Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПИСМО-ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Е-поща Печат PDF

ОТ АМЕРИКАНСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ

ДО ДЪРЖАВНИЯ ДЕПАРТАМЕНТ НА САЩ

Ние, долуподписаните, сме руснаци, които живеят и работят в САЩ. С нарастваща тревога наблюдаваме как сегашната политика на САЩ и НАТО ни поставя върху крайно опасния път на сблъсък с Руската федерация, а също и с Китай. Мнозина уважавани и патриотично настроени американци като Пол Крейг Робъртс, Стивън Коен, Филип Джиралди, Рей Макгъвърн и много други отправят предупреждения за назряваща трета световна война. Но техните гласове се заглушават от глъчката в медиите, които са пълни с лъжливи, неточни и лишени от каквито и да е доказателства твърдения, че руската икономика е в руини, а руските въоръжени сили – слаби. Обаче ние, които познаваме и руската история, и сегашното състояние на руското общество и въоръжени сили, не можем да приемем тези лъжи. Сега чувстваме, че е наш дълг като руснаци, живеещи в САЩ, да предупредим американския народ, че го лъжат, а също така да му кажем истината. А истината е следната: ако има война с Русия, то със сигурност Съединените щати ще бъдат унищожени, а повечето от нас ще загинем.

 

ЕПОПЕЯ, ПЪЛНА С ГЕРОЙСТВО И СРАМ

Е-поща Печат PDF

Я кругом и навечно виноват перед теми,

с кем сегодня встречаться я почел бы за честь.

Но хотя мы живыми до конца долетели,

жжет нас памят и мучает совесть,

у кого, у кого она эст.

Владимир Висоцки, „Песня о летчике”

Седмица след честването на 140-ата годишнина на българското Освобождение, в реч, произнесена в Сакария, на 11 март, пред делегатите и гостите на 6-ия редовен конгрес на областната структура на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), турският президент Реджеп Ердоган описа „душевните граници” на турското отечество. Те не съвпадали с физическите граници на свилата се на 780 хиляди квадратни километра днешна Турция, а включвали всички места, в които живеят негови братя”. Включително Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Македония, Сърбия, Черна гора, Западна Тракия, Крим, България и Румъния.

“Ние, каза Ердоган на присъстващите на форума, предаваме своите разговори на братята на Сакария - Сараево, Скопие, Ксанти, Гюмюрджина, Кърджали, Призрен, Прищина и Мостар. Чрез вас изпращаме поздрави на всички потиснати и угнетени наши братя извън родината, които са вперили очи и сърца в нашата страна и се молят за нас и за успеха на Турция. Винаги го казвам: нашите физически граници са едно, а съвсем друго са границите на сърдечния ни свят. Турция не означава само територията от 780 хиляди квадратни километра, в които се е свила родината. Ако половината от сърцата ни са Истанбул, Диарбекир, Трабзон, Анталия и Измир, другата половина са Халеп, Киркук, Ерусалим, Санджак, Бухара и Урумчи. Колкото сме ангажирани с проблемите на Одрин, Йозгат и Ерзурум, толкова се безпокоим и от притесненията на нашите братя в Крим, Кавказ, Туркестан, Африка и Южна Азия. Колкото се трудим за нашата страна и народ, толкова се борим за потиснатите по четирите краища на света”.

 

БЪЛГАРИЯ: ОПИТНОТО ПОЛЕ НА ГЕРБ

Е-поща Печат PDF

До края на мандата на Бойко Борисов
остава една година и това е добрата новина.
Лошата е, че след толкова „успешно” управление
може да дойде още по-калпаво.
Злото няма дъно.

Откакто премиерът Борисов „забрани” на министрите си да използват бъдеще време, целият кабинет се пристрасти към условното наклонение.
Ще построим АЕЦ „Белене”, ако се намери стратегически инвеститор, защото вече сме хвърлили 2 млрд. лева в този „гьол”; ще строим Втора атомна, ако ни докажат, че проектът е необходим и печеливш; без АЕЦ „Белене” токът ще поскъпне 17 пъти, така че ще подпишем договор, ако Русия финансира строежа; ще строим АЕЦ „Белене”, но само ако се осигури частно финансиране на проекта, без държавна гаранция за инвеститорите и ангажимент за изкупуване на произведената електроенергия по преференциална цена; ще строим АЕЦ „Белене”, но само ако руснаците ни гарантират достатъчна сеизмична устойчивост и намерят западен стратегически партньор. И т. н., и т. н.

 

МУМИЯТА СЕ ОПИТВА ДА ОЖИВЕЕ

Е-поща Печат PDF

На 25.03.2019 г., много, предимно електронни издания, тиражираха статия отдавна прокълнатия от народа, макар и вече позабравен бивш министър-председател на България Иван Костов. Ако написаното в нея беше от някакъв политолог или журналист, едва ли някой би й обърнал внимание. Но Иван Костов отдавна се е превърнал в символ на българското позорно и гибелно за страната и народа близко минало – и това добавено към явното желание на Бойко Борисов за реанимиране на СДС, се превръща в засилваща се тенденция за окончателно ментално скъсване с Русия, което би довело до непредвидими последици за България. Разгледано по-конкретно това не е нищо друго освен подкрепа за главната цел на САЩ в България : откъсването на България от Русия и от руския свят окончетелно и завинаги.

