Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ТЕРОРИЗЪМ И ДЖИХАД - ИНСТРУМЕНТАРИУМЪТ ЗА ПРЕКРОЯВАНЕ НА СВЕТА

Е-поща Печат PDF

Разговор на Антоанета КИСЕЛИНЧЕВА с Боян ЧУКОВ, съветник по външна политика и национална сигурност в две правителства на Република България, бивш дипломат в Париж и Мадрид, офицер от външното разузнаване

- Г-н Чуков, защо битката за освобождаване на иракския град Мосул от ДАЕШ е толкова важна? Някои анализатори твърдят, че изтласкването на джихадистите от града е част от плана за пренасочването им към Сирия.

- Събитията около град Мосул (столица на „халифата” в Ирак) могат да бъдат разгледани от различни гледни точки. Първо, на фона на президентските избори в САЩ. Вашингтон се нуждае от зрелищна военна победа срещу ДАЕШ до края на 2016 г. Носителят на Нобеловата награда за мир Барак Обама би желал да приключи своя мандат с „победа” над световния тероризъм. Належащо е. Предимно от пропагандна гледна точка. Един успех на САЩ срещу ДАЕШ би повдигнал рейтинга на демократите и съответно на Хилъри Клинтън. (В случай, че тя спечели изборите, това ще й осигури един първоначален тласък.)

Американският военен министър Аштън Картър още преди реалния щурм срещу Мосул обяви в Париж (след посещение в Ирак) падането на другата столица на „халифата” – Ракка. Според него това би трябвало да стане след няколко седмици. Явно се опитва да остане военен министър и при новоизбрания стопанин на Овалния кабинет. Аштън Картър само забрави да каже коя точно армия ще нахлуе в Сирия, за да прогони заседналите джихадисти в Ракка. Това едва ли ще бъде иракската армия или пък кюрдите. Американците имат ориентировъчно в Ирак и региона около 5000 военни съветници и инструктори, които участват в настъплението срещу Мосул, но на втора линия.

Французите не споделят прогнозите на Аштън Картър. Министърът на отбраната на Франция Жан-Ив льо Дриан заяви на 25 октомври, че още е рано да се коментира съдбата на Ракка. По време на посещението си във Франция американският военен министър не успя да обясни достатъчно ясно как точно янките участват в освобождаването на Мосул.

 

РЕЧТА НА ТРЪМП, КОЯТО ВЗРИВИ АМЕРИКА

Е-поща Печат PDF

За мен е огромна чест да говоря тук , в Гетисбърг, на тази свещена земя, където толкова много хора дадоха живота си за свободата! Президентът Линкълн бе изправен пред невиждан дотогава разкол в страната, и се надявам, че ще можем да вземем пример от него и да победим разделението, пред което сме изправени ние днес. А ние действително сме много разделени. Повярвайте, аз не съм политик и никога не съм го искал, но видях, че страната е в беда, и разбрах, че не мога просто да стоя и да гледам отстрани... че съм длъжен да се намеся.

Доста години съм в системата, дълго време бях и важна част от нея, зная как се води играта във Вашингтон и на Уолстрийт, наясно съм как се заобикалят правилата в ущърб на обикновения американец. Това са разбойнически правила.

Почти всеки четвърти американец в трудоспособна възраст е без работа. Във всяко пето семейство никой не работи. 45 милиона американци ползват талони за храна, а 47 милиона души живеят в бедност. Страдат гражданите, които не са богати, страдат афроамериканската и латиноамериканската общност – ние излъгахме надеждите им.

Участваме във военни авантюри зад граница, нашите войни се проточват до безкрай – защото хората, които ги водят, не могат да ги спечелят. Те не умеят да печелят войни. В същото време у нас героично умират ветерани, които така и не дочакват медицинска помощ. Промените не могат да дойдат от вътрешно разбита система – а нашата система е потрошена. Фактът, че Вашингтон и вашингтонският истаблишмънт така старателно опитват да стопират нашата кампания (на Републиканската партия, чийто кандидат е Доналд Тръмп . бел- ред.) е доказателство, че тя е предвестник на онези промени, които се случват един път в живота.

