Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АКАДЕМИК САВА ГАНОВСКИ

Е-поща Печат PDF

На 29.03.2017 г. по случай 120 г. от рождението на акад. Сава Гановски се състоя тържествено честване в гр. София, в централата на БСП на ул. „Позитано“ № 20, организирано от БАС, фондация „Акад. Сава Гановски“ и Обществена академия за наука, образование и култура /ОАНОК/. Доклад за живота и дейността на  световноизвестния  учен – философ и педагог, общественик, участник в партизанското движение в България, боец против фашизма, държавник, функционер в БКП, изнесе акад. проф. д-р на философските и икономическите науки Асен Богданов, ректор на ОАНОК. От името на академията той обяви присъденото посмъртно почетно звание „Доктор хонорис кауза“ на акад. Сава Гановски. След доклада бе прожектиран кратък филм за неговия живот и дейност.

 

ЖИВОТ И КНИГА НА ЕДИН ДЪХ

Е-поща Печат PDF

В препълнената зала „Тържествена“ на Централния военен клуб , в София, в 18 часа на 8 април се състоя Благотворителното представяне на книгата „Живот на един дъх“ от о.з.полк. Тодор Предов – д-р по право.

Обикновено представянето на книга е вълнуващо събитие най-вече за автора и неговите близки и приятели. В тази априлска вечер обаче, то събра като във фокус признанието не само на съмишлениците на д-р Предов, изпълнили докрай местата в залата, но и пълната съпричастност на институции, патриотични организации и граждански сдружения. Словата и поздравителните адреси, грамотите и наградите, следваха неотстъпната логика на едно обществено признание, мотивирано най-вече от патриотичния порив и гражданската ангажираност на автора, подкрепени с разказа за собствения му живот, изживян „на един дъх“.

 

Тодор Предов


Побран в 350 страници на една трилогия и разказан с талантливо перо и честноотношение към фактите „животът“ на Тодор Предов прелита с крилете на младостта над детството и юношеството му в родното му село Рогозен , ученическите му години в Бяла Слатина, „прикладните уроци“ на справедливия и строг баща, изградил у него навиците за труд и отговорност. И както се полага на едно скромно и ученолюбиво селско момче, не са подминати изпитанията му от срещата със света на големия град.

Но всичко би било обикновено, дори тривиално, ако в разказа за неговия живот не се оглеждаше острия профил на едно време, преобръщащо обществените пластове с нови идеи и цели, с нови социални азимути., които отприщват неподозирани бентове пред волята и мечтите. „Пагони с трикольори“ е нарекъл тази част от своята трилогия Тодор Предов, може би за да загатне бъдещия път на осъществяване на студента-отличник в строгите коридори на едно министерство, което осигуряваше безпроблемно спокойния, съзидателен труд на българския гражданин, сигурността на държавата и охраняваше безкомпромисно и всеотдайно завоюваните достижения на обществото.

 


Като оставям на читателите да осмислят, защо не само живота на автора, но и книгата, изпод перото му защо са живот и книга „на един дъх“, аз бих искал да споделя нещо по-лично за представата си от това събитие. Според мен то е толкова значимо, колкото и делото на човека има онези обществени измерения, които го правят събитие, надхвърлящо семейните мащаби на радостта от творческите усилия на патрона на фамилията.

Древните са вярвали, че човекът е мярка за всички неща. И аз си мисля, че делото и характера на човека Тодор Предов, сигурно могат да бъдат погледнати от различен ъгъл, но лично за мен, те могат да бъдат изразени само с категоричността и едрия мащаб на понятия и думи, като Отечество, дълг, всеотдайност, безкомпромисност...

Животът ме е срещал с много и различни хора, някой от тях като Николай Хайтов, Георги Близнаков, Христо Малеев и други направо надхвърляха представите и мерките за значимост и величина. Мисля си, обаче че по прямота на характера, по откритост и безкомпромисност по отношение на правдата и истината и в същото време по добронамереност, Тодор Предов е висока мярка и пример. Думата разбира се е „еталон“, но тя е чуждица, пък и за жив човек не подхожда. Спомням си че с такива очи съм гледал още само на един човек, приятел и автор на каузата на „Зора“ - непрежалимият Велко Вълканов.

За това, когато на 8 април в зала Тържествена на Централния военен клуб слушах Марш на Опълченците, по текст на Тодор Предов, когато стоплиха душата ми сякаш юбилейните слова на официалните поздравления и адреси, когато гледах другарите му, пък и той самия в опълченските униформи и отличия, аз си мислех за привилегията да имам редом до себе си в делото и в живота, такъв човек, който до сетен дъх ще стои зад бруствера на окопа и който съвсем по Хайтовски, дори главата му да отсекат, пак ще вика „Да живее България“!

