Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

150 ГОДИНИ ОТ ОТКРИТИЕТО НА МЕНДЕЛЕЕВ

Е-поща Печат PDF

31 януари 1865 г. се смята за рожден ден на руската водка. Знаменитият химик Дмитрий Менделеев защитава в Петербург своята дисертация на тема „Върху съединението на спирта с водата“, в която обобщава резултатите от своите експерименти върху водно-алкохолните разтвори с помощта на физически и органолептични методи. Този световно признат учен е известен сигурно даже и на нашия министър на просветата с откриването на фундаменталния закон в природата - Периодичната система на химичните елементи, която обяснява техните свойства с подреждане в редове и групи по атомни тегла още преди откриването на атомните ядра и електроните, обикалящи около тях. Но за приноса на Менделеев към стандартизирането на „руска водка“ се знае малко. Затова нека припомним някои факти от историята и практиката на уникалния продукт, без който, както се шегуват, „руснаците биха били като американци без психотерапевт“.

 

ЩЕ ИМА ЛИ ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА В БЪЛГАРИЯ?

Е-поща Печат PDF

Корнелия НИНОВА към ГЕРБ: Газите законите в името на една цел – налагане на диктатурата на режима Борисов

 

Уважаеми български граждани, Колкото и да се опитват управляващите да заглушат дебатите през нощта,  (бр. 14.02 т.г) знам, че това, което днес ще кажем тук, ще стигне до вас.

Днес управляващите  от ГЕРБ и ОП ви отнеха правото да гласувате с преференция, да гласувате машинно, да обжалвате решенията пред ВАС и още много права. Залата беше пълна и всички гласуваха по няколко пъти. Сега обаче, когато трябва да се дебатира въпросът- ще има ли върховенство на закона в България, тях ги няма. Днес няма да ви убеждавам колко е важно да се спазва законът. Ще ви кажа колко са несъстоятелни техните аргументи да не се отвори процедура за избор на ЦИК. Първият е, че такава промяна не се прави непосредствено преди предстоящи избори, защото щеше да създаде хаос. Сега действащата комисия е избрана от парламента на 20 март 2014 г. Първите избори, които те произвеждат са на 25 май 2014 г. – два месеца по-късно. Нямаше хаос и ги проведоха добре.  През октомври същата година тази комисия направи парламентарни избори, отново не се чу за хаос. Вторият аргумент е, че този състав на комисията е назначен от БСП. Тук има две фалшиви новини. Първата е, че тази комисия е назначена. ЦИК се избира от Народното събрание и президента, а не се назначава от партия. Ще припомня малко факти, за да видите кой и как назначава ЦИК и има мнозинство вътре. В сегашната комисия ГЕРБ имат - 7 души, БСП - 6, ДПС - 3, ОП - 3 НДСВ - 1, Реформаторски блок - 1, Бареков - 1, АБВ - 1, ВОЛЯ -1. Къде тук видяхте мнозинство на БСП. Ако ги съберем, сега управляващите имате мнозинство. Кажете го на г-н Цветанов – бореца срещу фалшиви новини. Кажете му, че е главен автор на най-фалшивите новини в държавата- когато лъже, че тази комисия е назначена от БСП и се доминира от нас. Ние щяхме да се радваме, ако е така, защото с днешното си поведение щяхме да ви докажем, че борбата ни не е за партийния ни интерес, а за върховенството на закона. Не 6, а 16 да имахме, пак щяхме да искаме да се спазва законът.

Третият ви аргумент е, че тази комисия се е сработила, свикнали са помежду си и няма нужда да рискуваме с екип, който не се познава. Дайте по тази логика да спрем да избираме ВСС или нов Конституционен съд. Защо да правим парламентарни избори след като вие- ГЕРБ, ОП и понякога ДПС се сработвате много добре? Що за логика е това? Този аргумент е посегателство върху държавността, защото вие оспорвате мандатността като основен принцип, залегнал в Конституцията и редица закони на държавата.

Това е посегателство върху функционирането на институциите и държавността. От гласуването ще видим, дали думите ни ще се потвърдят. Ние твърдим, че вие газите законите, разрушавате държавността, не уважавате институциите и то в името на една цел –  налагане на диктатурата на режима Борисов!

