Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

РОДЕН ПОД ЩАСТЛИВА ЗВЕЗДА

Е-поща Печат PDF

Няма да сбъркаме много, ако кажем за Николай Хайтов, че е роден под щастлива звезда. Проследявайки перипетиите на нелекото му житие-битие и загзагите на многообразното му творчество, имаме чувството, че някаква неведома сила направлява и закриля неговия път през годините. Много пъти, подобно на птицата феникс, той се възражда от пепелта на житейските битки, за да се устреми към нови обществени каузи, към нови върхове на художественото слово. Всъщност няма никаква загадка и силата, която ръководи и бди над съдбата на Николай Хайтов е самият той. Имало е, разбира се, значими личности, които в тежки моменти са го подкрепяли (в едно варварско общество като нашето само с талант трудно се пробива), но истината е, че

Хайтов се самосъздава

благодарение на своя корав, суров характер, силен инстинкт за живот, безподобно трудолюбие и несломим оптимизъм. При това става дума не само за реализиране на дадена свише художническа дарба, но и за отстояване на мирогледни и социални позиции, което не е лесна работа.

Същевременно и някак спираловидно е развитието на феномена Хайтов в нашата култура. Започнал като добър очеркист, той се изявява като автор на краеведски монографии и пътеписи, достига безспорни чисто литературни върхове в есеистиката на “Шумки от габър” и в белетристиката на “Диви разкази”, за да се насочи към биографични очерци за бележити исторически личности, а след това задълго се отдава на една публицистика от висок ранг. В нея той влага страстните си вълнения по повод недъзи, от които обществото ни не е спряло да страда, споделя тревоги за съдбата на българския език, подлаган на всякакви злоупотреби, разчопля тъмните истории около гроба на Васил Левски, до последния ден на живота си, с перо и слово, се бори срещу всякакви опити за ликвидиране на българската национална самобитност в угода на користни външни и вътрешни интереси.

През последните няколко години от живота си Хайтов, чрез някакъв нов, невероятен взрив на работоспособност, успя да напише значими, необходими книги като “През сито и решето”, “Време за разхвърляне на камъни”, “Троянските в България”. Макар формално да ги причисляваме към публицистиката, те не отразяват само злобата на деня, а по същество са

 

ДОКАТО СЕ СМЕЕМ ПО ПЪТЯ КЪМ АРМАГЕДОН

Е-поща Печат PDF

САЩ демонстрират пред света едно свое дотолкова абсурдно лице, че светът ни се присмива. Последната измислица от сагата „Русия ни открадна изборите“ е твърдението, че Русия била използвала фейсбук, за да повлияе на това кой да стане наш президент. Журналистите останаха без дъх, коментирайки „новината“.

Ние сме подложени на продължаваща вече 10 месеца пропагандна кампания, която раздухва обвинението за някаква намеса на Тръмп и Путин в изборите, но все още не ни е предоставено и най-малкото доказателство в подкрепа на това обвинение. Време е обаче да зададем един въпрос, който досега никой не е поставял: дори и да има доказателства за руско влияние върху изборите (а такива няма),

какво от това?

Нали всякакви групи по интереси се стараят да повлияят изхода от изборите, а сред тях има и чужди правителства. Защо се приема за нещо нормално, когато Израел оказва въздействие върху американските избори, но не и ако го прави Русия? Освен това нали оръжейната промишленост, енергийната промишленост, агробизнесът, Уолстрийт и банките, фармацевтичните компании и пр. финансират с огромни суми предизборните кампании именно защото имат намерението да повлияят на резултата от изборите? Нали и редакциите пишат уводни статии, подкрепяйки един кандидат и заклеймявайки друг по съвсем същата причина?

 

30 ГОДИНИ ОТ ВТОРАТА ХИМАЛАЙСКА НАУЧНА ЕКСПЕДИЦИЯ “АМА ДАБЛАМ ’87”

Е-поща Печат PDF

Малцина български любители на планината знаят, че веднага след големите национални експедиции за изкачване на осемхилядниците Лхоце и Еверест СТД “Академик” осъществи през 1984 и 1987 г. две научни експедиции в Хималаите. Половината от участниците бяха студенти-алпинисти, а останалите, освен алпинисти, бяха и водещи учени в своята област. За нивото може да се съди по участието на двамата покорители на Еверест през 1984 г. Кирил Досков и Николай Петков.

