Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДЕНЯТ НА БУДИТЕЛИТЕ – БОЙНИЯТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ

Е-поща Печат PDF

• Разговор на Петър Волгин с Валентин Вацев, излъче на 1-ви ноември - Ден на народните будители (БНР, програма „Хоризонт”)

Петър Волгин: - Добър ден и честит празник на първия ми събеседник Валентин Вацев.

Валентин Вацев: - Честит да бъде и на Вас, г-н Волгин.

- Благодаря Ви, г-н Вацев, какво означава днес да говорим за будителите, този разговор до какво води?

- Аз бих започнал с крачка назад. В края на миналия век, през 90-те години, когато над Сърбия се стелеха хуманитарни бомбардировки, бяха запитали г-жа Кондолиса Райс – истинска интелектуалка в Държавния департамент, – как е възможно това, след като Косово е люлката на сръбската държавност. Тя с разбиране кимнала и казала, че „кога е било това - преди 400 години”!

Това е идеална илюстрация на тезата на една от двете концепции за историята – че историята е това, което е било и което вече никога няма да бъде. А аз се придържам, както и повечето историци, разбира се, към обратната теза, – че историята е актуална, продуктивна и насъщна, че ние живеем в Историята и тя непрекъснато ни съобщава своите послания, и така ние сме нейни проводници.

Сега към Вашия въпрос – някои хора са склонни да разглеждат Деня на народните будители като вехта, музейна календарна дата, която, очевидно поради намесата на руските хакери – ние си знаем тяхната роля, – съвпада с деня, или може би нощта, в която цялото прогресивно човечество празнува своя най-светъл празник – имам предвид, разбира се Хелуин. Но това не е добавка към Хелуин и дори не е историческа дата, а е насъщен ден на насъщни проблеми с опити за насъщни решения.

 

ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ ЛИ?!

Е-поща Печат PDF

След падането на социализма и настъпилата дискредитация на социалната алтернатива за развитие на света в последния четвърт век в Европа се установи неолибералният модел на икономическо развитие. През 2013 г. например стоте най-богати хора в света станаха с 240 милиарда по-богати. Днес казват, че всеки ден се ражда по един милиардер...

Явно това не е случайно, а по-скоро е пряк резултат от неолибералните политически идеи за неограничения пазар, облечени в псевдонаучни аргументи като либерализация, дерегулация, приватизация, слаб регулаторен режим. Целта е привличане на финансиране, за да се компенсират съществуващите дефицити, драконовско отрязване на социалните програми и др.

Тези политики се оказаха опустошителни за работещите хора и за възможностите за национално развитие. До голяма степен споменатите политики обслужват интересите на транснационалния капитал, и същевременно изострят социалните неравенства, увеличават бедността и направо заобикалят демократичния процес винаги, когато са застрашени корпоративните и комерсиалните свободи.

В резултат днес Европа изостава технически, налице са дълбоки социално-икономически дисбаланси в развитието на отделните страни и региони, и то предимно сред новоприетите страни членки на ЕС от бившия Източния блок.

Социално по-бедна, все по-несигурна, твърде бюрократична и тромава, Европа е на кръстопът - между националната държава и федерализма. Тя не успява да се изяви и наложи като самостоятелен геополитически субект в един свят, който кипи и търси нови баланси на полюсите на Изток.

 

ЗАЩО ЛЕНИН ТАКА БЪРЗАШЕ ДА ВЗЕМЕ ВЛАСТТА

Е-поща Печат PDF

В. „Нова Зора“ предлага на своите читатели една от версиите за началото на Октомврийската революция. Тя е изложена в книгата на писателя и анализатора Николай Стариков „1917. Разгадка „русской“ революции“ (тлявя 10).

„Ако двамата с Ленин не бяхме в Петербург, нямаше да има и Октомврийска революция“ (Л.Д. Троцки „Дневници и писма“)

Ленин завършва речта си на Втория Всеросийски конгрес на Съветите непосредствено след взимане на властта на 25.10.1917 г. така: „Сега ние в Русия сме длъжни да се заемем с построяване на пролетарска социалистическа държава. Да живее световната социалистическа революция!“

Но само преди 2 седмици Ленин пишеше съвсем друго. Тогава той бързаше, много бързаше. Той знаеше, че властта трябва да се вземе именно  сега. Всичко висеше на косъм: революцията, страната и може би съдбините на света. Но това разбираха само той и Троцки. И друг никой. Всички се питаха „Защо сега? Защо да бързаме така?“. На 23 октомври Ленин, почувствал равнодушието по въпроса за въстанието, написва на 24.10 в писмо до членовете на ЦК на РСДРП(б): „Другари, положението е отчайващо критично. Забавянето на въстанието е равносилно на смърт. Не трябва да се изчаква. Може да се загуби всичко. Историята няма да прости забавянето на революционерите, които днес могат да победят (и сигурно ще победят днес), рискувайки утре да загубят всичко..... “

Ако преди Илич говори със заобикалки, то сега той открито призовава, даже крещи: „Трябва да се взима властта!“.

