Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

УНИЩОЖЕНИЕ НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

Е-поща Печат PDF

• В САЩ за това бяха приложени пет стъпки и днес то не е онова, което беше. Случайно ли е това?

 

Преди няколко години Пол Е. Лингенфелтер започна своя доклад за отсъствието на финансиране в държавното образование с думите: “През 1920 г. Хърбърт Уелс писа, че “Историята  все повече заприличва на състезание между образованието и катастрофата”.

Мисля, че не той не беше прав. За бъдещето на САЩ и на света няма нищо по-важно от широтата и ефективността на образованието, и особено на висшето образование. Казвам “особено на висшето образование” не защото предучилищното, началното и средното образование са по-маловажни. Успехът на всяко едно ниво в образованието зависи от онова, което вече е постигнато. Обаче, добре или зле, качеството на висшето образование и на изследванията влияе на качеството и ефективността на образованието във всеки етап.

През последните няколко години, също като

страховито налитащи буреносни облаци,

все по-силно се говори за неуспехите на нашите университети. Обсъждат се очевидно лошите резултати в образованието на випускниците, неконтролираното наставничество (1) и жалките студентски заеми. В крайна сметка вниманието се концентрира върху огромните заплати на президентите и спортните треньори и статуса на мнозинството ниско платени преподаватели, почти същото като при работниците-имигранти. Има и движения за контрол върху процеса на обучение, за проследяване на студентските дългове, за създаване на по-мощни инструменти за “подкрепа”, за предлагане на безплатни “онлайн” университетски материали, за борба с експлоатацията на стажант-предподавателите... Тези движения обаче се концентрират върху сравнително тесен аспект от един голям проблем и никакъв “ремонт” на парче няма да помогне за решаването на реалния проблем - а той е, че университетите в Америка умират.

 

КАК УКРАИНСКИТЕ НАЦИСТИ УБИВАХА ДОНБАС В ГОДИНИТЕ НА ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА

Е-поща Печат PDF

Наблюдавайки зверствата на украинската Национална гвардия в Донбас, неволно се спомняш Втората световна война.

Неотдавна полският външен министър Витолд Вашчиковски разгневи Киев, като заяви, че Украйна няма да влезе в Европа заедно с Бандера. Украинското министерство на външните работи извика полския посланик в Киев Ян Пекло, за да му изрази своя протест срещу „обидното” изказване на дипломат №1 на Полша. Но нацисткото минало на полските националисти, както показа един филм на Елена Йончева още в дните на киевския майдан, бележи и днешния ден на Украйна.

Нещо повече, духовните наследници на украинските помагачи на Хитлер днес имат своето политическо представителство в Радата в лицето на партиите „Десен сектор” и „Баткивщина”. Както и военно представителство в лицето на провеждащите „антитерористичната операция” (АТО) „доброволчески” батальони и така наречената национална гвардия. И както в годините на Великата Отечествена война на Съветския съюз, обект на техните жестокости са „не украинците” в Донбас.

Представяме коментара на Олег Валентинов, който разкрива опасното трансформиране на едни военнопрестъпници в „герои”, „носители на украинския дух” и „борци за независима Украйна”. И всичко това, под снизходителния поглед на „демократичната” западна общност.

 

АНТИКОМУНИЗМЪТ В СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

Разговорът за антикомунизма беспорно трябва да започне с това какво е комунизъм в най-широк план на разбиране на това понятие.  В случая под комунизъм трябва да се имат предвид най-малко три неща:

Първо, идеалът на безкласово високоразвито в технико-технологически план, основано на принципите на колективизма, социалната солидарност, социалното равенство, братството и социалната справедливост общество. Накратко казано, става дума за обществото на социален хуманизъм в действие.

Второ, под комунизъм е нужно да се разбира също така действителното организирано движение на онези личности, които са отдали и отдават сили, средства и даже живот за постигането на този идеал.

