Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Президентски избори 2016: ГОРЧИВИНА!

Е-поща Печат PDF

С ръка на сърцето трябва да признаем: безкраен е талантът на управляващия ни „политически елит” да отвращава избирателите. От политиката, от демокрацията, от т. нар. евроатлантически ценности... Веднъж, чрез прекрояването в последния момент на Изборния кодекс, така че да се увековечи статуквото, от което уж всички са недоволни. Втори път, предлагайки на политическия пазар като „котки в чувал” завършени негодници, или хора почтени, следователно абсолютно негодни да бъдат президенти, министри или кметове. Най-често не честните печелят, а хитрите и безскрупулните. И веднага щом се докопат до властта, започват да правят точно обратното на онова, което са обещавали. Народът повече не им трябва, поради което се държат с него, както в стихотворението на Ботев „В механата”: „Крещим, но щом изтрезнеем, забравяме думи, клетви, и немеем и се смеем над народни свети жертви”. Нашите „народни избраници” са дори по-лоши, защото се поставят в услуга на сенчести субекти. Последните може и да са финансирали предизборната им кампания, но никой не ги е упълномощавал за опекуни на президента, премиера, министрите, депутатите, кметовете и общинските съветници. Ако и новият ни държавен глава ще изпълнява безпрекословно инструкциите на Вашингтон, Брюксел и Анкара, предавани директно или чрез съответните посланици в София, по-добре да го няма! На колонията не й трябва президент, а генерал-губернатор.

 

Залезът на Европа: ЕВРОПЕЙСКА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА - 3

Е-поща Печат PDF

Зелазът на Европа: Европейската Отечествена война

През осемдесетте години на миналия век, да не говорим за по-ранен период, едва ли някой е очаквал, че ще се разпадне блока на СИВ и още по-малко – мощният във военно отношение Съветски съюз. Думата си казваше

инерцията в мисленето - щом е голям, значи е силен

Въпреки всичко - това се случи.

След повече от двайсет години, изминали оттогава, нищо не ни пречи да погледнем под същия ъгъл и към Евросъюза. Още повече, не сме изолирани в оценките си. Подобни възгледи изразяват и някои други авторитетни експерти. Серията терористични актове във Франция хвърли доста ярка светлина  върху няколко неща, принципно важни за бъдещето на цяла Европа.

 

ГЛОБАЛИЗЪМ ИЛИ НАЦИОНАЛИЗЪМ?

Е-поща Печат PDF

В политическата история на САЩ няма кандидат за президент, който да е посрещнат по-враждебно от Д. Тръмп. В кампанията срещу него, която по острота и злъч е без аналог, се включват държавни институции, разузнавателни и контраразузнавателни служби, военни, водещи печатни издания и електронни медии, дейци на културата, включително и холивудски филмови звезди.

Какво всъщност взриви тази пропагандна истерия, която излезе и извън границите на САЩ?

Безспорно, предизборното послание на Тръмп за нов външнополитически курс на САЩ, който посяга върху огромни икономически и политически интереси на оформилата се през последните четири десетилетия прослойка „глобалисти”, която определя насоките и приоритетите на американската външна политика.

Как се зароди и утвърди този феномен?

През годините на Втората световна война оръжейно-индустриалният сектор, наред с огромните печалби, става водещ в американската икономика. Усилията му, подкрепени от лобисти в Пентагона, да предизвика в края на 40-те и началото на 50-те години на 20 век военен сблъсък със СССР, срещат категорична съпротива от страна на президентите Труман и ген. Айзенхауер.

 

КАКВИ ПРОМЕНИ СА НЕОБХОДИМИ В ЗАКОНА ЗА СЕЛСКОСТОПАНСКАТА АКАДЕМИЯ?

Е-поща Печат PDF

През последните 26 години аграрната наука беше превърната в истинска мъченица. Особено тежки за нея бяха (и все още са) последните 6-7 години. Известни са нейните затруднения, предизвикани от ежегодните намаления на бюджета за издръжка, съкращения на персонала, изолирането й от преговорния процес (за глава Земеделие) за присъединяването ни към ЕС. Тази изолация съществува и по отношение преустройството на земеделието и хранителната промишленост от планова (всъщност декретирана) към стихията на пазарната капиталистическа икономика. Унизително ниското заплащане на труда доведе до застаряване на кадровия състав и липса на млади хора за научни работници и специалисти. Всичко това избуя в протест, организиран от отраслевите синдикати на КТ “Подкрепа“ и КНСБ за подкрепа на Обръщението на ОС на БАН до министър-председателя и министрите на образованието и науката и финансите, с което се иска увеличение на бюджета за издръжка на науката през 2017 г. Нещо повече, двете академии и синдикатите, на съвместна пресконференция, заявиха готовност за ефективни стачни действия при положение, че правителството не удовлетвори исканията им за увеличение бюджета за 2017 г. За ССА е налице и една друга подробност. За последните 5-6 години са сменени 5 (пет) председатели. А колко са сменените директори на институтите, не се наемаме да изброим. В Академията цари несигурност и тревога както за бъдещето на аграрната наука, така и за развитието на обслужващите отрасли и личното оцеляване на кадрите.

На 18.10.2016 г. в пленарната зала на Народното събрание беше внесен за обсъждане ва първо четене Закон за изпълнение и допълнение на Закона за селскостопанската академия. Проектът е придружен с мотиви, които налагат промените в закона, чиято цел е да се подобри организацията на аграрната наука и да повиши нейната ефективност за развитие на земеделието и хранителната промишленост. Неговото внасяне е предшествано от обсъждане в МЗХ, МС и комисията „Земеделие и храни“ към НС. Законът е приет (на първо четене) и е даден срок на комисията от 20 дни да направи целесъобразни изменения и допълнения и да го внесе за окончателно приемане на второ четене.

 

ДИАГНОЗА “МЕТОДИ АНДРЕЕВ”

Е-поща Печат PDF

Той бил такъв човек, дето рядко се ражда и на Еньовден”, пише Любен Каравелов за хаджи Генчо, един от героите на повестта „Българи от старо време”.

Педагогиката на хаджията, който наред с другото преподавал и в местното школо, се свеждала до една топка и една пръчка. Когато някое от децата не слушало, хаджи Генчо хвърлял топката и го карал да му я донесе, след което заигравала пръчката по немирните ръчици. Освен това даскалът карал учениците да му носят и храна за мисирките. Но най-много обичал хаджи Генчо да ходи на гости у бившия хайдутин дядо Либен, с когото си пийвали винце и беседвали по разни теми: от достойнствата на Дядо-Либеновия аждрехан, до ингилизките и руските пушки. И тъй като единият хвалел Русия, а другият бил англофил, накрая се скарали. Дядо Либен казал „Ти си ахмак, хаджи Генчо”, а хаджията отвърнал: „А твоят кон не е кон, а клепоуха свиня!”.

Поради „идейните” им различия бил застрашен сватлъкът между двете фамилии, та се наложило синът на стария хайдутин да открадне дъщерята на хаджи Генчо. Тоест, младите взели нещата в свои ръце и ги извели до желания от тях край. Не са и предполагали, горките, че табиетите на двамата старци ще надживеят и тях, и „османското присъствие”. И ще разцъфтят в „евроатлантическа” България в началото на 21 век.

 


Страница 8 от 171