлската епопея беше едно събуждане след близо 500-годишното люлеене на българите в робска люлка, която умниците в МОН се опитаха да представят ту като „присъствие”, ту като „съжителство”. Но ако жадуващите свобода и държавна самостоятелност българи от онова време са се вдъхновявали от Великата Френска революция (1789 г.) и борбите на Гарибалди за освобождение и обединение на Италия, днес самата Западна Европа има нужда от събуждане. Защото само няколко дена след подписването на „историческото” споразумение с Турция за реадмисия на нелегалните имигранти, на летище „Завентем” и метростанция „Мьоленбек” в Брюксел се взривиха ислямски фанатици. Загинаха 31 невинни граждани и стотици бяха ранени.

И като заваляха едни обвинения към силите за сигурност, че не са обърнали внимание на „приятелските” предупреждения за терористична заплаха – свят да ти се завие! Дори ислямистът Ердоган си спомни, че турските сили за сигурност са заловили единия от атентаторите на летище „Завентем”, Ибрахим Ел Бакрауи. След което Турция го екстрадирала и предала на Белгия или Холандия, а белгийците го пуснали на свобода.

 

ЗА РУМЪНСКИТЕ ПРЕТЕНЦИИ В ЧЕРНО МОРЕ

Е-поща Печат PDF

От всичко, изписано по повод изявленията на външния министър на Румъния Кристиян Дяконеску, на тема неприключени преговори за 17 кв. км извън териториалните граници на двете страни в Черно море, така и не стана ясно какви претенции има Румъния. Държавният секретар на външното министерство, Богдан Ауреску, поправи началника си, като разигра площ от около 350 кв. км. И това е не защото Румъния не знае какво иска, тя иска всичко, което може да заграби, а защото пишещите и „мислещите” в България по този въпрос нямат необходимите знания по тенденциите в развитието на морското право през изминалия половин век, игнорират поуките от историята в развитието на българо-румънските отношения от Освобождението до наши дни и са напълно дезориентирани и неподготвени по проблемите на българските национални интереси в района към днешна дата.

 

ПОИСКАЙ ПРОМЯНАТА

Е-поща Печат PDF

• Предизборната платформа на БСП – гаранция  за спечелване на изборите от коалиция „БСП за България ”

Публикуваме основните положения от Предизборната платформа на БСП, озаглавена „Поискай промяната”, с която коалиция „БСП за България”се бори за спечелване на изборите на 44-то народно събрание на Република България, насрочени за 26 март т. г. Публикацията на платформата има за цел да подпомогне предизборната агитация, извършвана от членовете на ПП „Нова Зора”, като част от коалицията и нейното реализиране след изборите.

Продължение от бр. 11

• Ангажиране на държавата към образованието на българските деца, живеещи в чужбина.

• Поетапно и справедливо увеличаване на заплащането на труда на учителя. Увеличаване на учителските заплати с не по-малко от 15 % през първата година на мандата и 40 % в края на мандата.

• Включване на учителската професия в списъка на регулираните професии.

• Въвеждане на стандарти за спортна инфраструктура и пособия за училищата и университетите.

• Финансиране, позволяващо развитие. Средствата в държавния бюджет да достигнат през 2010 г. за образование: - 5 % от брутния вътрешен продукт (при 3,5 % за 2017 г.), за научно-изследователска дейност – 1 % от брутния вътрешен продукт (при 0.19 за 2017 г.).

 

ЗАЩИТАВАМЕ УКРАЙНА ОТ “РУСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ”?

Е-поща Печат PDF

Как руската мечка се събуди от зимен сън

В своята “История на западната философия” Бертран Ръсел обобщава подходите на католическия теолог Тома Аквински по следния начин: “Преди да започне да философства, Аквински вече знае истината - тя е обяснена в католическото вероучение. Ако той съумее да намери убедителни рационални аргументи за едни или други части от вероучението - толкова по-добре; ако не успее - Аквински просто трябва да се върне към откровенията. Но да търсиш аргументи за извод, който е предварително направен, това не е философия, а система на преднамерената аргументация”.

Същата природа има и американската външна политика. Желани полезни цели. Благородни оправдания, които им пасват. Доверчивото население бива мамено. Войната изкуствено се подгрява. В глобален мащаб империите отправят особени молитви. Например САЩ и съюзниците им съвсем точно знаеха какъв да е образът на украинския конфликт пред оглупеното от тях западно население. Нужно им бе само да изфабрикуват събитието и да го доукрасят, да му придадат необходимата форма чрез фалшификация - просто няколко мазки с четката в каноните на геополитиката.

Изводите са известни предварително и на правителството, и на медийните му васали. А те не са кой знае колко дълбоки - Русия е агресор, Америка защитава свободата, НАТО са сили за сигурност, които трябва да се противопоставят на агресивната Москва. Основният блюстител, който тълкува баснята, това е администрацията на Обама, описващ надълго и нашироко и с много лъжи подробностите за конфликта. И тази форма ежедневно се разпраща на прес-агентурата.

 


Страница 162 от 210