Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

...20-30 “МАЛКИ НЕГЪРЧЕТА”

Е-поща Печат PDF

• ДЕСЕТТЕ НАЙ-ИЗТЪРКАНИ ФИЛМОВИ КЛИШЕТА

Шумни експлозии в Космоса

Както знаем, филмите се измислят от сценаристите, а те по традиция са скарани с точните науки, затова изобилстват с груби нарушения на законите на физиката, така че Нютон сигурно се обръща в гроба. Например шумни експлозии в Космоса, където, както знаем, никой не може да чуе виковете ти... заради вакуума. Изобщо законите в киновселената се променят непрекъснато, често и в една сцена – например двама души падат един след друг от сграда, а единият може да настигне другия без проблем; преследване с коли - кадилак, пълен със 150-килограмови мафиоти, може да настигне сам човек във ферари, даже да го изблъска от пътя... Затова и при декомпресия в самолет всички багажни отделения се отварят и отвътре се разпиляват листове хартия, а ако нещо подобно се случи в Космоса, нечия глава със сигурност ще гръмне.

Биологията също не е пожалена

- човешкият организъм е представен като напълно неуязвим за някои действия, често смъртоносни в истинския живот, например минаване през стъклена витрина или удар с бутилка по главата.

Същевременно обаче подозрително често хората умират, след като се спънат и ударят по тила или си счупят врата по стълбите. Понякога даже

елементарната математика не е фактор във филмите

един и същи револвер може да произведе 5 или 50 изстрела в зависимост от драматургичната функция.

 

ПРИМЕРИ ОТ ТУРСКА ДЕМОКРАЦИЯ

Е-поща Печат PDF

Известна е фразата: „Не е важно колко са гласовете, а кой брои бюлетините“. Българският опит сочи, че също толкова важно е и кой поръчва да се „надпечатат“ стотици хиляди бюлетини, които да влязат в употреба, щом управляващите усетят, че губят изборите. Няма значение дали ще ги наричаме „костинбродски“ или други. „Имане къща не събаря“, казвали в едно крадливо село и когато валякът нощувал там, открадвали му предното колело и го скривали на тавана. По-късно някои замениха валяка с евтини апартаменти. Което е толкова „законно“, колкото и аморално. Важно е кой поръчва, кой пише и кой тълкува и прилага законите.

При последните местни избори в Турция наблюдавахме аналогични „законни“ и аморални маньоври от страна на губещите представители на властта. В хода на предизборната кампания емисари на управляващите обикаляха от къща на къща с фалшиви баджове на опозиционните партии и уверяваха гражданите, че те са изменили на принципите на Ататюрк, поради което не заслужават подкрепа. При предизборни спорове имаше дори убити, а на един привърженик на опозицията за една нощ му изсякоха лозите, с които 28 години е осигурявал хляба на своето и на още десетки семейства.

Но нищо не може да се сравни с отчаяните опити на властта да прикрие своя разгром в по-големите градове на Турция. Масово се оспорват пред Висшата изборна комисия (YSK) получените от опозицията резултати, настоява се за ново преброяване на гласовете, за отстраняване на победителите чрез скалъпени обвинения в подкрепа на терористични организации и водене на терористична пропаганда. Особен интерес представляват решенията на тази комисия за повторно броене на невалидните бюлетини, които са към 2 млн.. Вероятно затова лидерът на „Добра партия“ Мерал Акшенер нарече Ердоган „Топал юрдек“ („Куцото пате“). На колко ли ще я осъдят „за обида на държавния глава“?

В Къркларели (Лозенград) кметския пост спечели независим кандидат, но Висшата избирателна комисия (YSK) разпореди гласовете да се преброят наново. В Истанбул пък броиха наново невалидните бюлетини, при което към гласовете за кандидата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм се добавиха нови: част от невалидните бюлетини бяха „валидизирани“ в ущърб на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу (Народнорепубликанска партия НРП). Само дето не се сетиха „да угасят свещите“…Иначе предаването на чувалите с бюлетини и изборни протоколи силно наподобяваше случилото се преди години в зала „Армеец“.

 

МИНСК-3 НЯМА ДА ИМА

Е-поща Печат PDF

• СИТУАЦИЯТА ОКОЛО НОВОРУСИЯ СЕ ИЗБИСТРЯ. РУСИЯ СЕ ЗАВРЪЩА В ГОЛЯМАТА ИГРА

Събитията от последните седмици в Новорусия и около нея показват, че вариантите, според които тези събития могат да се развият в бъдеще, намаляват, а „пространството от възможности“ се стеснява. Ако месец след Минските споразумения от 12 февруари все още съществуваше някаква неопределеност, то последните събития свидетелстват достатъчно определено, че след кратък размисъл САЩ възприеха курс към праволинейна ескалация на конфликта.

Плановете на САЩ от пролетта и лятото на 2014 г. - Русия да бъде въвлечена във война - се провалиха. Осъзнали, че няма как да спечелят „украинската шахматна партия“, САЩ минаха към другия план - да нанесат на Русия колкото се може повече вреда. Щом няма начин Украйна да бъде поставена под пълен контрол дори в някаква средносрочна перспектива, откъсвайки я от Русия, тогава е необходимо тя да бъде оставена максимално разрушена и желателно, пламтяща в хаоса на войната.

 

НОВИЯТ ВАРВАРИН НЯМА ИДЕАЛИ

Е-поща Печат PDF

Настоящите размисли по отношение на външната политика на България се породиха у мен на 28 април т.г. сутринта. Искрено се зарадвах, когато на 12-а страница на в. ”Дума” прочетох следното заглавие - „За външната политика в защита на националния интерес”. Автор на статията бе бившият президент на България и кандидат за лидер на БСП Георги Първанов.
Темата за външната политика е от изключително значение за бъдещето на България и социалистическата партия.

 

САКРАЛНОТО МИНАЛО

Е-поща Печат PDF

• България в традицията и поглед отвън

Вече цяла година един исторически сборник успешно намира своите читатели и съмишленици. Съчетанието на авторско изследване, сборник статии на експерти, хронологичен справочник и христоматия с извори прави печатното издание полезно за специалисти-историци, народопсихолози, учители, ученици, родители. Емоционалният поглед към историята и паралелите със съвремието винаги правят едно четиво интересно.

Авторът на книгата „Българската сага“ (2015) Детелина Денчева е събрала хиляди мнения на чужденци за България, които са съпоставени с древните извори и архивните документи от близките векове. Включени са мисли за миналото, съвремието и вероятното бъдеще на България, на български историци, литературни творци, политици, народопсихолози.

Особено интересни са засегнатите въпроси за летоброенето (датировката). Успоредно са дадени събитията в Европа и България. Неволното сравнение поражда гордост колко напред е била една цивилизована България спрямо една дива Европа до падането ни под османска власт. Привидно сухата хронология се съпровожда с откъси от фундаментални академични текстове и литературни творби, посветени на близкото и далечно минало. Цитирани са наблюдения за България на изследователи и общественици от Европа, които досега не са превеждани у нас. Вярно, цитатите са предимно положителни, но това е и целта на автора... Може би защото в последните три десетилетия слушаме предимно негативни мнения за българите. Слушали сме ги и преди век, и преди много векове. Така например през Първата световна война на френските чернокожи колониални войници било внушавано, че българите са човекоядци, затова да не се предават като пленници в битките...

 


Страница 290 от 382