Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

МЕЖДУ НЕВЪЗМОЖНОТО И НЕСЪСТОЯТЕЛНОТО

Е-поща Печат PDF

• Принос към предстоящите разисквания за ратификация на Договора за добросъседство между България и Македония

Продължение от бр. 34

През февруари т.г. американският конгресмен Дейна Рорабакър, в интервю за албанска телевизия, обяви, че Македония не е държава, че с оглед етническия състав на населението трябва да се подели между Косово и България или друга съседна държава. Конгресменът е председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите, Долната камара на Американския конгрес. В политиката и дипломацията подобно изявление трудно може да се определи като лично мнение и макар да звучи като шега, не е случайно. Преследва се някаква цел, има адресати, от които се очаква мнение или действия, свързано е със събития, които се считат за неизбежни, засягащи националния интерес на визираните държави.

За целите на настоящето изложение бих добавил, че даването на гласност на подобна идея чрез албанските медии налага заключението, че това е част от съгласуван мащабен план най-малкото между двама участника – САЩ и Албания.

Целта на САЩ е от базата “Бондстийл” в Косово да разширят контрола върху политическите събития на Балканите, подкрепяйки силите, стремящи се към промяна на границите и политическата ориентация на балканските държави в полза на САЩ.

Буди недоумение, че никоя от заинтересованите страни не посмя да заяви позиция и да даде вид, че се интересува от проблема или има резерви към поставянето му от Рорабакър, макар да няма и сянка от съмнение, че подобен демарш, по всички правила на политиката и дипломацията, може да бъде квалифициран като вмешателство във вътрешните работи на суверенна държава.

В уводната статия на в. „Нова Зора“ от 1 август 2017 г., под наслов „Изгрява ли звезда морава“, схематично са посочени събитията, мотивирали американската дипломация чрез Рорабакър да постави въпроса за бъдещето на Македония с такава брутална откровеност. Затова на тях няма да се спираме, но не бихме могли да не припомним извода, който се налага, а именно за решаващото значение на външния фактор в моделиране на събитията на Балканите.

 

„АМЕРИКАНСКА ПРОЛЕТ” ПРЕЗ НОЕМВРИ

Е-поща Печат PDF

На 8 ноември, два дена след провеждането на първия тур на президентските избори в България, гражданите на САЩ трябва да узнаят името на следващия стопанин на Белия дом. За света със сигурност е безразлично кой ще наследи Росен Плевнелиев на „Дондуков” 2. Дори западни лидери биха се затруднили да посочат къде на политическата карта на света се намира България. Въпреки твърденията на Бойко Борисов, че неговият глас се чува в Европа, дори незаконните мигранти не желаят да останат у нас. Така че съдбата на президентската институция в България е важна не за чужденците, а за българите. Никой не се интересува от слабите и послушни васали, те стават интересни само ако се опълчат на сюзерена. Затова пък изходът от американските президентски избори се очаква с трепет във всички страни, били те с демократични или диктаторски режими, членки на НАТО и ЕС, или необвързани с „евроатлантическите ценности”, партньори и съюзници на Америка, или „пакостни” държави, които отхвърлят диктата на Вашингтон.

Всъщност в някои щати гласуването за следващия американски президент започна седмица преди 8 ноември. Напомняме, че противно на погрешното впечатление, което създадоха социологическите агенции и „правилните” медии, господарят на Белия дом не се избира пряко от американските гласоподаватели: те избират една 538-членна изборна колегия, която избира президента. При това, т. нар. изборджии - членовете на избирателната колегия, не са длъжни да се съобразят с мнението на хората, които са ги избрали. Тази особеност прави трудно предсказуем резултата от гласуването в колегията и поддържа напрежението до последния момент. Да не забравяме как Джордж Уокър Буш стана президент, въпреки че опонентът му Ал Гор беше получил над 200 000 гласа повече от него. Тогава във Флорида, където губернатор беше братът на Буш, преминаха към повторно ръчно преброяване на бюлетините и предимството на Ал Гор беше заличено.