Двете експедиции преминаха през трите най-популярни трекинга в Непал: Лангтанг, Анапурна и Еверест, преодоляха много перипетии и оставиха добри впечатления както сред местните хора, така и в министерствата в Катманду.

От втората научна експедиция неусетно изминахаха 30 години. Едни от хималайците станаха професори, други влязоха в политиката, трети тръгнаха да си търсят късмета по ЕС и САЩ. Някои, за съжаление, ни напуснаха преждевременно. Но общите ни спомени и приятелството от тези невероятни за времето си експедиции останаха завинаги.

Уникалната природа на Хималаите и хората, които ги населяват, са причината след всяко пътешествие човек дълго да живее с впечатленията си и да мечтае отново да се върне там.

През 1984 г., годината, в която българите се изкачиха на Еверест, СТД “Академик” проведе първата научна експедиция в долината на Лангтанг и в Светилището на Анапурна. Съставът на участниците беше пъстър: зоолози, геолози, ботаник, геодезист, фармаколог, химик и журналист.

 

С МЯРКАТА ЗА НЕПРИМИРИМОСТ И ВСЕОТДАЙНОСТ

Е-поща Печат PDF

• или защо вярват на „Нова Зора” в Плевен

Това, което наричаме преход, разруши не само достоянията на българското общество в материалната сфера, но и нанесе неотвратима рана в идейната убеденост и отдаденост на хората на социалната кауза. Във време на срутени кумири и рухнали мечти, във време на резигнация и пълзящ нихилизъм стана почти невъзможно да намериш и да събереш на едно място и млади, и възрастни, които най-напред се интересуват от правдата и истината, а повече от всичко обичат най-вече отечеството си.

Има обаче и опровержения. Такъв е случаят с общинската и областна организация на ПП “Нова Зора” в гр. Плевен. Онези, които все още си спомнят и знаят какво е партиен и организационен живот, какво е идейна сплотеност и патриотизъм, които се интересуват как се постига това в днешни условия, може да потърсят Евгения Иванова, областен председател на партия “Нова Зора” в гр. Плевен. Тя е причината, аргументът и двигателят на една завидна организационна активност, с която трудно може да се похвали някоя друга обществена организация в града.

В Плевен, където руините на Индустриалната зона от славната някога промишлена мощ на България са само изобличаващ паметник на разрухата и човешкото отчаяние! В този град, който събира като във фокус и миналото, и настоящето, където да намериш сили и думи да сплотиш сърцата на унижените и оскърбените, да ги заредш с една нова енергия на надеждата, означава преди всичко, че ти самият трябва да си се посветил на правдата; означава, че ти самият трябва да си пример за непримиримост към лъжата и бездушието.

И Евгения Иванова е тъкмо точният човек на точното място. Тя е и приятелят, и безкористният съветник, и идейният генератор на всички в нужда и за всичко, което е необходимо да се направи в полза на хората, в интерес на града и в името на България.

 

РАЗУМЪТ НА НАЦИЯТА ЩЕ ПОБЕДИ

Е-поща Печат PDF

• Позиция на ИБ на Градския съвет на БСП-София по повод Доклада за състоянието

на националната сигурност за 2016 г., приет от Министерски съвет и изпратен

за гласуване в Народното събрание, доклад – стъпка към национално предателство

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП-София, изразява своята дълбока тревога от Доклада за състоянието на националната ни сигурност за 2016 г., приет от Министерски съвет и изпратен за гласуване в Народното събрание. Длъжни сме да заявим, че този доклад е кулминация на антируската политика през трите десетилетия на преход и атестация за антибългарското поведение на кабинета, ръководен от Бойко Борисов.

Дори и през Втората световна война, когато нашата страна раболепно обслужва нацистка Германия, монархическите среди на Борис III не си позволяват подобно марионетъчно поведение на нагло предизвикателство към Русия.

Струва си да отбележим, че Докладът стъпва на заимствани тези и не отразява динамичните промени в международната обстановка. Очевиден е стремежът документът да е в синхрон с позициите на заинтересовани страни, които не крият враждебното си отношение към Москва.

 


Страница 5 от 194