Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ИСКАТ ХАЙТОВ ДА СЕ ЧЕТЕ С РЕЧНИК?

Е-поща Печат PDF

Продължават опитите за омаловажаване на творчеството на автора на „Диви разкази“

Архитект Здравец ХАЙТОВ

в разговор с Ема ИВАНОВА

пред „Нова Зора“


- През септември се навършиха 100 г. от рождението на баща ви и в цялата страна тържествено бе отбелязана тази годишнина. В родното му с. Яврово младежи играха пиесата "Стайков камък", в Пловдив беше представена документалната фотоизбожба „Героите на Николай Хайтов в българското кино“, столичната галерия „Средец“ представи скулптурни портрети на Николай Хайтов и художествени дърворезби-приказки на възпитаници на Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ - Варна...

- Безспорно съм удовлетворен от събитията, които предхождаха кулминацията на 15 септември в Народния театър, където беше отлелязан приносът на Николай Хайтов към българската култура. На сцената бяха големите актьори Васил Банов и Васил Михайлов – чудесен знак и от тяхна страна. Хайтов „присъстваше“ с откъс от интервю по БНТ, в което говореше за своето творчество. Във фоайето на театъра бяха скулпторните портрети на Хайтов от брат ми Александър и илюстрации на млади художници по разказите на писателя. Атмосферата беше творческа, близка до тази, която следваше баща ми. Събитията през цялата година са достатъчно значими и важни, обърнати са към почитателите и ценителите на творчеството му. Защото почитахме не е само паметта към Хайтов , колкото неговото творчество. Това е важно за младото поколение.

- 2 млн. е тиражът на неговите книги. Всеки познава и филмите по неговите сценарии - „Козият рог“, „Края на песента“, „Петко войвода“ и др. Хайтов продължава да е наш съвременник и да е интересен.

- Напомнянето е не само заради баща ми, а и заради останалите творци, създали големите филми на ХХ век. По време на фотоизложбата „Хайтов в българското кино“ минаха млади хора, които гледаха с интерес, но се оказа, че не познават Невена Коканова (играе в „Дърво без корен“). Да помним тези големи актьори е важно за българската духовност. Така го виждаше и баща ми.

- Били сте на 11 години, когато излизат неговите „Диви разкази“ (1967). Как ви се отрази това?

- Разбира се че е приятно чувство баща ти да е популярен, но и задължаващо от гледна точка на поведението ми. Всичко е свързано с възпитанието и с примера, който ми е давал. Неговото трудолюбие и организираност бяха пред очите ми. Нямаше нужда да обяснява, че човек трябва да постига нещата най-вече с труд въпреки таланта в дадена творческа професия.

- Любопитно е, че навръх юбилея в предаването „Библиотеката“ по БНТ беше повдигнат въпросът дали е разбираем за днешните ученици езикът на Хайтов.

- Изненадващо преподавател по литература в студиото лансирана тезата, че едва ли не Хайтов трябва да се чете с речник в ръка. На същия принцип и Вазов би трябвало да се чете с речник. Всяка добра литература има своите читатели. Езикът трябва да се обогатява, но важно и откъде – няма как да стане от шльокавицата (б. р. използване в българския език на латински букви, цифри и символи). Хайтов е казал, че езикът ни е достатъчно богат и не заслужава да бъде преиначаван. Новото време ражда нови думи, но да казваш, че един от класиците трябва да се чете с речник, е абсурдно. Покрай това изказване се включиха и хора, които използваха случая да обругаят за пореден път творчеството на Хайтов, да лъжат за него. И това го направи БНТ, в деня на честване 100-годишнината от неговото рождение! Недопустимо!

В споменатото вече предаване злонамерено беше включена с рубриката „Без покритие“ Силвия Чолева, която говори за баща ми като за „голямо падение“, „войнстващ националист“, „непрекъснато го гледахме“. Дори водещата, призна, че не е редно да се говори така в този ден, но противниците на Хайтов имаха нужда окалването да продължава и това беше направено от дребната душица Чолева, дали не и с предварителен замисъл? Обяви в ефир че е бил полковник от Държавна сигурност (ДС) с право на личен шофьор. Николай Хайтов имаше шофьор в качеството си на главен редактор на списание „Родопи“, за просветителската дейност, която вършеше в Родопите. Баща ми имаше шофьор като председател на СБП, който съюз спаси след 1989 г. от разграбване и затриване от платените Соросоидни кръгове в писателските среди. Затова те го мразят! За съжаление, шофьорът Любо почина тази година - беше изключителен човек. Той е бил с баща ми повече време, отколкото аз, и можеше да им даде достоен отговор.

През годините се подхвърляше, че баща ми имал снимка с отрязани партизански глави. И в същото време е полковник от ДС!? За кого от Държавна сигурност се интриганстваше и сплетничеше – непрекъснато говореха, че тук крал, там присвоявал? За кого от ДС е било забранено да бъде публикуван – в един период вестниците не му пускаха статиите в спора с историците и археолозите, по повод гроба на Левски? А знаете, че една изключително мощна машина като ДС може да натисне “копчето“ и гласът на всички тези сплетници да изчезне. Целта на всички подклаждани във времето зловредни теории е да омаловажат творчеството на Хайтов.