За това си позволявам волността да изляза от мярката на отстранеността и да се обърна към съпругата му Марина, към дъщеря му Даниела, към водещият тържеството о.з.полк. Станчо Джумалиев, символично облякъл за случая униформата на щабскапитан от Императорската армия на Негово Величество Цар Александър II Освободител; към другаря му Огнян Маринов, председател на НД „Традиция“, към неподражаемия майстор на кортици и ножове – Коликов, от Пловдив, към Любен Виденов, представящ от трибуната Интелектуален кръг „Зора“, както и към всички които почетоха Благотворителната премиера на книгата „Живот на един дъх“, и които знам че обичат, уважават и ценят делото на Тодор Предов – нека  го прегърнат, да стиснат десницата му и да го уверят, че той е тяхната непомръкваща гордост. Бих искал дадобавят и онези думи, които ми убегнаха, а си струваше да бъдат написани на белия лист.

 


За това слагам името си на свидетел на електричния блясък на вълнението, което изпълваше тържествено зала „Тържествена“ в Централния военен дом на 8 април т.г.


 

 

ТОВА Е ИСТИНАТА. ДРУГОТО Е ЛЪЖА! - 2

Е-поща Печат PDF

• АКУШЕРЪТ НА ЕНЕРГИЙНИЯ ОКТОПОД ОГЛАВИ НЕЗАКОННИЯ РЕГУЛАТОР

142-ма депутати избраха Иван Иванов за председател на незаконния регулатор. Това са същите 142-ма депутати, за които бившият президент на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев твърди, че имат интереси в енергийния бизнес, казано другояче, част са от енергийния октопод.

Кой е Иван Иванов? „Специалистът по енергетика“ е дясна ръка на Иван Костов, акушер на приетия през 1999 г. противоречив Закон за енергетиката и енергийната ефективност (ЗЕЕЕ).(1) С този закон се залагат клопки, които в перспектива трябва да накърняват интереса на потребителите и да отворят широко вратите за узаконен произвол и корупция.

Макар ЗЕЕЕ да декларира създаването на условия за развитие на конкурентен енергиен пазар, не конкуренцията и пазарът, а МС определя задължителни правила за образуване на цените; не конкуренцията и пазарът, а МС осигурява баланса между икономическите интереси на енергийните предприятия и потребителите; не конкуренцията и пазарът, а МС гарантира на енергийните предприятия печалбата. Възниква въпрос: зад декларациите за създаване на конкурентен пазар не се ли налагат безцеремонно ефективни антипазарни разпоредби?

 

БЪЛГАРСКАТА ГОЛГОТА

Е-поща Печат PDF

...И ако за един кръст непременно е нужна една Голгота, ние ще я кажем:
Тя е цялата европейска земя. И ако за една Голгота, непременно е нужен един връх, ние ще го назовем: Македония.

П. К. Яворов

Народният поет Иван Вазов, най-чувствителният кардиограф на българската съдба, писа през 1884 година в стихотворението си “Не даваме я!”:

Не даваме я, не - земята мила,
земята на светите ни отци.
Не даваме праха на Самуила,
ни славата на двамата светци!


Пак той, в стихотворение, посветено на смъртта на Дамян Груев, изрази най-дълбоко чувствата на българите от свободните предели на родината, които усещат и върху себе си веригите на своите братя по кръв.

 

ПРОТИВОЗАКОННО ЛИ Е ДА ЗАЩИТАВАШ РОДИНАТА?

Е-поща Печат PDF

Петър Низамов-Перата се превърна в централна тема на новините, свързани с бежанската и имигрантската вълна, заливаща Балканите. На 12 април Петър Низамов, в качеството си на български гражданин, задържал с голи ръце трима афганистанци в района на с. Звездец, община Малко Търново. Задържал ги и ги обездвижил - така да се каже, - с нещо, което всеки втори младеж носи в себе си за различни случаи - т.нар. свински опашчици. Популярно средство за застопоряване на всевъзможни елементи. А в случая и на незаконно пребиваващи у нас. Дотук нищо лошо. Лошото започва в момента, в който гражданската акция на Низамов бива уличена от апелативния прокурор на Бургас като “противозаконно задържане”, като престъпление, за което се полага наказание “лишаване от свобода” до 6 години. Усърдното трудолюбие на разследващите и правосъдни органи установило за отрицателно време колко много е виновен Петър Низамов и как той е просто един същий бандюга, който се прикрива умело, а пък бедничките афганистанци сигурно са търсили някой минерален плаж да си лекуват ревматизма от лошите условия в родината им... и за зла участ попаднали в лапите на балканския злодей.

 


Страница 289 от 382