Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ИДЕОЛОГИЧЕСКАТА БИТКА ЗА ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ

Е-поща Печат PDF

Големият британски историк Ерик Хобсбаум, който остана лоялен член на комунистическата партия на Великобритания до нейния разпад, написа в края на 80-те години на 20 в. „Епоха на крайностите: Краткият двадесети век (1914-1991 г.)“ - допълнителен том към своята знаменита трилогия за „дългия ХIХ век“. „Епохата на крайностите“ започва с Октомврийската революция и завършва с края на СССР. Хобсбаум показва как Първата световна война поставя началото на революции, въстания, преврати, контрареволюции, разпад на държави. Революции и въстания има в много страни в Европа, но с успех завършва само Октомврийската революция в Русия, като оценките за това са, че особено важна е ролята на Ленин, без когото тя би била невъзможна. Хобсбаум пише: „Светът, който се разпадна на парчета в края на 80-те години, бе светът, оформен от Октомврийската революция през 1917 г.”

В този разпаднал се  през 1991 г. на парчета свят от началото на 2017 г. в. „Ню Йорк Таймс“ създаде специална рубрика „Червеният век“ - със сърп и чук на съответната страница, на която всяка седмица качва по една статия, посветена на Октомврийската революция – до 6 ноември 2017 г.  статиите са общо 38. Световно известното ляво издателство “Verso” издаде поредица от книги. Провеждат се множество конференции в различни страни. Обсъжда се разпадналият се на парчета „Червен век“.

През 1991 г., с разпада на СССР, в повечето от обособилите се републики 7 ноември престава да бъде национален празник. В Русия КПСС е забранена и официално няма кой да организира честването му. Неофициално обаче се събират много хора, за да честват събитието на Червения площад. Борис Елцин, издава на 7 ноември 1996 г. указ за това тази дата да се чества като „Ден на съгласието и примирението“, а не като „Велика октомврийска революция“. Владимир Путин отменя и този празник и от 2005 г. тази дата е работен ден, т.е. предпоставката е, че на 7 ноември 1917 г. не се е случило нищо, което заслужава да бъде отбелязвано. Все едно, че тя не е съществувала. Така днес при другите държави денят, в който са започнали техните революции, е национален празник. Американците честват своята революция всяка година на 4 юли, французите - на 14 юли. Китайците не само честват своята революция през 1949 г., но като туристи в Русия специално за тях е създаден маршрут по най-знаменитите места, свързани с революцията. В статията си за революцията от 6 ноември 2017 г. „Ню Йорк Таймс“ говори за „възраждане на комунизма“ и на Лениновия въпрос „кой кого“ в световен план, а също и за „иронията, че докато на Запад за революцията се говори на дълго и широко, Русия до голяма степен се прави, че нищо не се е случило“.

 

БИОЛОГИЧНИЯТ ОБРЪЧ ОКОЛО РУСИЯ И СТРАТЕГИЯТА НА СВЕТОВНИЯ ХАОС

Е-поща Печат PDF

На 30-и миналия месец, по време на среща на руския президент Владимир Путин със Съвета за развитие на гражданското общество и правата на човека, прозвуча нещо много важно, което засяга не само руснаците и цялата източноправославна цивилизация, но и редица страни от всички континенти на света. Владимир Владимирович съобщи, че някой усилено събира биологичен материал от представители на различни етнически групи в Русия. Както можеше да се очаква, не случайно тази тревожна констатация някак убегна от вниманието на западните и бе телеграфно отбелязана от някои наши медии.

За това колко пряко ни засяга същността на този факт, става ясно след като проследим логиката на случващото се, защото показва недвусмислено, че събирането на биологичен материал е част от един друг глобален американски план за ограбване и унищожение на конкретни страни, а ние, по всичко изглежда, не сме извън този списък.

„Знаете ли, че из цялата страна е събиран биологичен материал от различни етнически групи и хора, които живеят в различни географски региони в Руската федерация? Въпросът е защо се прави това? Прави се целенасочено и професионално. Ние сме обект на голям интерес”, - каза Владимир Владимирович пред съвета.

По-късно говорителят на президента Дмитрий Песков съобщи, че руските специални служби имат информация за подобни действия от някои емисари и чужди неправителствени и „благотворителни” организации. „Проблемът със събирането на биологични материали днес е много остър, тъй като декодирането на генома позволява умишлено увреждане, включително с военни цели”, конкретизира от своя страна пред РИА „Новости” и депутатът от “Единна Русия” в Държавната Дума и бивш главен санитарен лекар на РФ Генадий Онишченко. Той обясни, че след Втората световна война събирането на биологични материали (предимно течности) е било забранено. Това е времето, през което светът започна да говори за настъпателни биологични програми, но днес според него този проблем стои с още по-голяма острота. Според депутата този проблем трябва да бъде разискван и решаван на международно ниво, защото засяга много страни, включително и приемането на законови разпоредби, както и засилване на биологичната сигурност на всички нива.