 

НЕЩО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ НАПРАВИ...

Е-поща Печат PDF

На 2 ноември т.г. Стив Печеник, вeтepaн нa Дъpжaвния дeпapтaмeнт, работил в aдминиcтpaциитe нa ceдeм президенти, обяви, чe в paзyзнaвaтeлнaтa oбщнocт e зaпoчнaл бyнт и ce e paзгъpнaл  „кoнтpaпpeвpaт“. Пeчeник e бил зaм.-пoмoщник дъpжaвeн ceкpeтap пpи Xeнpи Kиcинджъp, Caйpъc Baнc и Джeймc Бeйкъp, и e cлyжил в aдминиcтpaциятa нa Джepaлд Фopд, Джими Kapтъp, Poнaлд Peйгън и Джopдж Бyш кaтo зaм.-пoмoщник ceкpeтap. Toй e зaкoнeн инcайдъp c вpъзки във вcички вeдoмcтвa и aгeнции.

С нeгoвитe изявлeния мoгат дa се oбяcнят бeзпpeцeдeнтнитe и зaгaдъчни дeйcтвия нa ФБP тиxo и нeoчaквaнo да нaпpaви дoкyмeнтитe, cвъpзaни c paзcлeдвaнeтo нa Xилъpи Kлинтън, дocтъпни зa oбщecтвeнocттa – докyмeнти, кoитo иначе нe би тpябвaлo дa бъдaт paзceкpeтeни чак дo 2041 г. Пeчeник яcнo кaзвa, чe aмepикaнcкoтo paзyзнaвaнe – cмeли мъжe и жeни oт ФБP, ЦPУ и paзyзнaвaтeлнaтa oбщнocт кaтo цялo, ca пpeдocтaвили имeйли нa Джyлиaн Acaнж и WееkiLеаks. Toзи кoнтpaпpeвpaт e нacoчeн cpeщy Xилъpи Kлинтън и кaмпaниятa й. Цeлта e миpeн пpexoд нa влacттa oт кopyмпиpaнитe Kлинтънови. „Heщo тpябвaшe дa ce нaпpaви, зa дa ce cпacи peпyбликaтa“, – oбяcнявa Печеник позицията на колегите си.

Преврат и контрапреврат в САЩ?

Ден преди президентските избори в САЩ става известно, че Клинтънови и тяхното обкръжение са извършили безкръвен държавен преврат. Стив Печеник, ветеран от американското разузнаване, огласява новината; както и противодействието на преврата, което оказват ветерани и бивши служители на американското разузнаване за недопускане на Хилъри Клинтън в Белия дом

 

ИМА ЛИ ИЗХОД?

Е-поща Печат PDF

Продължение от бр. 6

Криза на легитимността

Отсъствието на действащи институции обяснява в най-голяма степен кризата на легитимността.

Властта (по-точно властващите), напълно се е откъснала от проблемите на обществото; пропастта между властващи и народ все повече се задълбочава. Арогантността на властващите в най-висока степен се проявява в мълчаливия им отказ да изпълняват императивни разпоредби на Конституцията на Р България (КРБ), в суспендиране на неотменимите права на гражданите, разписани в глава Втора. На хилядите писма, сигнали, експертни доклади, законодателни предложения по чл. 45 от КРБ14 до председателя на НС, с копия до председателите на парламентарните комисии, няма никаква положителна реакция от страна на „компетентните органи”. Длъжностните им лица дори отказват да ни удостояват с отговор. Но не отказват ежемесечно да инкасират заплатите си, които им се изплащат от нашите пари, от данъците и таксите на данъкоплатците!

На многобройните автентични граждански сдружения и организации, които нямат външни „донори”, категорично се отказва и достъп до медиите. Дори до обществените медии, които също се издържат от данъците и таксите на данъкоплатците. А престъпните социално-опустошителните деяния на олигархичните мафии, подкрепяни от властта, продължават.

Как иначе да обясним загубата на близо една четвърт от населението на България през годините на „прехода”, ако не с действието или бездействието на властимащите, на цялата „политическа класа”? Може ли да се твърди тогава, че престъпните проявления у нас са институционализирани, че престъпността е единствената действаща институция?

„Организираната престъпност има корумпиращо влияние върху всички български институции, включително върху правителството, парламента и съдебната власт... Увеличила е влиянието си и е в състояние да действа буквално безнаказано”, сочи в доклад още през 2005 г. Джеймс Пардю, експосланик на САЩ в София, цитиран от в. „24 часа”.15

 


Страница 11 от 205