 

Корнелия Нинова


 

 

РУСИЯ В ПРЕСЕЧНАТА ТОЧКА НА ПРИЦЕЛА

Е-поща Печат PDF

Новият глава на Контролния съвет по въпросите на международните комуникации Ендрю Лак обяви руската информационна агенция Russia Today, която предава на много езици, за терористична организация, наравно с „Боко Харам“ и „Ислямска държава“, а „Standard and Poor’s“ току-що понижи кредитния рейтинг на Русия до спекулативно равнище, до рейтинг с негативна перспектива

 

Днес (31.01.2015) „RT International“ взе от мен интервю във връзка с тези безумни събития.

Доскоро, когато Америка все още беше здравомислеща страна, сегашното обвинение на Лак би довело до това да го осмеят и да загуби поста си. Би му се наложило да подаде оставка и да изчезне от публичното пространство. Днес във въображаемия свят, създаден от западната пропаганда, твърдението на Лак се приема насериозно. Посочена е още една терористична заплаха - RT. (Макар и „Боко Харам“, и ИДИЛ да прилагат терор, строго погледнато – това са политически организации, стремящи се към власт, а не терористични организации, но подобна разлика не е лъжица за устата на Лак. Да, да, знам. Тук бихме могли да се пошегуваме в духа на това какво не му достига на Лак. Да се упражним в духовитост относно липсващото му подходящо фамилно име.)

 

АБОНАМЕНТ 2021

Е-поща Печат PDF

Уважаеми читатели,

Продължава абонаментната кампания за през новата 2021 г. Ако „Нова Зора“ е достойна за подкрепата ви - направете го! Остана неизпълнена задачата за 1000 годишни абонамента. А фронтът, повече от всякога, се нуждае от убедени защитници. Не само защото годината е особено важна, с избори за парламент и за президент, а защото за да пребъде България, никой не бива да остане безучастен в битката на истината с лъжата.

Разпространението на вестника, по независещи от нас причини, продължава да бъде ограничено. Абонаментът е все още най-сигурният начин, че духът на „Зора“ не може да бъде сломен и ние оставаме на своя пост.

Във всяка пощенска станция, до 15-о число на всеки месец, може да осъществите вашата подкрепа за каузата с абонамент от първо число за следващия месец, тримесечие, полугодие или до края на годината.

Каталожният номер на „Нова Зора“ е 311.

Абонаментът за един месец е съобразно броя на вторниците в него. Цената на един брой продължава да бъде 1 лв.

Всеки вторник очаквайте „Нова Зора“. Търсете го и го разпространявайте.

Можете да се абонирате и в офисите на ДОБИ ПРЕС. Редакцията на вестника има договорни отношения с тази фирма.

Същото може да направите и чрез пощенски запис за избрания от вас срок на адрес: София 1377, ул. „Пиротска“ 3, за Минчо Мънчев Минчев. Особено е важно да бъде изписан адреса и името на получателя, както и телефон за обратна връзка.

Допълнителна информация може да получите на тел. 02 985 23 05;  02 985 23 07, както и на мобилни телефони: 0879 140 122 и  0894 66 49 00.


 

ТРОННО СЛОВО ЗА ВРЕМЕТО

Е-поща Печат PDF


Преди тридесетина години и българската литература получи своята „демокрация“. Това за шепа зарадвани грешници значеше, значи и сега, отрицание на всичко стойностно, читаво, безсмъртно и замяната му с ерзаци, спазарени на килограм от някой прочут духовен битпазар. Впрочем, кой себеуважаващ се културен лилипут ще вземе днес да се прехласва пред „архаичния Вазов“, привърженика на комунизма Ботев, плебея по рождение Смирненски, терориста Вапцаров? Пред строителя Пеньо Пенев, пред поетите  от Априлското поколение и други талантливи, но родолюбиви творци, които си губят времето с истините за битието ни, вместо да печелят пари и напомпана слава като ругаят страната си, българите, историята и културата им. Да обичат народа, националните традиции и патриотичния пантеон, съграждан векове с кръвта на плеяда именни и безименни герои? Или пък, ако си чиновник с пост, нима ще пропуснеш да ги изгониш от школските учебници и да ги замениш съгласно указанията, с чужди примери, щото били „европейски“? Както се казва, друго време – други песни…

Такива дрезгави песни вият без умора авторите, неуспели да сломят съществуването на СБП след печалния вододел на 1989 г. Те би трябвало да минат за новите влъхви на следмодерна, авангардизма и експеримента и да ни смаят с дълбоките си текстове. А пред скрибуцащата им лира да прекланят глава и дивите зверове, както някога са я прекланяли пред Орфей. Стремежът е ясен: демонстративно да се загърбват радетелите на ненужния вече хуманизъм, добротворчеството, хармонията и напредъка народен.