 

РЕВОЛЮЦИЯТА, КОЯТО РАЗТЪРСИ СВЕТА

Е-поща Печат PDF

• Идеята за национален консенсус, за всенародно помирение

В съвременна Русия 7 ноември, Денят на Великата октомврийска социалистическа революция, вече не се чества. Отмяната на официалното празнуване я наложи през 90-те години на 20 в. президентът на Руската федерация Борис Елцин. За да „компенсира” премахването на този всенароден празник от националния календар и да обезкръви почитта към ВОСР, той декретира два нови патриотични празника – на 4 ноември (Ден на руското единство) и 7 ноември (Ден на парада, след който московчани тръгват на бой с Хитлеровата армия-завоевател).

Ако решим да направим паралел с Великата френска революция, ще стигнем до извода, че в Русия през 90-те години на 20 в. (подобно на Франция през 19 в.) беше извършена на две етапа реставрация на буржоазната система. Първата фаза, макар и незавършена, я реализира (до август 1991 г.) председателят на КПСС и президент на СССР Михаил Горбачов чрез пряка смяна на идеологическия знак: първоначалното обещание за обновяване / реформиране на социализма (“социализъм с човешко лице”) той подмени - през втората половина на 80-те - с политика за установяване в Русия на „капитализъм с човешко лице”.

 

В МОМЕНТА ТЕЧЕ РЕАЛНА ПОДМЯНА НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ЕВРОПА

Е-поща Печат PDF

Д-р Калоян МЕТОДИЕВ пред Горан ИГИЧ в интервю за сръбското списание „Геополитика“

- Д-р Методиев, от Ваша гледна точка приключил ли е преходът в България и каква е сегашната картина на България? Ние в Сърбия често говорим за моралния и демографския упадък на сръбския народ. Има ли подобни проблеми и в демографията на България?

- Преходът приключи с приемането на страната в Европейския съюз. Тогава започна нов етап в историята й. След евроеуфорията последва едно отрезвяване. Проблемите ни са много общи. Бих поставил демографския на първо място. Без хора не може да има държава. Това е най-ценният ресурс. Който има хората на място, той контролира ситуацията. Такива са реалностите.

За съжаление, в момента сме донор на население за Западна Европа. Като проблеми бих откроил мигрантската заплаха, неравномерното развитие на регионите и разбира се, корупцията сред политическия елит. Това е коктейлът, който създава проблемите в страната.

- Какво е геополитическото положение на Балканите?

- Както винаги, през последните двеста години положението тук е сложно и напрегнато. Мигрантските потоци могат да взривят полуострова. Западна Европа няма да се поколебае да ни отдели като буферна зона между себе си и Азия, за да печели време. Преди година Никола Саркози предложи в Сърбия и България да се изградят лагери за задържане на мигрантите. Представете си, ако стане президент... Това е огромна заплаха.

Босна е бомба със закъснител. Гърция и България са подложени на огромен натиск от Турция, която не спира потоците, а според много анализатори ги насочва към Балканите. Косово трудно функционира като държава. Сърбия, Черна гора и Хърватия се борят помежду си. Новият регионален лидер се казва Румъния.

 

МИСИЯТА НА РУСКАТА ЛЕВИЦА

Е-поща Печат PDF

С този текст на Израел Шамир отбелязваме светлата памет на Благовеста Дончева, преводач, публицист и непримирим борец за социална справедливост. „Предаденият социализъм” и „Капитализмът днес” са сред онези книги, които и занапред неизменно ще се свързват с нейното име.

Благовеста си отиде от този свят на 11 юни 2016 г., отиде си в нищета, някак „анонимно”, каквато е съдбата на стотици хиляди българи, една пета от гражданите на републиката, предвидени за „лузъри”; същите, които бяха застигнати от съдбата на онези нидерландски ядачи на картофи, обезсмъртени от Ван Гог в прочутата му едноименна творба...

Ядачите на картофи са сред нас и днес и стават все повече. Трагичната им съдба обаче ще тегне като дамоклев меч над експериментаторите, които по примера на безчовечния на Нейно (британско) величество Капитал, посадиха и у нас отровните плевели на уродливия капитализъм и го нарекоха миловидно „преход”.

Светла й памет на Благовеста Дончева!

Светла памет и на онези безименни жертви, които без време оставиха кости в изстрадалата българска земя. Но Видовден идва...

 


Страница 8 от 205