Петър Величков с години поддържа тезата, че Хайтов едва ли не е присвоил трудовете на Яна Язова и ще представи от свое име нейния роман за Левски. Първо, баща ми не е романист. Второ, самият Величков започна да издава романите на Язова – откъде ги има? Излиза, че не Хайтов ги е взел. Достоен отговор в статията „Анатомията на една клевета“ даде писателят и журналистът Борис Цветанов във в. “Нова зора“, аргументирано и с факти! Заслужава си да бъде прочетена от кръга „анти Хайтов“. И трето, за баща ми Левски беше идеал. Той от години беше надълбоко в тази тема, изследвайки живота и делото на Апостола. Личността на Левски беше свята за него. Имаше негов портрет на стената над бюрото си и когато вдигнеше очи, се вглеждаше изпитателно в неговите.

- Какви хора са неприятелите на баща ви?

- Това са или малко известни хора като Петър Величков, които трябва да се поотъркат около големите имена, или такива, на които им е платено за това – като кръга около Антонина Желязкова, Михаил Иванов, подгласничката Чолева, свързани със сериала „Гори, гори, огънче“ (б.р. филм за българите мохамедани, определен от Хайтов като кинофалшификат). Правят го, защото Хайтов е неудобен – с публицистиката си, със своите истини за такива кръгове, които „усвояват“ европейски пари с цел да обезличат българската националност, да я размият в глобалния свят. В същото време чувате как говорят германци, французи, още повече американци за националност, нация, определеност. А ние – точно обратното.

За Хайтов Освобождението, Съединението и Независимостта на България, определят същността и националната идентичност на народа ни. За някои измислени герои това го прави националист, едва ли не нациналсоциалист и обществото трябва да го отхвърли. Националист за баща ми означава да имаш чувството към род и родина, морални ценности и жертвоготовност. А в основата на всичко е езикът. Запазването му беше една от каузите на Хайтов. Но и за нея има опоненти – проф. Мирослав Янакиев.

- „Отивам си с кеф от този свят!“, е признал баща ви пред приятеля си проф. Марко Семов. Кое го е огорчило толкова?

- През 2002 г. излезе неговата публицистика „Троянските коне в България“. Това са два тома с негови публикации от 1989-1999 и 1999-2002 г., в които той изказваше тревогата си от нещата, които се случват у нас – в живота, в политиката, в езика, в образованието, в историята – неговите болки. Те излизаха във вестниците. С тях той надникваше в бъдещето. Разбра че нещата ама никак не вървят на добре – ширеща се анархия, корупция в съдебната система и къде ли не. Затова са тези думи. Дали е прав, вижте сами. Вместо да се оправя, страната върви към задънена улица, към батак. Притесненията му се оказаха верни.


 

КОРОНАЦИРК БЪЛГАРИЯ!

Е-поща Печат PDF

Министър-председателят строи суперкомпютър, главният прокурор пуска компромати, президентът кара дрон, коронавирусът върлува, а народът си почива в Гърция


Още не е заглъхнало ехото на „онези“ аудиозаписи и снимки от спалнята на премиера в резиденция „Бояна“, а самопровъзгласилият се за Флагман на управлението Бойко Борисов успя да направи първа копка и на строителството на суперкомпютъра в „София Тех Парк“. Който суперкомпютър трябва да ни направи дигитален № 1 на Балканите. Според критиците и политическите опоненти на Вожда обаче, първата му задача щяла да бъде да изчисли колко евро пари са били откраднати за неговото изграждане. Гиди, завистници недни! Но и хората от обкръжението на премиера не са така „безукорно чисти“ като него.

