Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

МЕЖДУ НЕВЪЗМОЖНОТО И НЕСЪСТОЯТЕЛНОТО

Е-поща Печат PDF

• Принос към предстоящите разисквания за ратификация на Договора за добросъседство между България и Македония

Продължение от бр. 31

Според Ньойския договор, подписан на 27 ноември 1919 г., към загубите на България от Междусъюзническата война, се прибавят 11 278 кв. км, от които „Великите“ сили „подаряват“ на Сръбско-Словенско-Хърватското кралство (съществуващо към датата на подписване на договора de jure все още само на книга, тъй като Сен-Жерменският мирен договор, с който се създава ССХ Кралство, е подписан на 10 септември 1919 г., но влиза в сила година по-късно - на 16 септември 1920), 660, 8 кв. км в Кюстендилска околия, 417, 9 кв. км в Царибродска, 277, 9 кв. км в Трънска, 171, 9 кв. км в Кулска и 16, 7 кв. км във Видинска околия.

Създадена е Международна комисия, която, в изпълнение на Ньойския договор, има задължението правно да регламентира откъсването на териториите от България. Но преди Комисията да се произнесе, Кралството на сърбите, хърватите и словенците (КСХС), на 6 ноември 1920 г. окупира 1545 кв. км българска територия в горепосочените общини, известни и до днес като Българските Западни покрайнини, и 1028 кв. км българска територия в Струмишко.

Днес субектът на международно право, който заграби Западните български покрайнини, не съществува, бе заличен от правния мир, а самите територии1, след разпадането на Югославия, се оказаха извън пределите на обособените шест републики и на практика Западните покрайнини понастоящем имат статут на окупирана от Сърбия българска територия, тъй като тя никога не й е била предоставяна и понастоящем я владее без правно основание.

 

КНИГА ЗА УМНИ ЧИТАТЕЛИ

Е-поща Печат PDF

На 4 септември се навършиха 75 години от рождението на Бисер Киров. По този повод фондация „Устойчиво развитие за България“ издаде автобиографичната му книга „Благодарствена песен“.

Приятели, колеги, почитатели на Бисер Киров присъстваха на прдставянето на книгата - на 4 септември т.г. - г. в Мраморната зала на Руския културно-информационен център в София.

Тържеството откри г-н Павел Журавльов, ръководител на представителството на “Россотрудничество” в България, съорганизатор на проявата. Г-н Алексей Новоселов, съветник по културата в посолството на Руската федерация, поздрави участниците и семейството на Бисер Киров от името на Н. Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация, и благодари на издателя на книгата фондация „Устойчиво развитие за България“ и на нейния председател г-жа Станка Шопова.

Книгата-изповед на Бисер Киров представиха Тодор Коруев, редактор на книгата, Боян Ангелов, председател на СБП, който връчи на съпругата на Бисер Киров плакет, посмъртно, за приноса му към българската словесност и към българското песенно изкуство, Лъчезар Еленков, поет и публицист, който припомни богатата творческа биография и стотиците международни награди на твореца. Олег Опрев, близък приятел на Бисер Киров, говори за сътрудничеството им в Германия и в световното младежко движение, изтъкна и участията на Бисер Киров в СОК „Камчия“.

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе, извънреден и пълномощен посланик на Република Куба, отбеляза заслугите на Бисер Киров за дружбата между  България и Куба.

Актьорът Иван Налбантов прочете откъси от книгата. После за своя колега и близък приятел песен разказаха Михаил Белчев, Веселин Маринов, Йорданка Христова. Светлана Савицкая от Русия сподели спомени за сътрудничеството на нейната фондация „Златното перо на Русия“ с Бисер Киров. Наталия Барабанщикова, от Молдова, художествен ръководител на международния фестивал „Заедно в 21 век“, запозна аудиторията с резултатите от Първия международен конкурс „Бисер Киров“, учреден от фондация „Устойчиво развитие за България“.

Детско-юношеският гайдарски състав „Апостол Кисьов“, от Смолян, родния край на Бисер Киров, изпълни красиви родопски песни.

 

В МОМЕНТА ТЕЧЕ РЕАЛНА ПОДМЯНА НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ЕВРОПА

Е-поща Печат PDF

Д-р Калоян МЕТОДИЕВ пред Горан ИГИЧ в интервю за сръбското списание „Геополитика“

- Д-р Методиев, от Ваша гледна точка приключил ли е преходът в България и каква е сегашната картина на България? Ние в Сърбия често говорим за моралния и демографския упадък на сръбския народ. Има ли подобни проблеми и в демографията на България?