 

ИМЕЙЛИТЕ НА ХИЛАРИ КЛИНТЪН И „МЮСЮЛМАНСКИ БРАТЯ”

Е-поща Печат PDF

Разследването на ФБР по случая за електронните писма на Хилари Клинтън няма връзка с пренебрегването на правилата за държавната тайна от нейна страна. Целта на операцията е да се намерят и отделят следите на частната й кореспонденция, останали във федералните сървъри, защото тази кореспонденция би могла да е свидетелство за нецелеви разход на държавни средства и корупция, а също и за връзките на съпруга й с „Мюсюлмански братя” и джихадистите.

Разследването на ФБР по случая с частната кореспонденция на Хилъри Клинтън не е свързано с подозрения за разгласяване на държавна тайна в частен имейл. Истинската цел е разследване на машинации, които водят към предателство.

Вместо да използва сигурния федерален сървър, Държавният секретар инсталирала в дома си персонален сървър, който позволява да се заобиколи държавния контрол с помощта на интернет.

Частен техник изчистил сървъра на г-жа Клинтън преди намесата на ФБР и сега не е възможно да се разбере защо й е притрябвал личен сървър.

 

ДИКТАТУРА И ДЕМОКРАЦИЯ

Е-поща Печат PDF

Патрик Кенън, някогашен началник на отдел в ЦРУ на САЩ, след пенсионирането си е написал книга, озаглавена „Залезът на демокрацията”, в която пише: „Има една мръсна малка истина, известна на неколцина, подозирана от мнозина и отричана от всички, която гласи, че една държава от Третия свят не може да влезе в Първия свят с демократични средства.”

Нужна е диктатура. Тя може да бъде „мека” като в Япония, където държавата контролира частните фирми, или „твърда” като в Южна Корея, в която бившият президент Ро Де У бе осъден на смърт заради жестокото потушаване на въстанието в Хуанчжон. Към тези страни могат да бъдат отнесени Китай, Малайзия, Сингапур, Индонезия и редица други страни.

Да предположим, че трябва да се ремонтира пътя между два града. Обявява се конкурс, една от фирмите го печели, а другите фирми обжалват резултата. Докато се произнесе съдът, започва есенно-зимният сезон, заваляват дъждове и снегове и не може да се полага асфалт. През следващата година се обявява нов конкурс и историята се повтаря.

Разделението на властите, което трябва да ограничава властта им, всъщност блокира решаването на проблема и това може да продължи неопределено време.

Пита се как държавите от Първия свят се справят с либералната демокрация. Те имат икономически традиции, създавани в продължение на десетилетия, даже и векове, освен това обират луфтовете на либерализма чрез ограбването на страни като България, страни от Африка, Латинска Америка... от там си доставят евтини суровини и евтина работна ръка и това компенсира проявите на либералната демокрация.

 

СТРАХОВЕТЕ НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА ОТ ГОЛЕМИТЕ КОАЛИЦИИ МЕЖДУ ЛЕВИ И ДЕСНИ

Е-поща Печат PDF

...и от националистите у нас и в Европейския съюз

Поводът да напиша тези редове е изказване на Корнелия Нинова на пресконференция след редовното заседание на Изпълнителното бюро на БСП (26 септември т. г.), така както е резюмирано на страниците на в. „Дума” на следващия ден.

Няколко от твърденията й, свързани с коалиционната политика на партията, която тя ръководи, както и с притесненията й от националистите у нас и в ЕС, ми се струват прекалено едностранчиви, тенденциозни и несправедливи. Заради това ще си позволя да ги коментирам.

Големите коалиции са нормална политическа практика

Първият въпрос, който Нинова поставя, е за смисъла и характера на големите коалиции между леви и десни партии, за да обоснове какви вреди би донесло коалиционно управление между ГЕРБ и БСП и как ръководството на соцпартията е постъпило абсолютно правилно, в интерес на народните маси, отрязвайки предварително пътя за коалиционни договаряния с герберите. Според нея резултатите от последните парламентарни избори в Германия са доказали правотата на коалиционната политика, на която държи. Ето думите й: „Пет месеца по-късно от нашите избори позицията ни против коалиция с ГЕРБ се потвърждава дори и чрез вота в Германия. Казваме го на наши и на чужди политици, които продължават, скривайки се зад „интереса на България”, да работят за сливането на БСП и ГЕРБ”.

 


Страница 11 от 198