Гледайки глуповато ухиления директор на „София Тех Парк“, бившият президент Росен Плевнелиев, неволно се сетихме за твърдението на Кирил Киров Японеца, че притежавал копие от паспорта на този субект с немски черен печат, заради вкарването на нелегални гастарбайтери в Германия. И този човек щеше да съдейства немският автомобилен гигант „Фолксваген“ да построи новия си завод в България, вместо в Турция. Впрочем, немците се отказаха и от завода в Турция, заради коронавируса, но дума не споменаха за изнасяне на бизнеса си в България. И причината затова не е само бацилът, който върлува у нас, а световно известната корупция на българските политици и чиновници. Нов щрих към тази представа за България внесе и премиерът Бойко Борисов, обяснявайки позорните снимки от спалнята си в Бояна с дрона, управляван от президента Радев… Той, видите ли, идвал до терасата му, правел снимки, а можело и да пусне 500 грама динамит и да угаси българското Слънце! Разбира се, Борисов не изключва и версията свои да са го фотографирали легнал (пиян или напушен?) напреки на леглото в премиерската спалня. Но не обясни кой е гостувал там по негова покана и е напълнил чекмеджето му с пачки евро и кюлчета злато. Нито къде са отишли тези придобивки. Защо ли премиерът спи с пистолет до главата си дори в правителствената резиденция, щом е „безукорно честен“? И как, ако не е бил свързан с ДС, е чел учебника на КГБ за изготвяне на компромати? Ако е истина, че единият му дядо е бил Николапетковист и комунистите са го убили след 9-ти септември 1944 г., как така другият му дядо, баща му и той самият, са членували в БКП? При това Борисов е напуснал МВР в началото на 90-те години на миналия век с мотива, че не е съгласен с деполитизацията на армията и полицията, и  иска да запази партийното си членство в БКП. Удивително е, че днес, когато обвинява бившите си коалиционни партньори от ДБ в готовност „да се прегърнат с всеки комунист“, никоя медийна „мисирка“ не го пита за собственото му членуване в „престъпната“ БКП? Борисов със сигурност е бил обиден, че са го отхвърлили като кандидат за ДС, но причината не ще да е бил убитият му дядо-земеделец. Може би тогава просто са оценили като недостатъчен неговия интелектуален капацитет? Докато за частния охранителен бизнес, с който нашият герой се е заел по-късно, по-ценна е физическата сила. Все пак никой не е принуждавал насила Борисов да охранява последния генерален секретар на БКП Тодор Живков, нито неосъществения „цар“ Симеон Сакс Кобургготски. Защо ли тези „позорни“, от гледна точка на „евроатлантическите ценности“ факти от биографията на Флагмана, не представляват интерес за „националните“ телевизии, като БНТ, Нова ТВ, Канал-3 и ТВ „Европа“? Нито за изданията на Делян Пеевски и проправителствената агенция ПИК на Недялко Недялков. Никой не пита Борисов и как така Ахмед Доган и Делян Пеевски, които твърдеше, че са го „поръчали“ и ще го убият в следствения арест, днес са негови негласни коалиционни партньори? Защо „опозиционната“ партия ДПС подкрепя почти всички съмнителни инициативи на правителството – от двата външни заема, през отпускането и предварителното изплащане на 2,5 млрд. лева за още несъздадените американски изтребители F-16 Block 70, председателството на парламентарната комисия за контрол на харченето на средствата за борба с коронавируса, до неразрешената държавна помощ за ПИБ. Последната, представена като уж предварително условие за влизането на България в банковия съюз на ЕС, в чакалнята на еврозоната и в самата еврозона. Да не говорим за отхвърленото вето на президента, за одържавяването на хазартния бизнес и на търговията с горива. ГЕРБ-ДПС-ПП „Воля“, това е истинската управляваща коалиция, на която „обединените патриоти“ са нужни, колкото петото колело на каруцата. Единственото „разминаване“ между ГЕРБ и ДПС е по въпроса за проекта АЕЦ „Белене“. А може би и по тази тема има тайна договорка за провалянето на Втора Атомна, симулирайки търсене на стратегически инвеститор, който да си хвърли парите без никакви държавни гаранции.

В целия свят няма да се намери такъв безумец,

но управляващите уверяват, че вече е създаден консорциум от руската компания „Росатом“, американската „Дженерал Дайнамикс“ и френската „Фраматом“, бивша „Арева“. В действителност няма никакъв консорциум, само един меморандум за намеренията. А вероятността във финансирането на проекта „Белене“ да се включат китайската и южнокорейската държавни енергийни компании е толкова неопределена, колкото настроенията на нашия Флагман. На всичко отгоре отново ще се натъкнем на препятствия от ЕС. Европейската комисия не се влияе от пропагандните „шменти капели“ на Борисов и компания и обявява проекта за нов. Което значи, че ще трябва нова оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) и ново строително разрешение. Според Богомил Манчев от „Булатом Инженеринг“, тази процедура ще отнеме най-малко 2,5 години. Дотогава складираните на площадката в Белене руски ядрени реактори може да изгният. А, въпреки коронавирусната вълна „Зелената сделка“ на ЕС не е отменена и нашите въглищни централи са обречени на затваряне. Дори ЕК да разреши удължаването срока на експлоатация на нашите ТЕЦ, те ще трябва да бъдат затворени заради солените такси, които ще плащаме за въглеродни емисии. Първа ще хлопне врати държавната ТЕЦ „Марица Изток-2, която и без друго работи на загуба. Замяната на въглищата с газ само ще отложи временно края на „Мариците“, а няма да го отмени. Ето защо, въпреки „историческото“ намаляване на цената на руския природен газ за България с 42%, от КЕВР одобриха поскъпването на тока от 1 юли с над 2%. Очевидно е, че

управляващите крият от нас онова, което ще научим едва след парламентарните избори догодина.

Чакат ни неприятни изненади, в сравнение с които епидемията на коронавируса ще ни се види като невинно приключение. Преди още пансионерите да са получили широко рекламираното увеличение на пенсиите от 1 юли, те бяха осурвакани с нови цени на електричеството. И те не няма да останат единствените, а ще повлекат поскъпването и на други продукти и услуги. Поради постепенния характер на тези ценови „актуализации“, протести от потърпевшите не се очакват. Научен факт е, че една жаба може да се свари без да усети, ако температурата на водата се покачва постепенно. И към отровите се привиква, ако се вземат постепенно в малки количества.

Нищо ново под слънцето! Не се ли управлява по тази схема и кризата с коронавируса? Членът на Националния оперативен щаб (НОЩ) професор Тодор Кантарджиев изпъшка преди седмица: „Слушаме самозванци и изведнъж нещата се изпуснаха“. („Сега“/05.07, 2020). Да не би той да визираше „доктора на науките“ Бойко Борисов? Или доцент Атанас Мангъров, който броди из телевизионните студия като циганка-вретенарка?

