Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АКАДЕМИК САВА ГАНОВСКИ

Е-поща Печат PDF

На 29.03.2017 г. по случай 120 г. от рождението на акад. Сава Гановски се състоя тържествено честване в гр. София, в централата на БСП на ул. „Позитано“ № 20, организирано от БАС, фондация „Акад. Сава Гановски“ и Обществена академия за наука, образование и култура /ОАНОК/. Доклад за живота и дейността на  световноизвестния  учен – философ и педагог, общественик, участник в партизанското движение в България, боец против фашизма, държавник, функционер в БКП, изнесе акад. проф. д-р на философските и икономическите науки Асен Богданов, ректор на ОАНОК. От името на академията той обяви присъденото посмъртно почетно звание „Доктор хонорис кауза“ на акад. Сава Гановски. След доклада бе прожектиран кратък филм за неговия живот и дейност.

 

...20-30 “МАЛКИ НЕГЪРЧЕТА”

Е-поща Печат PDF

• ДЕСЕТТЕ НАЙ-ИЗТЪРКАНИ ФИЛМОВИ КЛИШЕТА

Шумни експлозии в Космоса

Както знаем, филмите се измислят от сценаристите, а те по традиция са скарани с точните науки, затова изобилстват с груби нарушения на законите на физиката, така че Нютон сигурно се обръща в гроба. Например шумни експлозии в Космоса, където, както знаем, никой не може да чуе виковете ти... заради вакуума. Изобщо законите в киновселената се променят непрекъснато, често и в една сцена – например двама души падат един след друг от сграда, а единият може да настигне другия без проблем; преследване с коли - кадилак, пълен със 150-килограмови мафиоти, може да настигне сам човек във ферари, даже да го изблъска от пътя... Затова и при декомпресия в самолет всички багажни отделения се отварят и отвътре се разпиляват листове хартия, а ако нещо подобно се случи в Космоса, нечия глава със сигурност ще гръмне.

Биологията също не е пожалена

- човешкият организъм е представен като напълно неуязвим за някои действия, често смъртоносни в истинския живот, например минаване през стъклена витрина или удар с бутилка по главата.

Същевременно обаче подозрително често хората умират, след като се спънат и ударят по тила или си счупят врата по стълбите. Понякога даже

елементарната математика не е фактор във филмите

един и същи револвер може да произведе 5 или 50 изстрела в зависимост от драматургичната функция.

 

ЕДНО Е ДА ИСКАШ, ДРУГО Е ДА МОЖЕШ...

Е-поща Печат PDF

„Туй що глупци вий не знайте

Позор ли е или слава”..

Христо Ботев, „В механата”

 

В канализацията на българската политическа история изтече още една изборна кампания. Преди още да бяха обявени окончателните резултати от преброяването на изборните протоколи, станаха известни както победителите от изборната надпревара, така и техните парламентарни съдружници или опоненти. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов получи за трети път шанса да оглави правителство, доминирано от ГЕРБ. И може би съответно, за трети път да зареже управлението, оправдавайки се със загубата на народното доверие, с някоя вътрешна криза, или със сложната международна обстановка, която изисква обединени национални усилия.

След обработката на 100 % от изборните протоколи (към 16:45 на 27 март 2017), на сайта на ЦИК бяха публикувани резултатите на всички участници в изборната надпревара:

1. ПП ГЕРБ -32,65 % от гласовете и 95 депутатски мандата;

2. БСП за България -27, 20 % от гласовете и 80 мандата;

3. Обединени патриоти (ОП) – 9,07 % и 27 мандата;

4. ДПС-8,99 % и 26 мандата;

5. ПП „Воля” - 4,15 % и 12 мандата;

6. РБ-ГН – 3,06 %;

7. Коалиция от партии „Да, България” – 2,88 %;

8. Движение „Обединение ДОСТ” – 2,86 %;

9. „Нова република” – 2,48 %.

