Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПЪРВИЯТ ЗНАК, ЧЕ ПРОМЯНАТА Е ВЪЗМОЖНА, Е В АЛТЕРНАТИВНИЯ БЮДЖЕТ-2018 НА БСП

Е-поща Печат PDF

На 28 октомври т.г., от 10.00 ч, в зала 1 на НДК, се проведе заседание на 49-ия конгрес на БСП, при следния дневен ред:

1. БСП – алтернатива за България, докл. Корнелия Нинова;

2. Председателството на съвета на ЕС – възможност за България, докл. Сергей Станишев;

3. Бюджет-2018 – икономика, доходи, справедливост, докл. Драгомир Стойнев.

Заседанието бе широко отразено в медиите. За членовете и симпатизантите на ПП „Нова Зора”, както и за читателите на в. „Нова Зора”, се спираме по-специално на т. 3 от дневния ред, подробно разписана в материалите на конгреса, понеже е в тясна връзка с внесения от Министерския съвет на 30.10.2017 г. проект за Бюджет-2018 в деловодството на Народното събрание, като предстои обсъждането му в съответните комисии, преди да влезе за обсъждане и приемане от 44-тото народно събрание.

 

ЗЕМЕТРЪСЪТ ТРЪМП

Е-поща Печат PDF

Светът се разлюля като при земетресение. И изтръпна. Доналд Тръмп победи в президентските избори на САЩ. Трусът бе така зашеметяващ, че тектоничният му резонанс не можеше да бъде обхванат нито от скалата на Рихтер, нито в графите на Шпонхойер-Медведев. Джордж Фридмън написа, че степента на изумление от неговата победа е безпрецедентна. Тома Томов я определи като експлозия в мозъка. А ние в „Зора” просто въздъхнахме: сбъдна се пророчеството наше. Нескромно е да го подчертаваме, но нали само преди брой бяхме писали (“Речта на Тръмп, която взриви Америка”), че президентските избори ще променят този свят, изправен пред бездната. И че Тръмп е осъден да спечели. Основанията за това са много и сега няма да ги припомняме. Още повече че и когато изричахме тези думи, ние не мислехме за щастието на Америка и за всемирната въздишка на облекчение, а за тази тежка, жестока, безока българска съдба, която ни заставя да сме все в крокодилските челюсти на световната геополитическа захапка на епохите. Защото историята сякаш развива своята низходяща спирала и ни изправи като самотна топола в ледената пустош на безвремието – направо в 14-ия безмилостен век! Сами като вятъра в прерията, както би казал поетът, сами като бутилка на маса без хора. И този стих е може би най-кратката характеристика на българската участ в тези два торпилиращи всяка надежда мандати на Барак Хюсеинович и неговият държавен секретар Хилари Клинтън, неслизаща от вещерската метла на безразсъдството.

 

E-MAIL-ИТЕ НА КЛИНТЪН

Е-поща Печат PDF

• политика, която се изработва в “килера”, или как системата е манипулирана в полза на богатите

Има поговорка, че очите са прозорец към душата. Ако искаме да добием представа за душата на Хилари Клинтън, трябва да прочетем имейлите от нейния частен сървър, станали неотдавна обществено достояние благодарение на „Уикилийкс“. В резултат от изтичането на тези имейли в публичното пространство вниманието на пресата се съсредоточи върху ненормалното поведение на сексуалния хищник и абсолютна отрепка Антъни Уинър. Всъщност неговите постъпки не са най-голямото разобличение на американската върхушка. Конгресът и другите институции на властта, включително католическата църква, винаги са привличали измет като него, а зад всеки разобличен Антъни Уинър има десетки други, които докрай остават неразкрити.

Истинският скандал е картината на обичайната политическа дейност в условията на капитализъм, която имейлите на Клинтън обрисуват. За това особено ясно свидетелстват имейлите на влиятелния политически посредник Джон Подеста, ръководител на екипа, водещ предизборната кампания на Клинтън.

 

Октомври 1917 - КОМЕТА НА ХОРИЗОНТА НА ИСТОРИЯТА

Е-поща Печат PDF

Октомврийската революция от 1917 г. бе съдбовна последица от февруарския преврат, който за осем месеца успя да разруши руската държавност, да потопи необятната империя в безвластие, разгул и смърт, да оголи фронтовете и границите на Русия и да създаде неминуемите предпоставки за второто действие на бушуващия хаос. Както пожарът понякога може да бъде угасен от енергията на една взривна вълна, така и експлозията на извечната човешка мечта и надежда за справедливост се оказа средството, чрез което успяха да бъдат относително съхранени най-напред границите на великата империя и върху една шеста част от земното кълбо да се въздигне нова съюзна държава на плебса, жадуващ за живот  в нов икономически строй, без частна собственост и експлоатация.

Нито последвалата братоубийствена гражданска война, нито интервенцията на Антантата срещу Русия от четирите географски посоки на света успяха да смутят левия марш на историята, в който “Русия, в кръв умита”, прекрачваше мъченическия праг на кървавия залез на една епоха и поемаше към изгрева на друга с опустошена душа, с не по-малки реки от кръв и страдания, без храм, без бог и благодат, само с една гола мечта и надежда.

 

В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА 10 НОЕМВРИ 1989 Г.

Е-поща Печат PDF

ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ БР. 39

ДЕСЕТИ НОЕМВРИ 1989 г.

6.00 ч. Спортни занимания.

7.45 ч. В Министерския съвет. Преса. По информацията до Политбюро за българо-турската среща в Кувейт.

9.45 ч. Бояна. Дом № 1 – за пленума на Централния комитет на БКП.

Николай Жишев ми каза, че идва от срещата на Георги Атанасов и Димитър Стоянов с първите секретари на областните партийни комитети. Присъствал и Продан Стоянов. Информирали ги за снощното заседание на Политбюро.

Попита ме: „Вие единодушно ли решихте Петър Младенов да замени др. Тодор Живков?“

Разбира се. По принцип и по традиция всички решения на Политбюро се утвърждават с консенсус на участниците в заседанието.“

 


Страница 7 от 201