Докато премиерът се хвалеше с най-строгите мерки, най-ниската заболеваемост и смъртност от COVID-19, а после нареди всеобщо разхлабване, от Брюксел решиха да похарчат 700 млрд. евро за борба с епидемията и икономическо възстановяване на Стария Континент. Говори се, че на България ще бъдат предоставени над 13 млрд. евро от тази сума. Това е твърде голяма хапка за управляващия политически и дебелеещия от обществени поръчки бизнес „елит“ на България, сочена като флагман на корупцията и злоупотребата с европейски средства. Ето защо, едновременно с пропагандната обработка на „материала“ по въпроса за „безалтернативността“ на ГЕРБ и Борисов, в страната ни започна истински „лов на лисици“, сиреч на заразени с коронавирус индивиди и „клъстери“. Понеже ако няма заразени, може да не получим нищо за справянето с коронакризата. Забравил за обещанието си да върне строгите мерки, ако в три последователни дни броят на потвърдените случаи е над 100, Борисов „скри“ шефа на НОЩ генерал-майор професор Мутафчийски и остави с „мисирките“ да се разправят главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев и микробиологът професор Тодор Кантарджиев. Премиерът, който отговаря само за успехите, не проявява и сянка на разкаяние, въпреки трайното задържане в броя на заразените над 180. Скача непрекъснато и броят на заразените медици, които само за две денонощия се увеличиха с 22 и на 5 юли станаха общо 446.

Продължават да умират лекари, фелдшери и други медици, за които статистиката на правителството мълчи.

И всичко това на фона на безгрижно танцуващите в дискотеките младежи, на скандиращите и прегръщащи се футболни фенове, и на отправящите се към Гърция български граждани. Според социалния антрополог Харалан Александров последните  се спасявали по този начин от тягостната родна действителност, пълна с компромати и взаимни нападки между президента и премиера. Ами пусканите от Прокуратурата чатове и есемеси не отравят ли средата? И какво ще направят „спасилите се“ в Гърция наши сънародници, като им изтече отпуска или срока за престой? Те от президента Радев ли бягат или от изпълнителната власт в лицето на Борисов? Същия Борисов, който „разреши пръв“ футбола с публика (В Беларус никога не са спирали футболните мачове пред публика, б.а.), а после натири министъра на здравеопазването и министъра на младежта и спорта да отидат на стадион „Васил Левски“, за да контролират поведението на агитките. В същото време министърът на екологията бе командирован да оправя пътеките до Седемте Рилски езера.

В Швеция съдят правителството за несправяне с коронакризата, а у нас „виновникът за всички успехи и победи“ Бойко Борисов обикаля страната с джип, в който в различни комбинации се друсат „безработните“ вицепремиери, министри и заместник-министри, като Томислав Дончев, Владислав Горанов, Емил Караниколов, Николай Нанков и Петя Аврамова! Борисов не води война с президента, а строи заводи, магистрали, метро и суперкомпютри. Строи за стотици години напред. Каква корупция, какви пет лева, какви пачки евро и златни кюлчета в чекмедже?! Едва ли бъдещите управници на България ще оставят дупките по построените и ремонтираните от Борисов магистрали и булеварди, за да го споменават и правнуците на днешните му фенове. Само че защо ли скандалите по време на трите правителства на Борисов ни напомнят репликата на един герой от филма „Капитан Петко войвода“. Който на уверението, че времето на хайдутлука е минало, възрази така: „Войводо, чини ми се, че баш големият хайдутлук сега започва!“

Такова е положението в нашия „Опакий край“. Като държава и нация ще ни унищожи не коронавирусът, а крадливостта и некадърността на властимащите и пословичното българско волско търпение. И това не е от днес – казал го е Ботев преди век и половина:


„А бедният роб търпи, и ние

без срам, без укор, броиме време,

откак е в хомот нашата шия,

откак окови влачи народа,

броим и с вяра в туй скотско племе

чакаме и ний ред за свобода!“


„Цирк дьо Солей“ фалира заради коронавируса, обаче „Коронацирк България“ остава! Кога ли администрацията на Борисов ще хлопне и неговата врата? Не е ли прав адвокат Николай Хаджигенов, който от екрана на телевизия „Евроком“ заяви: „Ние роби не сме били, нито при византийското, нито при османското владичество. Сега, сега сме роби!“


 

ИСТИНСКИЯТ ФАШИЗЪМ

Е-поща Печат PDF

Много често и най-вече със спекулативни цели се пришива етикета фашизъм на различни политически партии, социални движения, както и на отделни обществени личности. Господстващата либерално-космополитна пропаганда най-често определя като фашисти представителите на национално-патриотичните организации, защитаващи интересите на своите народи, които на практика са автентичните леви движения.

Тези, които се борят за национален суверенитет срещу ограбването на своите народи от т.нар. транснационални монополи и финансовия капитал,  са определяни като врагове на демокрацията и привърженици на фашизма, комунизма и т.н. Съответно, който е за глобализацията, за „свободното движение на хора, стоки и капитали” (най-вече капитали) и протестира срещу патриотичните организации и движения, е истински демократ, човеколюбец, цивилизован европеец и т.н. Естествено, тези които защитават националната  държава и трудовите хора от грабежа на банките и монополите, както и традиционните морални ценности, биват определяни за нацисти, тоталитаристи и т.н. Това е причината срещу тях да се мобилизират „демократичните сили” с подкрепата на много финансови ресурси. Ако са атакувани нормалното семейство, нормалната сексуалност и традициите в обществото, и хора, и организации се обявяват срещу това, те веднага се обявяват за фашисти. За целта се финансират „протестъри” от гей-организации, либерални сдружения, такива защитаващи престъпници, наркомани, педерасти, които проглушават света със своите обвинения

