Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Иван ЦЕНОВ: НЕЩАТА СА ЯСНИ!

Е-поща Печат PDF

...Очевидно Доналд Тръмп ще е следващият президент на САЩ. Изненадата е огромна. Медиите все още не искат да повярват. Хилари изчезна. Доналд се е усамотил със съпругата си. В щаб-квартрата на Хилари обявяват края на „партито”. Феновете на Хилари се разотиват. В щаб-квартирата на Доналд очакват победа. Но къде е Доналд?

И ето, Доналд Тръмп се появява на сцената. „Преди малко ми се обади Хилари. Честити ми победата.”

Такава е традицията, победеният пръв поздравява победителя.

Но един българин поздрави Доналд Тръмп месеци преди изборите, преди Хилари. Кой е той? И как така? Това е Иван Ценов, един от авторите на в. „Нова Зора”.

Ето част от коментарите на Иван Ценов на стената му във фейсбук в края на месец юни 2016 г., а поводът е “Брекзит”.

- От анализа на Иван Ценов за последиците от “Брекзит” и тенденцията в отношенията между Русия и САЩ може ли да се направи извод, че Тръмп ще стане президент?

Иван Ценов: Това е същото, казано с други думи. Естествено, ако не възникнат допълнителни обстоятелства, свързани с “Брекзит”! Но е малко вероятно. Можете вече да честитите на Тръмп!

- А каква е основната причина Британия да напусне ЕС?

Иван Ценов: В светлината на изследването на Иван Ценов на “сърцевината” на Конституцията на България (бележката “Чл. 69 и другите...”във фейсбук) може би най-точният отговор е: огромното разминаване между правната система на “Острова”, сиреч на Британската империя, и правните системи на повечето държави от “Континента”! (30 юни 2016 г.)

- Кое събитие може да “надцака” Брекзит?

Иван Ценов: Не повече от две! 1. Покана към Русия за преговори за присъединяване към ЕС. 2. Излизане на САЩ от НАТО.

 

ИМЕНА НА ПОДВИГА, ВЪЗКРЕСЕНИ ЗА НОВ ЖИВОТ

Е-поща Печат PDF

• Откриване на паметен знак в чест на десет руски офицери, погребани в безименен гроб в църковния двор на храма „Св. Троица”, в с. Горна Митрополия, обл. Плевен

На 28 октомври в с. Горна Митрополия, област Плевен, в 11 ч, забиха камбаните на църковния храм “Св. Троица”. Множеството от хора, изпълнили църковния двор, притихна, смълчаха се и високоговорителите, излъчващи патриотични песни и маршове, и предстоятелят на храма свещеник Красимир Кръстев излезе да посрещне Негово Високопреосвещенство Плевенския митрополит Игнатий, дошъл да отслужи панихида за десет погребани в двора на храма руски императорски офицери, загинали в боевете за освобождението на гр. Плевен на 28 ноември (стар стил) 1877 г.

Придружен от ставрофорен иконом Тихомир Йосифов, свещеноиконом Иван Иванов и протойерей Милен Григоров, дядо Игнатий бе посрещнат с хляб и сол и поздравен с добре дошъл от кмета на с. Горна Митрополия Атанаска Василева, от гостите и официалните лица, от организаторите и радетелите да бъде поставен паметен знак с имената и офицерските звания на погиналите за свободата на България руски воини, послучай 140-годишнината от Освобождението от турско робство.

Дълги години сред служителите на храма и сред жителите на Горна Митрополия битувало предание за безименния гроб в църковния двор, но от превратностите на историята през годините по-гъста е израствала само тревата на забравата. И в нея, наред с имената на загиналите, потъват дори и обвеяните с бойна слава имена на императорските полкове на славната освободителна руска армия.

 

ПРИЗЕМЯВАНЕ...

Е-поща Печат PDF

Последният самурай или последният мохикан?

Наближат ли избори, политиците ни се изпълват с „любов невероятна” (но напълно обяснима) към народа. Логично, трябват им гласове, а на избори дори гласът на неграмотния циганин е равен на гласа на академика. С тази разлика, че образованите и учените по-трудно се лъжат с дребни подаяния. Докато други - за 20 лева, порция кебапчета, евтини лекарства или автомобилно гориво, ще подпишат празен чек на онзи, който им ги предложи. По-добре врабче в шепата, отколкото жерав в небето!

