Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЕДИНСТВЕНО СПАСИТЕЛНИЯТ ПЪТ - СОЦИАЛНА НАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА

Е-поща Печат PDF

• ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ЛИ БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА В СТИЛ „ОТ КРАКАТА ЗА ГЛАВАТА”

Какво още трябва да се случи, за да осъзнаем какво става и какво предстои да стане у нас и в света?

Ние сме малка държава и съдбата ни е почти винаги в чужди ръце, но все пак от държавниците ни също зависи с кого и накъде да вървим – особено в драматичните времена, когато разпадът на социално-икономическата система е в ускорен ход и самият свят се преобръща, за да дойде най-сетне на мястото си. Обикновено те виждат, че светът се преобръща, но не съобразяват, защото не могат или не им се иска да съобразят какво ще стане после и че това „после” няма да закъснее. И че то ще е различно от онова, което виждат и чуват. Затова и страхът им надделява; те се паникьосват и винаги се обръщат към този, който им се струва, че е най-стабилен и непременно ще ги закрепи до себе си, ще им помогне и спаси. Той, разбира се, не ги спасява, но поне ги уверява, че е техен, т. е. на България приятел и брат, че ги цени особено много и че непременно ще ги пази до себе си винаги и винаги ще разчита на тях. Това е неотменна норма в поведението на българските политици и държавници от Освобождението насам и те никога не са се отклонявали от нея, още по-малко пък да са я поставяли под съмнение.

 

КАПИТАЛИЗМЪТ, НАЙ-ЗАГАДЪЧНАТА СИСТЕМА В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ

Е-поща Печат PDF

Искам да благодаря на българските приятели за поканата и възможността да говоря тук. На пръв поглед темата на моя доклад звучи странно, защото обикновено намираме загадъчност само по отношение на Древен Египет или Китай, или пък цивилизацията на маите или инките, докато капитализмът си е някъде тук, наблизо, за него има статистика и сякаш всичко е ясно...

Но както често се случва, и както казва Лудвиг Витгенщайн, “някои факти приемаме, без да се замислим, а в действителност зад тях са скрити проблемите“. Най-напред, вместо епиграф, бих искал да посветя

пет минути на една фантазия

Представете си, че сега сме в 1966 г., тоест, върнали сме се 50 години назад. Нека сравним днешната ситуация с тогавашната. Тогава, в средата на 60-те години, светът е устремен към бъдещето, очакването е, че след 10 години ще летим до Луната, а после и до Марс, прогнозите са оптимистични - през 2020 г. човекът ще живее до 120 години, всички болести ще бъдат победени, изостаналите страни ще стигнат развитите и бедността ще намалее... Такива прогнози се правеха както в социалистическите страни, така и на Запад, достатъчно е да видим най-масовото научно-популярно списание в СССР от онова време - „Техника молодежи“, и съответно прогнозите на Артър Кларк на Запад. Изглеждаше сякаш точно така и ще стане – и в Съветския съюз, и в САЩ. В средата на 60-те години на Запад знаеха, че Съветският съюз със сигурност ще догони и изпревари САЩ, но възникваше въпросът кога ще се случи.

 

САГА ЗА АЛЧНОСТТА И НИХИЛИЗМА

Е-поща Печат PDF

В черния пантеон на предателствата спрямо България и българското бъдеще бе записана още една позорна дата. На 25 октомври т.г. Министерският съвет на Р България прие решение за одобряване и подписване на икономическото и търговско споразумение между Канада и ЕС, именувано като Всеобхватно, и отделно от него т. нар. споразумение за стратегическо партньорство между ЕС и Канада. Като подсладител на горчивия хап, който трябва да преглътне народонаселението на България от този пореден шеметен акт на неразумност и отсъствие на загриженост за българското бъдеще, управниците ни размахват захарното петле на визите за Канада, които щели да паднат за българските граждани до края на 2017 г., за улеснение, ако някой от тях реши да развъжда мечките гризли в България или реши да преподава изкуството гола сеч на канадското лесничейство.

В мотивите на МС

не се съобщава за анализ, който да потвърждава националния интерес; не се съобщава и за дебати по въпроса за ползите и вредите за България. Но пък става ясно, че господа министрите мислят за Брюксел като за огън; че се възторгват от това, че ЕС щял да дръпне по отношение на БВП с цели 12 милиарда евро за една година, което било основанието и на г-н Юнкер да настоява. И поради това – юруш! Брюксел нарежда, Юнкер настоява! Ние ли ще сме тези, дето ще слагат прът в колелото на Европа.

 

ВОЙНАТА НА СОРОС СРЕЩУ ТРЪМП

Е-поща Печат PDF

• ИЛИ КАК СЕ ПРАВИ АМЕРИКАНСКИ МАЙДАН

След шокиращата победа на Доналд Тръмп над Хилъри Клинтън в президентските избори в САЩ отиващата си неолиберална върхушка от американския истаблишмънт постъпателно премина от пряка конфронтация в добре планирана и скъпо платена окопна война срещу новия президент. Тя започна още първия ден след неговия избор и преди той да е встъпил в длъжност като президент на САЩ.

Няма да се спираме на „спонтанните” демонстрации в нощта и в деня след избора не само защото те са вече минало, но и защото те бяха проект на една друга цел и планиране.

Веднага след победата на Тръмп Джордж Сорос и компания, които по техни собствени изчисления потрошиха над милиард и половина долара за яловата изборна кампания на Хилъри Клинтън, се срещнаха във Вашингтон, за да обсъдят промени в стратегията на борбата за свалянето или като минимум

„укротяването” на Доналд Тръмп

която сигурно ще струва много повече от това, което дотук са дали.

 

НЕОЧАКВАНИЯТ ТУРСКИ ОБРАТ

Е-поща Печат PDF

Президентът Владимир Путин оповести, че е сключено споразумение за прекратяване на огъня в Сирия с Турция, която досега бе главната опора на джихадистите. Как да си обясним този рязък поврат? Дали Ердоган ще успее да освободи страната си от американското влияние и да я обърне към Русия? Какви са причините и последствията от този обрат?

* * *

Турция е членка на НАТО, съюзник на Саудитска Арабия, покровителка на международния джихадизъм след хоспитализацията на принц Бандар бен Султан през 2012 г., а също и основен спонсор на “Мюсюлмански братя” след свалянето на Мохамед Морси и кавгата между Доха и Рияд през 2013-2014 г.

Освен това през ноември 2015 г. Турция свали руския самолет “Су-24”, провокирайки криза в дипломатическите отношения с Москва.

И същата тази Турция помогна за сключването на примирието в Сирия, предложено от Русия (1).

Защо?

 


Страница 7 от 171