Ако преди 70 или 100 г. монополите са действали предимно в националните граници и фашизмът е бил в голяма степен националистически, то сега  монополистическия капитал и особено банковият, въпреки генетичната си принадлежност към определени нации, се е развихрил, ограбвайки народите по целия свят. На тях им е изгодно да пропагандират „свят без граници” и „свободно движение на хора, стоки и капитали”. Тук особен интерес имат и наркокартелите, които притежават огромен финансов ресурс. Ето това е финансовата опора на истинския неофашизъм, който иска да установи диктатура над националните държави и  над техните народи. Затова на него патриотизмът му пречи. Неофашизмът използва демагогията за „човешките права”, за правата на малцинствени групи, вкл. гейове, транссекуални и т.н. За да се удари идеологическия фундамент на националната държава, се протестира дори срещу великите исторически личности, защото не били „демократи”, какъвто е случаят с поругаване паметниците на Джордж Вашингтон и Христофор Колумб в САЩ. Бунтовете в Америка са подклаждани и финансирани от крупния финансов капитал, чиито идейно-политически авангард са либерали-космополити, троцкисти, масони, които използват за ударна сила лумпени, безработни михлюзи, полуинтелигенти, анархисти и дори откровени бандити.

Както казах, зад протестите срeщу  национал-патриотизма стоят мощни финансови монополи, главно банкови (от определени страни), както и наркокартели, но авангардът, изразяващ техните интереси, са политически организации с либерално-интернационална идеология, масонски ложи, „катраници на капитала“, анархисти, НПО, които защитават сексуални малцинства, наркомани, престъпници и т.н. В крайна сметка, по улиците на редица страни от Европа и САЩ, излизат хора упражняващи професия-безработен, лумпени, криминални типове, наркомани, педерасти и всякакви декласирани елементи, готови за пари на всичко. Истината изисква да кажем, че има и хора образовани или по-точно учили-недоучили, заблудени от перфидната демагогия за „демокрация и човешки права”, които не са наясно с истинските цели на тези, които финансират подобни „мероприятия”. В тях участват и немалко привърженици, наричащи себе си  „леви”, без да са наясно със същността на лявата идея, както и с понятието фашизъм, който се определя като „открита диктатура на монополистическия капитал”.*

Когато мирните протести на подобни хора не доведат до желания резултат, тогава се минава към погроми, палежи, убийства и войни, за да се постигнат целите на кукловодите, т.е. на монополистичния капитал – ето това е лицето на съвременния фашизъм! Видяхме го в „демократичните протести” срещу Николас Мадуро във Венецуела, срещу Владимир Путин в Русия, Виктор Орбан в Унгария, палежите на „онеправданите” в Париж, „цветните” погроми в Киев и т.н. Подобни погромаджийски  протести на онеправдани михлюзи срещу националната държава сега виждаме и в самите САЩ. Както се казва – всичко се връща. Спекулативният финансов капитал на САЩ, който организира и финансира подобни протести в други страни, за да ги отслаби, сега организира подобни протести срещу президента Доналд Тръмп, които се опитва да възстанови производството в страната си като укрепи морала и реда в нея.

Защо обаче финансовият капитал е склонен години на ред да дава социални помощи на хора с „професия безработен”? Целта е проста и ясна, – за да лумпенизира част от обществото, да доведе до деградация голяма маса млади хора, за да може лесно да ги купува и насочва за „цветни революции” и протести (вкл. погроми) срещу националните държави и директно срещу трудовите хора, борещи се за своите права и достойно възнаграждение. Така лумпените на практика се явяват ударната сила на новия фашизъм. Уловката е, че те се представят за бедни и онеправдани и се нуждаят от защитата на определящите се за „леви”, политически формации, които често застават зад тях. Така новите „модерни леви” застават на страната на крупния непроизводителен капитал, вместо да защитават хората на наемния труд, а не на наемните безделници. В тази връзка се сещам за идеите на големия българин Георги Димитров, който говори за единен антифашистки фронт на производителните класи срещу монополистическия капитал. Но кои от сегашните т.нар. „леви” се сещат за Димитров, освен когато той за пореден път трябва да бъде обруган? Защото истинското противоборство е между  непроизводствения финансов капитал, който чрез спекулации изсмуква жизнените сили на трудовите хора и производителите на материални блага. Това е истината!


*Виж: Г. Димитров, Доклад на VII Конгрес на Коминтерна (1935 г.), Г. Димитров, Избрани произведения, т.1, Партиздат, София, 1954 г., с.132-147.


 

ТЪЙ РЕЧЕ Н.ПР. Г-ЖА ХЕРО МУСТАФА

Е-поща Печат PDF

Три седмици след „историческата“ среща на премиера Борисов с американския президент Тръмп в Белия дом, не спират коментарите и опитите за пресмятане на плюсовете и минусите от това приключение. През това време многократно ни показваха кадри как Борисов полага венец пред Паметника на незнайния воин в Националния мемориален гробищен парк Арлигтън, както и кадри от срещите му в Националния републикански и Националния демократичен институт, където нашият премиер обяви с усмивка, че на българите им е все едно кой управлява САЩ. Скритият подтекст беше: „Вие тука си се карайте, колкото искате, само ме оставете да си довърша третия мандат. И обещайте в обозримо бъдеще да премахнете визите за български граждани, както направи Канада. Защото българите в САЩ не създават никакви проблеми.“