 

САГА ЗА АЛЧНОСТТА И НИХИЛИЗМА

Е-поща Печат PDF

В черния пантеон на предателствата спрямо България и българското бъдеще бе записана още една позорна дата. На 25 октомври т.г. Министерският съвет на Р България прие решение за одобряване и подписване на икономическото и търговско споразумение между Канада и ЕС, именувано като Всеобхватно, и отделно от него т. нар. споразумение за стратегическо партньорство между ЕС и Канада. Като подсладител на горчивия хап, който трябва да преглътне народонаселението на България от този пореден шеметен акт на неразумност и отсъствие на загриженост за българското бъдеще, управниците ни размахват захарното петле на визите за Канада, които щели да паднат за българските граждани до края на 2017 г., за улеснение, ако някой от тях реши да развъжда мечките гризли в България или реши да преподава изкуството гола сеч на канадското лесничейство.

В мотивите на МС

не се съобщава за анализ, който да потвърждава националния интерес; не се съобщава и за дебати по въпроса за ползите и вредите за България. Но пък става ясно, че господа министрите мислят за Брюксел като за огън; че се възторгват от това, че ЕС щял да дръпне по отношение на БВП с цели 12 милиарда евро за една година, което било основанието и на г-н Юнкер да настоява. И поради това – юруш! Брюксел нарежда, Юнкер настоява! Ние ли ще сме тези, дето ще слагат прът в колелото на Европа.

 

КАПИТАЛИЗМЪТ, НАЙ-ЗАГАДЪЧНАТА СИСТЕМА В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ

Е-поща Печат PDF

Искам да благодаря на българските приятели за поканата и възможността да говоря тук. На пръв поглед темата на моя доклад звучи странно, защото обикновено намираме загадъчност само по отношение на Древен Египет или Китай, или пък цивилизацията на маите или инките, докато капитализмът си е някъде тук, наблизо, за него има статистика и сякаш всичко е ясно...

Но както често се случва, и както казва Лудвиг Витгенщайн, “някои факти приемаме, без да се замислим, а в действителност зад тях са скрити проблемите“. Най-напред, вместо епиграф, бих искал да посветя

пет минути на една фантазия

Представете си, че сега сме в 1966 г., тоест, върнали сме се 50 години назад. Нека сравним днешната ситуация с тогавашната. Тогава, в средата на 60-те години, светът е устремен към бъдещето, очакването е, че след 10 години ще летим до Луната, а после и до Марс, прогнозите са оптимистични - през 2020 г. човекът ще живее до 120 години, всички болести ще бъдат победени, изостаналите страни ще стигнат развитите и бедността ще намалее... Такива прогнози се правеха както в социалистическите страни, така и на Запад, достатъчно е да видим най-масовото научно-популярно списание в СССР от онова време - „Техника молодежи“, и съответно прогнозите на Артър Кларк на Запад. Изглеждаше сякаш точно така и ще стане – и в Съветския съюз, и в САЩ. В средата на 60-те години на Запад знаеха, че Съветският съюз със сигурност ще догони и изпревари САЩ, но възникваше въпросът кога ще се случи.

 

Президентски избори 2016: ГОРЧИВИНА!

Е-поща Печат PDF

С ръка на сърцето трябва да признаем: безкраен е талантът на управляващия ни „политически елит” да отвращава избирателите. От политиката, от демокрацията, от т. нар. евроатлантически ценности... Веднъж, чрез прекрояването в последния момент на Изборния кодекс, така че да се увековечи статуквото, от което уж всички са недоволни. Втори път, предлагайки на политическия пазар като „котки в чувал” завършени негодници, или хора почтени, следователно абсолютно негодни да бъдат президенти, министри или кметове. Най-често не честните печелят, а хитрите и безскрупулните. И веднага щом се докопат до властта, започват да правят точно обратното на онова, което са обещавали. Народът повече не им трябва, поради което се държат с него, както в стихотворението на Ботев „В механата”: „Крещим, но щом изтрезнеем, забравяме думи, клетви, и немеем и се смеем над народни свети жертви”. Нашите „народни избраници” са дори по-лоши, защото се поставят в услуга на сенчести субекти. Последните може и да са финансирали предизборната им кампания, но никой не ги е упълномощавал за опекуни на президента, премиера, министрите, депутатите, кметовете и общинските съветници. Ако и новият ни държавен глава ще изпълнява безпрекословно инструкциите на Вашингтон, Брюксел и Анкара, предавани директно или чрез съответните посланици в София, по-добре да го няма! На колонията не й трябва президент, а генерал-губернатор.

 


Страница 7 от 176