Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Залезът на Европа: ЕВРОПЕЙСКА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА - 3

Е-поща Печат PDF

Зелазът на Европа: Европейската Отечествена война

През осемдесетте години на миналия век, да не говорим за по-ранен период, едва ли някой е очаквал, че ще се разпадне блока на СИВ и още по-малко – мощният във военно отношение Съветски съюз. Думата си казваше

инерцията в мисленето - щом е голям, значи е силен

Въпреки всичко - това се случи.

След повече от двайсет години, изминали оттогава, нищо не ни пречи да погледнем под същия ъгъл и към Евросъюза. Още повече, не сме изолирани в оценките си. Подобни възгледи изразяват и някои други авторитетни експерти. Серията терористични актове във Франция хвърли доста ярка светлина  върху няколко неща, принципно важни за бъдещето на цяла Европа.

 

„НЕ“ НА ВОЕННИТЕ БАЗИ НА ИМПЕРИАЛИЗМА

Е-поща Печат PDF

В Дъблин, столицата на Ирландия, от 16 до 18 ноември т.г. се състоя Първата международна конференция против военните бази на САЩ и НАТО, организирана от Глобалната кампания против военните бази на САЩ и НАТО, в която участват над 700 организации от цял свят. В град Дъблин дойдоха над 300 антивоенни активисти от 35 страни, в това число около 60 души от САЩ. Изказаха се представители на Куба, сред тях д-р Алейда Гевара, дъщеря на Че Гевара, на Аржентина, Бразилия, Колумбия, САЩ, Италия, Германия, Португалия, Гърция, Кипър, Турция, Полша, Великобритания, Ирландия, Чехия, Израел, Палестина, Кения, Конго, Япония, Южна Африка, Канада и Австралия. Това беше историческо събитие, защото конференцията е вероятно най-голямата международна среща на антивоенните сили през последните десетилетия.

 


Мнозина от присъстващите са активни участници в борбите на своите народи против американските военни бази, които носят смърт и разрушение, създават сериозни здравни и екологични проблеми – всичко това в нарушение на суверенитета на страните, където са разположени базите. Посочи се, че на японския остров Окинава са се състояли протести с участието на огромен брой хора против намерението на САЩ да изградят поредната база на острова. Беше отбелязано, че много се е засилило американското военно присъствие в Африка с цел да се ограбят ресурсите на африканските народи, включително суровините, необходими за производството на електронни изделия. Само в Конго войните, инспирирани от империалистическите интервенти , са отнели живота на над 6 милиона души. Участниците в конференцията изразиха подкрепа за народа на Куба, от десетилетия водещ борба за възстановяване на суверенитета на страната си над територията в Гуантанамо, върху която е разположена голяма американска военна база. По време на конференцията бяха организирани митинги в центъра на Дъблин и на летище „Шенън“, където от десетилетия правят престой американски военни самолети, включително превозващи незаконно задържани лица, за да бъдат предадени на тайните военни затвори, където да бъдат подложени на жестоки изтезания.

Днес САЩ са главната империалистическа сила в света с около 1000 военни бази в около 170 страни на света . Те са на първо място в света по броя на базите си, който е около 20 пъти по-голям от броя на военните бази на всички останали страни, взети заедно. На второ и трето място в класацията са две американски съюзнички, членуващи в НАТО – Великобритания и Франция.

Участниците в конференцията набелязаха стъпки по изграждането на международно движение против военните бази на САЩ и НАТО. Единствено формирането на такова международно движение ще даде възможност на антивоенните сили да постигнат успех в борбата против базите. Беше запланувано да се работи за организирането на глобални масови протестни действия в периода около провеждането на 4 април 2019г. във Вашингтон на среща на високо равнище на НАТО за отбелязване на 70-тата годишнина от подписването на Североатлантическия пакт. Важно е да се отбележи, че на същия този 4 април се навършват и 50 години от смъртта на Мартин Лутър Кинг, световно известен борец за мир, който беше убит година след произнасянето на своята прочута реч, в която той се обяви против американската война във Виетнам.

 

(По информация на Антивоенната организация „United National Antiwar Coalition“ - САЩ)


 

ГЛОБАЛИЗЪМ ИЛИ НАЦИОНАЛИЗЪМ?

Е-поща Печат PDF

В политическата история на САЩ няма кандидат за президент, който да е посрещнат по-враждебно от Д. Тръмп. В кампанията срещу него, която по острота и злъч е без аналог, се включват държавни институции, разузнавателни и контраразузнавателни служби, военни, водещи печатни издания и електронни медии, дейци на културата, включително и холивудски филмови звезди.

Какво всъщност взриви тази пропагандна истерия, която излезе и извън границите на САЩ?

Безспорно, предизборното послание на Тръмп за нов външнополитически курс на САЩ, който посяга върху огромни икономически и политически интереси на оформилата се през последните четири десетилетия прослойка „глобалисти”, която определя насоките и приоритетите на американската външна политика.

Как се зароди и утвърди този феномен?

През годините на Втората световна война оръжейно-индустриалният сектор, наред с огромните печалби, става водещ в американската икономика. Усилията му, подкрепени от лобисти в Пентагона, да предизвика в края на 40-те и началото на 50-те години на 20 век военен сблъсък със СССР, срещат категорична съпротива от страна на президентите Труман и ген. Айзенхауер.

 

ШОК И УЖАС СЛЕД ПРОБИВА НА “СИРИЗА”

Е-поща Печат PDF

Победата на “Сириза” на предсрочните парламентарни избори, която се превърна в разгром за доскоро управляващата дясна „Нова демокрация” (НД) в Гърция, вече е факт, както е факт и обявеното от Алексис Ципрас коалиционно правителство с „Партията на независимите гърци” - АНЕЛ. Поздравления заслужава Алексис Ципрас не само за убедителната победа на “Сириза” над дясната НД, но и за бързата му и изкусна реакция да състави правителство веднага след официалното обявяване на изборните резултати. Оценяйки невъзможността да състави самостоятелно правителство, след като получи 149 мандата в 300-местния гръцки парламент, сутринта на 26 януари Ципрас спешно се срещна с председателя на АНЕЛ Панос Каменас, който се съгласи и лично обяви пред медиите: „Гърция вече има правителство”, като заяви, че „министър-председателят Ципрас ще обяви неговия състав”.

 

СЪДБАТА НА РУСКИЯ НАРОД СЕ РЕШАВА В ДОНБАС

Е-поща Печат PDF

Продължение от бр.4

Украйна загуби. Ще спечели ли Русия?

Трябва да отдадем дължимото на нашето правителство: в кал до уши в резултат на „майданната“ революция, Русия по изненадващо светкавичен и правилен начин реагира на глобалното си стратегическо поражение. Възползвала се от хаоса в управлението на съседната държава, тя й взе Крим, с което възстанови историческата справедливост и сбъдна полувековната мечта на целия руски народ. Взе й го гениално, хирургически чисто: без нито един изстрел, без човешки жертви, за което – поклон доземи  и уважение на Кремъл и лично на президента Путин. Това беше акт от висока класа.

Обаче по-нататъшното поведение на Кремъл засега буди единствено недоумение, а не уважение. Опитите на близки до властта политолози да го обяснят и оправдаят с дипломатически и икономически аргументи, не са убедителни.

 


Страница 302 от 319