Квадратчето „Не подкрепям никого” са попълнили 2,50 % от гласувалите на тези избори.

При тези резултати 44-ият парламент ще бъде петпартиен.

 

БИБЛЕЙСКИЯТ ПРОЕКТ ПРИКЛЮЧИ. НАРЕД Е ТОТАЛНАТА ДЕБИЛИЗАЦИЯ

Е-поща Печат PDF

21 век ще е време на жестока борба за бъдещето, когато цели държави, етноси, култури безпощадно, без никакви сантименти ще бъдат изтрити с гумата на Историята

В тази борба ще оцелеят и ще победят само социалните системи, сплотени от единен ценностен код, които са с минимална социална поляризация и с висок процент носители на знанието. Олигархичните системи няма да оцелеят в тази битка, тяхната участ е да се превърнат в икономически тор за силните. А и какво друго заслужават?!

• За по-голямата част от човечеството този „нов свят“ ще се превърне в новите „тъмни векове“

- Накъде отива светът, г-н Фурсов, каква е картината на бъдещето?

- Светът стремително върви към края на капитализма. А от него не остана чак толкова много: на практика пазар вече няма, има глобални монополи; държавата отмира; гражданското общество се свива; политиката се превръща в комбинация от административна система и шоу бизнес; парите загубиха много от функциите си и най-вече престанаха да са пари; европейците изгубиха една от най-важните си основи – етиката на труда.

Капиталът почти изцяло успя да изяде труда, вследствие на това самият той вече не може да бъде капитал.

- Кой изгражда новия свят?

- Едновременно текат два процеса: разрушаване на стария свят и оформяне на новия.

Капиталистическата върхушка руши стария капиталистически свят, защото поне занапред той не й е необходим. От средата на 70-те години на 20 в. върви демонтаж на капитализма. Той като че ли „пътува“ към „додемократичното си минало“, към епохата на „желязната пета“ и Остиндийската компания, предшественици на днешните транснационални корпорации, само че много по-безцеремонни от сегашните.

 

ТИКНЕТЕ АНГЛИЯ В ЗАТВОРА ИЛИ ПОНЕ В ЛУДНИЦА

Е-поща Печат PDF

Отново и отново! Все този остарял, дотегнал и предсказуем мотив, все същият познат хор. Отново назидават света какво да мисли и в какво да вярва. Дават на света и темпото, и лайтмотивът, и гротескният и изкривен танц започва отново.

Но кой би могъл да се съпротивлява? Текстът на песенчицата звучи на прекрасния английски език, внушава нюансите на моралното и културно превъзходство, които - така поне се предполага, - ще разсеят всяко съмнение.

На 17 февруари т.г. RT публикува следното:

“The Telegraph”, любимият рупор на британската разузнавателна служба за дезинформация, е елемент от психологическата война срещу Русия”, обяви независимият журналист Мартин Самърс. В британския вестник е подвигнато поредното обвинение срещу Русия - казва се, че Москва, през октомври миналата година, изглежда, обмисляла план за убийството на министър-председателя на Черна Гора... Смисълът на публикацията е, че Русия иска да свали правителството на страната, за да възпре присъединяването й към НАТО”.

Значи, сега е Черна Гора. Вчера пък беше Крим, Донбас и изборите в САЩ. И отново на фокус е порочната Русия! Китай също е порочен, порочни са социалистическите страни от Латинска Америка, порочна е Сирия, Еритрея, Зимбабве, Южна Африка, Северна Корея, Филипините, порочни са всички, които се надсмиват над идеите за англосаксонското превъзходство.

Когато насилниците налагат морални норми

Сега обаче нямам намерение да пиша дълго философско есе на тема “безсрамната британска пропаганда”. Просто използвам малък промеждутък за почивка, тъй като пиша “статия” от 10 000 думи за Академията по обществени науки на Китайската народна република, където правя анализ на влиянието, което оказва върху света Съветската революция от 1917 г.

 


Страница 10 от 176