Днес се внасят кули от слонова кост за обиталища на нарочените апологети – да има къде на спокойствие да се отдадат на пъпосмотрителство, несмущавани от проблемите на живия живот. Хем е удобно, хем сито, хем добре платено. Затова е привлекателно и за младите подражатели – кандидати да се вредят на някоя проектно-грантова хранилка. Внушава им се нездравата идея, че преди тях не е имало истинска литература – те са първите, единствените, неподражаемите, недостижимите. Който не е в кохортата им, значи или е против тях, или е архаизъм, естетическото мислене не е негова работа и затова няма да му сипят в копанката финикийски трошици от нечия задгранична фондация, или друга (не)ясна в щенията си структура.

Пръв критерий за признаването днес в литературния живот, според иженарицаемите  радетели на словоблудството, е пълното послушание и изпълняване на указанията отвън, сиреч да копираш и да имитираш „световните“ автори, които ти посочват и да нагодиш писмовната си физиономия по техен образ и подобие. Разбира се и усърдно да хвърляш в браздите на литературната нива вместо хлебни зърна семената на плевели!

Оказва се обаче, че за тяхно неудоволствие у нас не е отмряла, не ще отмре – напротив, живее по правилата на естественото съществуване и се развива активно стойностната литература. Литературата, посветена на човека – привидно незабележимият, скрит в сивотата на делника, улисан в собственото си оцеляване посред хаоса на днешния ден човек. Но това е наистина привидно, защото той носи в себе си цяла вселена от страсти, надежди и копнежи за по-добро бъдеще, за хармония между света на душата и външния  свят. Пази ненакърнимо синовната си обич към родината и бащиния край, тачи паметта на неизброими отминали поколения, завещали му моралните скрижали за нетленните стойности на битието. Той става на крака под звуците на националния химн и целува трицветното знаме, учи децата си на признателност към героите и им сочи верния път в живота. За него са песните на цяла плеяда утвърдени съвременни творци, които – макар и с различни убеждения и творчески нагласи, съжителстват и работят заедно в Съюза на Вазов и изпълняват призванието си без публични демонстрации  и борби за постове и награди. Това са факти, които лесно може да се проверят в специализираните издания и в мрежата, където творбите им се радват на завидно читателско внимание. Колкото и да се тръби, че – виждате ли, никой не четял днес такава литература. Съблюдавайки завещанията на своето вековно естетическо наследство, СБП отстоява достойно независимата си позиция и взима отношение по всички важни за страната и народа ни проблеми. И е напълно в духа на тези високи традиции именно идейно-тематичната приемственост да е гаранция за дълговечността на Съюза, неговата жизненост и творческо бъдеще.

Ето защо не вярвай, драги читателю, когато от малкия екран или от някое многострадално радио, или пък от страниците на прочутата ни преса с цвят на цитрусов плод, някой се пеняви и разглаголства, че сме имали само двама-трима „значими“ писатели (и то току превалили студентската възраст), а помисли  кой, по какъв начин и защо ти го втълпява така безапелационно и гръмогласно! И дали тия шумотевици и фалцети не идват от тъмната страна на луната с мисия, твърде далечна на художествената словесност.

Българската литература е свидетел на много трусове. Справяла се е с безчет мераклии и опити да я яхат и насочват по обратни на високото Й призвание пътища. В нейната светая светих никога не са били и няма да бъдат допуснати търгашите, отцеругателите и продажниците – примирие, снизхождение и примирение с тях е невъзможно. Тя, както и нейният велелепен език принадлежат единствено на народа ни, служат и ще служат единствено нему и никакви заклинания, лъскави станиолени „ценности” и наставления няма да я отклонят от пътя на България.


 

 


Страница 430 от 469