Обаче, стопанинът на Белия дом, който красноречиво се отдръпна, когато Борисов налетя да го целуне по бузата, сякаш е Меркел или Ердоган, му обясни, че визите ще паднат тогава, когато делът на отказите за издаване на визи намалее от 15% на 3%. И бившият американски посланик в София Пардю заяви: „Далеч сте от падане на визите“. Вместо на визите, Тръмп акцентира на сътрудничеството с България в областта на сигурността, отбраната, икономиката, търговията и енергетиката, в това число ядрената и газовата, както и на борбата с корупцията и укрепването на демокрацията, върховенството на закона и независимостта на съда. Той прие Борисов в Овалния кабинет, където пред камината похвали българите като „страхотни приятели и съюзници, които купуват F-35“. Очевидно не му е известно, че правителството на Бойко Борисов е предплатило над 2 млрд.лв. за още несъществуващите F-16 Block 70. И че първият атлантик в България Соломон Паси предлага да платим още толкова, за да придобием изтребители F-35, останали без купувач заради забраната на Конгреса те да бъдат доставени на Турция. В някои медии беше публикувана „фалшивата новина“, че Тръмп е объркал България с Белгия, но по-добре ли щеше да е ако беше ни сбъркал с Буркина Фасо или Бурунди? Две страни, с които се конкурираме по сиромашия и липса на свобода на изразяването и медиите.

Нейсе. За останалите подробности от срещата Тръмп-Борисов по-изчерпателна информация даде новоназначеният посланик на САЩ в София, г-жа Херо Мустафа, която е от иракско-кюрдско потекло и чието име, според някои, означава „Ружа“. Пред Атлантическия клуб тя изнесе лекция на тема „Американско-българските отношения. Следващите 30 години“. Ерго, госпожа посланичката на САЩ не предвижда България да изчезне поне още 30 години, за което й благодарим. Най-вече за откровението, че САЩ няма да предоставят визи за корумпирани държавни служители и членовете на тяхното семейство. От това по-ясно признание за корупцията сред държавните чиновници в България не може да има!

Както изтъкна посланик Херо Мустафа, един от резултатите на „историческата“ среща в Белия дом било установяването на Рамка за стратегическо партньорство – „пътна карта за продължаване на нашето ползотворно сътрудничество в три важни области на нашия взаимен интерес“. Тези области са: 1) сътрудничество в областта на сигурността и отбраната; 2) сътрудничество в областта на икономиката, търговията и енергетиката и 3) укрепване на демокрацията и върховенството на закона. Като първи приоритет във въпросната Рамка за стратегическо партньорство Мустафа посочва сигурността и отбраната. И изброява събития като: присъединяването на България през 1993 г. към Програмата за щатско партньорство и установяването на партньорски отношения между Българските въоръжени сили и Националната гвардия на щата Тенеси; създаването на Офис за отбранително сътрудничество през 1999 г. към Посолството на САЩ в София; подписването през 2006 г. на двустранно Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което било дало възможност за по-голямо участие на американски военнослужещи в двустранни и многостранни учения в България; инвестирането от САЩ на над 50 млн.долара посредством Европейската инициатива за възпиране, за подобряване на военните съоръжения в България, където американските подразделения се обучават редовно съвместно със своите български колеги.

Има ли в България американски военни бази?

Според министъра на отбраната Каракачанов няма, въпреки че пак той настояваше преди няколко години срещу безплатното ползване на тези бази САЩ да ни подарят една ескадрила изтребители F-16. Обаче г-жа Херо Мустафа твърди, че едно от първите си посещения извън София е направила „в нашата съвместна база в Ново село“. Продължава: „Обхватът и честотата на нашето военно сътрудничество с България непрекъснато нарастват като през 2019 г. имаме 200 съвместни военни мероприятия, включително 19 учения, спонсорирани от САЩ… Български войници се биха редом с американските в операции в Ирак и Афганистан и участваха в коалиционни операции в Либия, Косово и БОСНА. Освен това, в съответствие с обещанията за разходи за отбрана, поети от всички съюзници по време на срещата на НАТО в Уелс през 2014 г., България следва план за достигане на своята поставена цел за разходи за отбрана до 2024 г. Скорошната покупка на многоцелеви изтребители F-16 демонстрира, че България предприема активни действия за военна модернизация, за да бъде още по-способен съюзник и партньор. От наша страна правителството на САЩ е инвестирало повече от 350 млн. долара под формата на различни видове помощ за укрепване на сигурността, подпомагайки обучението и въоръжаването на Българските въоръжени сили през последните 30 години. Над 5000 български военнослужещи и цивилни представители на МО, МВР и МВнР са участвали в американски отбранителни програми. Освен това американските военнослужещи са изградили добросъседски отношения с хората по места из цялата страна. От 2010 г. насам САЩ си партнират с местни общини, осъществявайки близо 60 проекта за изграждане и обновяване на училища и други обекти в цялата страна в подкрепа на българската стратегия за социално икономическо развитие“. Добросъседски отношения между гости и стопани може ли да има? А дали американците у нас не се чувстват вече стопани на България?