Впрочем, струва ни се, че тези раздавани предизборно левчета, кебапчета, коледни и великденски надбавки към пенсиите и други „стимулатори” на избирателната активност, ще са единственото, което ще види електоратът до следващите избори.

И разбира се, те ще бъдат платени с лихвите от целия народ: днес, чрез печалбите на олигарсите и монополистите, обединени в картел с МВФ, банкстърския интернационал и Световната банка, утре – чрез СЕТА, Трансатлантическото споразумение и прочие. Гласуващите „идейно” няма да видят и толкова: те пълнят урните срещу голи обещания, които едва ли някога ще видят изпълнени. „Кому геврек, а кому дупката от геврека - това е демократическата република!”, пише един руски поет...

 

КАК СТИГНАХ ДО “КЛЮЧА ЗА БАРАКАТА”...

Е-поща Печат PDF

• ИЛИ СТАТИСТИКА И СТЪКМИСТИКА

Не бих казал, че съм многоумен. Но поне малоумен мисля, че не съм. А нашата любима журналистика мре да ме брои тъкмо за такъв. И непрекъснато ми пробутва материали от типа на „... (нещо, каквото и да е) ... за глупаци”. Ето, и днес срещнах заглавие, което ми обърка понятията: „Брюксел разби мита, че България остава без индустрия”. В статията се казва: „Hoви дaнни нa Eвpocтaт paзбивaт нa пyx и пpax лeгeндaтa, чe Бългapия ce дeиндycтpиaлизиpa. Бeзпpиcтpacтнaтa cтaтиcтикa paзкpивa кopeннo paзличнa кapтинa - в cтpyктypaтa нa нaшaтa икoнoмикa вoдeщи ca тъкмo пpoмишлeнитe пpeдпpиятия.

Безпристрастната статистика наистина винаги разкрива интересни неща. Например как през 1988 г. българинът консумирал 195 литра мляко на година, а през 2014-та – едва 20 литра. При месото съотношението е 75 към 32 килограма, при яйцата - 236 срещу 143 броя, при плодовете 109 кг към 50 килограма. Но нека да се върнем към индустрията. Статията продължава: “И oщe eдин фaкт, oбopвaщ митoвeтe - пpeз пocлeднитe 20 гoдини пpoмишлeнocттa нe caмo чe нe гyби знaчимocт, a дopи paзшиpявa тepитopиятa cи.Дa, дeиндycтpиaлизaция имa, нo тя ce cлyчвa в дpyги члeнки нa EC”.

 

ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА В ОБЛАСТТА НА ОТБРАНАТА

Е-поща Печат PDF

Най-напред нека да отбележим, че досегашната политика в сферата на отбраната не може да се разглежда извън контекста на отношенията САЩ - Русия, първо, защото след идването на власт в Русия на президента Путин администрацията на Обама, както и лансираната за негова наследничка Хилари Клинтън, обявяват Русия за най-голямата опасност за националната сигурност на САЩ. Но именно Владимир Путин положи началото на възраждането на Русия след безвремието и разрухата на Горбачов и Елцин, и осъществи завръщането й на световната сцена като важен геополитически играч, Второ, с всичките си действия напоследък САЩ и НАТО показват, че именно те са най-голямата опасност за сигурността на Европа и Русия.

Разсъжденията по този въпрос стават актуални и поради това, че евентуална победа на консерватора-републиканец Доналд Тръмп дава ако не надежда, то поне сигнали, че известна промяна в досегашната политика е възможна.

Какви са тези сигнали?

В речта си в Гетисбърг, Пенсилвания, в която Доналд Тръмп се спира обстойно на истинските проблеми в САЩ, които отдавна чакат своето разрешение, обявява намеренияето си за приемане на Закон за националната сигурност, който ще помогне за решаване проблемите в отбраната. Тръмп казва и нещо по-различно в сравнение с досегашната агресивна риторика на администрацията на президента Обама и поддържаната от него кандидатка на демократите Хилари Клинтън. В частта за отбраната от програмната си реч, Тръмп не споменава Русия като враг и опасност за националната сигурност и интересите на САЩ. „Днес имаме спешна необходимост от силни въоръжени сили. Не че искаме да ги използваме, но именно силата осигурява мир – и затова ни трябва силна армия... Освен това трябва да защититим най-важната си инфраструктура от нови заплахи - от т.нар. кибератаки”, казва Доналд Тръмп, с което изключва Русия като аргумент за тази „спешна необходимост от силни въоръжени сили”.

 


Страница 10 от 201