- Преходът приключи с приемането на страната в Европейския съюз. Тогава започна нов етап в историята й. След евроеуфорията последва едно отрезвяване. Проблемите ни са много общи. Бих поставил демографския на първо място. Без хора не може да има държава. Това е най-ценният ресурс. Който има хората на място, той контролира ситуацията. Такива са реалностите.

За съжаление, в момента сме донор на население за Западна Европа. Като проблеми бих откроил мигрантската заплаха, неравномерното развитие на регионите и разбира се, корупцията сред политическия елит. Това е коктейлът, който създава проблемите в страната.

- Какво е геополитическото положение на Балканите?

- Както винаги, през последните двеста години положението тук е сложно и напрегнато. Мигрантските потоци могат да взривят полуострова. Западна Европа няма да се поколебае да ни отдели като буферна зона между себе си и Азия, за да печели време. Преди година Никола Саркози предложи в Сърбия и България да се изградят лагери за задържане на мигрантите. Представете си, ако стане президент... Това е огромна заплаха.

Босна е бомба със закъснител. Гърция и България са подложени на огромен натиск от Турция, която не спира потоците, а според много анализатори ги насочва към Балканите. Косово трудно функционира като държава. Сърбия, Черна гора и Хърватия се борят помежду си. Новият регионален лидер се казва Румъния.

 

ВРЕМЕТО И “ПРОЗОРЕЦЪТ НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ”

Е-поща Печат PDF

Във всички политически конструкции най-важният фактор винаги е бил времето. Управлението на този фактор представлява умението за промъкване през “прозореца на възможностите” (според т. нар. „Прозорец на Овертон” за всяка идея или проблем в обществото съществува т. нар. прозорец на възможностите. – Бел. ред.), тоест текущите проблеми да се решат в най-благоприятния за тяхното решаване момент.

На практика обаче не става така. В който и да е отсек от време, ние не само можем, но сме длъжни да избираме от няколко, често взаимно изключващи се решения. А “прозорецът на възможностите” съзнателно пропуска само едно от тях. Но дали е най-доброто? Най-правилното?

В 1700 г. шведският крал Карл ХII прави напълно логичен и формално правилен избор. Той не започва да преследва разбитата при Нарва руска войска, не тръгва да залови Петър I. Значително по-опасен противник представлява Август Силни (той е крал на Полша, под името Август II Полски и курфюрст на Саксония, под името Фридрих Август I Саксонски) с обединените сили на Реч Посполита и Саксония.

И шведският крал решава да се справи първо с по-силния противник.

 

РУСИЯ НИЩО НЯМА ДА ЗАБРАВИ, НИЩО НЯМА ДА ПРОСТИ!

Е-поща Печат PDF

• 41-вият президент на САЩ Джордж Буш-старши в разговор със Сара Макледон, проведен в началото на юни 1992 г.

Необходими уточнения

След 25 години днес вече знаем много повече за 90-те бурни години на миналия век, за действията на скритите сили, които сложиха “динамита” под Берлинската стена и които направиха от “Вятърът на промяната“ ураган за разбиване на човешки съдби, градове и държави; научихме много за онези, които превърнаха живота на милиони хора в безкрайна битка със страха, глада, бедността и в непрекъснато търсене на спасение. За много от нас вече е напълно ясно, че романтиката, емоциите и мечтите, завладели народите на Източна Европа през есента на 1989 г., не са били най-верният компас и точен ориентир в стремежа ни за по-добро бъдеще, за висок стандарт на живот, за национална идентичност и реализация на младите хора в собствената им Родина.

Търсейки верните ориентири, оптималният съвременен модел за развитие на Отечеството и истината за онези години, предполагаме, че на нашите читатели ще бъде интересно да се запознаят с версията на публикуван откъс (www.electorat.info) от интервю на 41-вия президент на САЩ, бивш вицепрезидент и директор на ЦРУ, бивш постоянен представител на САЩ в Съвета за сигурност на ООН, човека, който знае всичко за разпада на СССР, Варшавския договор и СИВ, Джордж Буш-старши.

 


Страница 9 от 194