И, обърнете внимание на това: „Като част от Рамката за стратегическо партньорство ще започнем нов диалог за разработване на 10-годишна пътна карта, с която да продължим да развиваме двустранното отбранително сътрудничество, за да противодействаме на морски, кибер и хибридни заплахи в Черноморския регион… Ще увеличим броя на военните учения с българските си колеги, включвайки по-комплексни и динамични съвместни тренировки и учения - продължава нейно превъзходителство Херо Мустафа. - САЩ също така ще продължат да подкрепят усилията на България за модернизация посредством предоставяне на помощ в областта на сигурността и улесняване на достъпа до напреднали американски военни технологии. Освен текущите преговори за придобиване на нова военна техника, ние също така разглеждаме възможностите за съвместно производство на споделени продукти с военно предназначение“. И премиерът Борисов, който предложи във Варна да се създаде информационно координационен център на НАТО, пледира за повече учения, но не казва как това се съгласува с виждането му за Черно море като един демилитаризиран регион, в който има само туристи, яхти и платноходки. Чии военни кораби ще провеждат тези учения, след като конвенцията от Монтрьо разрешава престоя на военни кораби на нечерноморски държави до 21 дни? С какви съдове ще участват нашите ВМС, които изтеглиха на сушата последната ни дизелова подводница „Слава“? И, накрая, кой ще е противникът на тези маневри? Русия или тероризмът?

Що се отнася до

икономиката, търговията и енергетиката –

вторият приоритет в Рамката за стратегическо партньорство, американският посланик оповести някои цифри, които озадачават. Например че американските фирми са инвестирали над 2,5 млрд. долара в българската икономика под формата на ноу-хау и капитал. По този начин били създадени над 30 000 висококвалифицирани и високоплатени работни места, по-специално в производството, енергетиката и съвременното земеделие! Което нареждало САЩ между първите шест държави, инвестиращи в България. А двустранната търговия понастоящем възлизала на 1,2 млн. долара. Нейно превъзходителство г-жа Мустафа изрежда какво внасят у нас американските компании – високо технологични, авангардни стоки, електронни технологии и устройства, части за автомобилостроенето, атомно оборудване и медицински технологии. Но не казва дали в САЩ изобщо влизат някакви български стоки!


Не става ясно и как американската подкрепа и достъпът на български фирми до американските компании, осигуряван посредством търговски изложения, първото от които ще се проведе тази седмица и ще бъде в областта на сигурността, здравеопазването и информационните технологии, ще помогнат на българския народ да стане по-богат и по-производителен. Но намеците за инвестиционния климат, нагласените обществени поръчки, корупцията и клептокрацията сякаш обясняват защо българите са толкова бедни и отчаяни. Ако с тези явления ще се борят американският посланик и неговият юридически съветник, а правораздавателните органи в България ще прикриват корупцията или сами ще са затънали в нея, каузата е изгубена. Освен ако на народа не му писне и не изпълни площади и улици, както през зимата на 2013 година.

Според Н. Пр. г-жа Херо Мустафа енергийното сътрудничество било ключова тема по време на срещата в Белия дом. Тръмп и Борисов били обсъдили споделената цел България да се превърне в истински газоразпределителен център и основен източник на енергийна сигурност в региона. Посланичката била решена да подкрепя усилията на България да диверсифицира енергийните си доставки, което включвало и изграждането на газовата връзка между Гърция и България (IGB) и участието на страната в планираното изграждане от гръцка страна на терминала за втечнен газ в Александруполис. Очевидно до г-жа Мустафа е достигнала „хибридна“ информация, че по газовата връзка с Гърция изобщо не се работи, та се е наложило тя лично да провери напредъка в изграждането на този проект, придружена до района на Хасково от посланиците на Гърция и Азербайджан, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, премиера Бойко Борисов и съответните търговски фирми. „Доверяй, но проверяй“, тази руска поговорка обичаше да цитира покойният президент Рейгън, но явно тя се е превърнала в девиз на цялата американска дипломация. Госпожа Мустафа обаче направо заплаши: „Ще продължа да следя внимателно строителните работи през идните седмици и месеци. Интерконекторът с Гърция и терминалът в Александруполис заедно ще отворят пътя за мащабен внос на втечнен природен газ, като в крайна сметка въведат реална конкуренция на българския газов пазар, осигурят надеждни газови доставки и позволят на българския потребител да се възползва от по-ниски цени… Ако България иска да стане енергиен център, изключително важно е тя да реформира собствения си вътрешен газов пазар, гарантирайки справедлив, недискриминационен и прозрачен пазар, което е ключова предпоставка за диверсификацията“.

Посланикът на САЩ се спира и на ядрената област, изтъквайки преимуществата на американския опит, включително в ядрената енергетика. Нещо, което трябва да е подсказало на нашите управляващи, че без американско участие АЕЦ „Белене“ ще си остане „гьол“, въпреки платените и отдавна ръждясващи под найлона два руски ядрени реактора.

Що се отнася до НАТО, чиито лидери се събраха в началото на този месец на среща на върха в Лондон, въпросът за финансирането на тази бюрократична и изживяла времето си останка от Студената война, се превръща в основна ябълка на раздора. Борисов както знаем се похвали на Тръмп, че благодарение на предплатените 2,2 млрд. лева за F-16 Block 70, България предсрочно е увеличила дела на военните си разходи до над 3% от БВП, щом последният заяви: „Кажете това на германците!“ В същото време именно САЩ намаляват вноската си в НАТО със 120 млн. долара, докато Германия леко увеличава своята, а Франция отказва да я последва. Нещо повече, Макрон обяви вече, че НАТО е в мозъчна смърт. Дни преди срещата на върха в Лондон, той каза още, че Турция не бива да очаква солидарност от съюзниците си в НАТО за своята агресия в Сирия, наречена операция „Извор на мира“. Вбесен, турският президент Ердоган се провикна: „Уважаеми, Макрон! Вижте дали вие самият не сте в мозъчна смърт!“

„Съюзници-разбойници“, запели българите след Междусъюзническата война през 1913 г. Ами ако сега се окаже, че НАТО е не само в мозъчна, а в клинична смърт, за какъв дявол му е координационният център във Варна? Той няма никаква стратегическа стойност, освен като средство за въвличане на България в поредната западна авантюра срещу Русия. Вероятно и него ще нарекат „съвместна база“, макар само земята под центъра да е все още българска.