И трето, в това понятие несъмнено влизат и практическите стъпки на действително осъществяване на този идеал, които в историята се наричаха социализъм. Става дума за ранни форми на обществено развитие, колкото и несъвършени да бяха или са те, които се стараеха или действат в посока на осъществяване на правдата на социалния хуманизъм.

Погледнато от тази позиция, антикомунизмът е всяко мнение, позиция и най-вече действие, насочено срещу комунизма, разбиран като социален хуманизъм в действие. Необходимо е да се подчертае, че срещу човешката мечта за социална справедливост, равенство и солидарност се води хилядолетна борба. От момента на системното формулиране на тази мечта в научната концепция на марксизма тази борба се усилва. Както е написано в „Комунистическия манифест“ „Призрак броди по Европа, призракът на комунизма. Всички сили  на стара Европа се обединиха за свещена борба срещу този призрак: папа и цар, Метерних и Гизо, френските радикали и немските полицаи”.

 

СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА Г-20 В ХАМБУРГ

Е-поща Печат PDF

Шумна, безсмислена и опасна постановка

Ако човек има търпението да прочете не цялата заключителна декларация от форума в Хамбург, а само преамбюла към нея, и сравни написаното с видяното по пламтящите улици на града, ще си каже, че става реч за две паралелни реалности. И няма да сбърка, поне що се отнася до яростната съпротива срещу форума на анти глобалистите, определяни неоснователно за „левичари” и анархисти.

Ако бяха левичари щяха да бъдат интернационалисти, нали?

В паралелна реалност живее и екипът в Белия дом, начело с президента Тръмп, който плюе на всякакви договорености, изискващи някакви жертви от страна на САЩ. Например борбата с климатичните промени, бежанската и мигрантската кризи, мирът и свободната търговия. Руснаците имат поговорка, която сякаш идеално резюмира разногласията между ЕС и новата администрация в Белия дом, проявени и в Хамбург, по най-важните проблеми на съвременния свят: „Търсихме се, намерихме се и се разминахме!”.

Въпреки, че световните информационни агенции акцентираха повече на продължилата два часа и четвърт среща на Тръмп и Путин, и дори се опитваха да разчетат езика на техните тела, за да правят изводи за резултатите от разговора им, в преамбюла на заключителната декларация от форума в Хамбург се величае ролята на последната и предходните „седенки” на лидерите на 20-те най-развити страни в света. “Ние, лидерите на Г-20, се събрахме в Хамбург, Германия, на 7-8 юли, за да се заемем с основните икономически предизвикателства и да допринесем за просперитета и благоденствието. Справянето с на предизвикателствата на нашата епоха и формирането на един взаимносвързан свят е обща цел на Г-20 като наш първи форум за международно икономическо сътрудничество. Г-20 разкри своята мощ по време на глобалната икономическа и финансова криза преди около 10 години, когато тя изигра решаваща роля за стабилизирането на икономиките и финансовите пазари. Което беше вярно тогава, продължава да бъде такова и сега: ние можем да постигнем повече заедно, отколкото, действайки сами. Придвижването на нашата обща цел в Г-20 – силен, балансиран, съдържателен растеж, остава нашият най-важен приоритет.

 

ДА СМЕНИМ И ПАВЕТАТА!..

Е-поща Печат PDF

Съвсем наскоро, на рождения ден на Апостола Васил Левски по стар стил, Столична община окончателно реши да разруши докрай паметника “1300 години България” пред НДК. На негово място ще бъде поставен Войнишкият мемориал с имената на близо 3000 загинали от 1-ви и 6-и полкове в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Мемориалът е открит от Цар Борис през 1934 г.

Прекрасна и родолюбива идея.

Но въпросът е защо “сметката” за такава реорганизация трябва “да плати” паметникът на маестро Валентин Старчев?!

Пространството на столицата дава достатъчно “въздух” и за паметници, и за “купчинки небостъргачи”, според новия главен архитект, и за метростанции... Разбира се, голяма част от тези урбанистични иновации се правят за сметка на зеленината и градските обитатели - хора и животински свят, но кой днес да ти мисли за света? Нали знаем, че джоб срам няма...

 


Страница 2 от 179