Що се отнася до американския посланик г-жа Херо Мустафа, според Хаккъ Йоджал (в. „Миллиет“/29.11.2019), на разпространеното в Турция кюрдско наречие курманджи, изразът „Я Херо, я Меро” се употребявал в смисъл на „Или иди, или не отивай“. Нещо като българското: „Я камилата, я камиларят“.


 

ПАК КРЪСТОНОСЕН ПОХОД…

Е-поща Печат PDF

В словото си в Берлин, в навечерието на 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена, държавният секретар на САЩ Майк Помпео, възкреси стилистиката на Роналд Рейгън и на Джордж Буш- старши. Вярно, не спомена „империя на злото“ или „оста на злото“, но нападна Русия и Китай и ги окачествени като „несвободни държави“, нещо повече, обяви, че са в постоянен конфликт със „свободния свят“, предвождан от Вашингтон. Помпео изложи своето лъжливо идеологическо оправдание за това, че САЩ раздухват нова Студена война, при която опасността от ядрен пожар е далеч по-голяма отколкото преди тридесет години. В рамките на 16 минути Помпео употреби думата „свобода“ 23 пъти, възхвалявайки падането на Берлинската стена. Това е пълно лицемерие като се има предвид, че администрацията на Тръмп, на която Помпео е представител, направи свой политически приоритет изграждането на стена на южната граница на САЩ и същевременно раздели хиляди имигрантски деца от родителите им като ги затвори в клетки.

Сърцевината на словото на Помпео беше охулването на Русия и Китай. Помпео обвини Русия, че напада своите съседи и избива политическите опоненти. Според него, в Китай, се формира нов авторитаризъм, какъвто светът не е видял от дълго време, притесняват се семействата на китайските мюсюлмани, които са потърсили убежище в чужбина. „Ние всички в тази стая – обяви Помпео - имаме дълг да осъзнаем, че съществува конкуренция на ценностите между свободните държави и тези несвободни държави“.

Според американския държавен секретар необходимо е на първо място да се предотврати изпадането на Германия в енергийна зависимост от Русия. „Ние не искаме европейските енергийни доставки да зависят от Владимир Путин“, провъзгласи Помпео. Това становище е част от безпощадната кампания, която Вашингтон води против проекта за газопровод „Северен поток-2“, доставящ руски газ за Германия през Балтийско море. Администрацията на Тръмп предупреждава непрекъснато, че сделката ще направи Германия „пленник на Русия“. Американското правителство иска Германия да закупува американски втечнен газ, който е по-скъп от руския. Другото, което Помпео засегна, са „рисковете за света“ , според него, създавани от Китай, който придобива западни високо технологични фирми, а и възнамерява да изгражда световните мрежи. Вашингтон иска гаранции от Берлин и своите натовски съюзници, че няма да позволят на китайския телекомуникационен гигант „Хуауей“ да участва в разработката на европейските телекомуникационни мрежи от пето поколение 5G. Вашингтон счита големия технологичен напредък на „Хуауей“ и на други китайски високотехнологични фирми, за смъртна опасност за световното икономическо и военно господство на САЩ. Дори и Вашингтон, и Пекин, да успеят да достигнат някаква договорка по въпросите на търговията, конфликтът между тях няма да отслабне.

Помпео заяви в Берлин: „Китай заплашва американските свободи. Проблемът не е в китайския народ. Проблемът е в Китайската комунистическа партия“. Такова заклеймяване на китайската управляваща партия и опитът тя да бъде противопоставена на китайското население, не са правени откакто президентът Никсън и Мао Цзедун предприеха сближаване между двете държави през 70-те години. В Пекин това изказване предизвика остра реакция, защото несъмнено е било изтълкувано като заплаха за смяна на режима в Китай по сценария, прилаган от САЩ в Близкия изток и други места на света. Говорителят на китайското Министерство на външните работи осъди думите на Помпео и посочи, че те изразяват „тъмен антикомунистически манталитет“, че въобще не показват „увереност и сила, а разкриват страх и арогантност“.

Новата борба на Вашингтон за „свобода“ се свежда до искането Европа да бъде подчинена на америкщанските стратегически и печалбарски интереси и да се подредят зад подготовката на САЩ за война против Русия и Китай. Реторичният апел на Помпео за ръководен от САЩ кръстоносен поход на „свободните“ държави против „несвободните“, надали ще се увенчае с желания от Вашингтон резултат. Например малко преди речта на Помпео френският президент Еманюел Макрон в интервю за „Икономист“ заяви, че военният съюз НАТО е в състоние на „мозъчна смърт“. Цитирайки едностранните действия на администрацията на Тръмп спрямо Турция и Сирия, Макрон посочи, че конфликтът между европейските и американските интереси е направил 70- годишният военен съюз нежизнеспособен. Логическият извод е, че се замисля самостоятелната от САЩ ремилитаризация на Европа и подготовката на нова глобална империалистическа война, която ще изправи всеки срещу всеки.


(със съкращения)


 


Страница 10 от 378