С реализирането на тази цел САЩ решава и типично геополитически и цивилизационни проблеми, например, завършването на европейската част от проект „Анаконда” и окончателното привързване на Балканите към чуждите им и върждебни западноевропейски ценности – източник на всички балкански беди.

 


В самата статия Иван Костов използва подбрана терминология с която назовава отношението на Русия към България : „хибридна или дифузна война”, каквато Русия едностранно води срещу България. Тази война „налага зависимост на партийни и държавни институции като българската прокоратура, разследващи органи или органи за борба с корупцията”.

„Според Костов българските власти са пасивни срещу руската хибридна агресия, и дори се опитват да сервилничат пред Кремъл...Това поведение – твърди той- показва, че България не е лоялен съюзник на НАТО.”

„Тук няма място за съюзническа дипломация и щадящ език. Трябва да се прекъсне незаконното финансиране и руските проекти на наша територия !”

„Целта на Русия е дя се причини разцепление вътре в Европейския съюз и НАТО” –заключава бившият мин. председател и символ на погрома и разрухата в България -  Иван Костов.

Като бивш държавник Иван Костов трябва да е наясно със съвременната обстановка в света, с разположението на силите и с проектирането на всичко това в България.

На първо място, Русия е велика държава и има свои национални интереси и приоритети. Така е с всяка велика държава.

На второ място, по географски причини България се намира в зоната на руските национли интереси и така ще бъде докато съществуват Русия и България.

На трето място между Русия и България съществуват ментални връзки от векове и тези връзки много трудно може да бъдат забравени и изтрити. Пишещият тези редове винаги е разглеждал Русия като преродена България – те делят една и съща обща история. Това е причината САЩ непрекъснато да подържат в България нусогенна криза. Това е пълна загуба от човека на понятията от къде идва и накъде отива и какво трябва да прави в момента.

Във свръзката България – Русия преобладават отношенията, а това е нещо съвсем друго от национлните интереси и дори от цивилизационните връзки (език, култура, писменост, идеали и въжделения). Същността на тези отношения са най-ярко изразени в надпис върху скромния руски паметник в София : „Не нам, не нам, а имени твоему ! В царствования Александра ІІ, императора всерусийкого, с  волею и любовью освобождена Болгария!”, и този надпис не е дело на „мръстите комунисти” и на «долнопробните русофили».

Зад този надпис стои История, история на тежки поражения и на велики победи. Това беше отлично оценено от Доналд Туск председателя на европейския съвет в речта му при откриването на българското европредседателство на 12.01.2018 г. : „На вас, българите, никой не ви е дал нищо даром ... Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак,  наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте губили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на важна и изключително трудна задача – подновяването на европейската перспектива”. Ще добавим и перспективата на великия син на Франция генерал Шарл де Гол – Единна Европа от Атлантика до Урал!

Това е бъдещето на България!

И на този фон притесненията на Иван Костов приличат на опитите на  „труженичките с понижено чувство за социална отговорност” да ни учат на морал, любов, справедливост и съпричастност.


 

 

Ранд Пол: “ОБЕЩАВАМ НА КЮРДИТЕ ДЪРЖАВА”

Е-поща Печат PDF

Преди време в разгара на украинската криза някой беше написал, че САЩ са готови да се сражават за Украйна до последния украинец. Оказа се, че са готови да се бият и срещу „Ислямска държава” до последния кюрд. Срещу голи обещания, звучащи приятно в ушите на пешмергетата, които почти сами отблъскват сухопътните атаки на джихадистите в Северен Ирак и Северна Сирия.

Кюрдите много пъти са бивали насърчавани с уверението, че най-после ще имат своя държава, но този път май са взели нещата в свои ръце. А в Анкара са в паника, че при учредяването на новия Кюрдистан ще бъдат отнети турски територии в Югоизточен Анадол. Ето защо Анкара не позволи военновъздушната база в Инджирлик, близо до Адана, да бъде използвана срещу ИД от антиджихадистката коалиция, начело със САЩ.  Показателна е следната публикация на в. “Миллиет” (13.03.2015), озаглавена „За Кюрдистан от Турция ще се отнеме територия”.

Зора

Сенатор Ранд Пол, един от кандидатите за президентските избори в САЩ през 2016 г., посочи, че трябва да се признае правото на кюрдите, и че „аз ще очертая нови граници за Кюрдистан и им обещавам своя държава”.

Говорейки пред „Брейтбарт нюз”, Ранд Пол, който е член на Републиканската партия, заяви, че помощта, която до днес е дала Америка, не е достатъчна; и че трябва кюрдите да се въоръжат още повече срещу Ислямска държава. Отбелязвайки, че „кюрдите са най-добрите воини”, Пол заяви: „Оръжията, които се изпращат на кюрдите, първо стигат до Багдад и след като се изсмучат тук, останалите могат да стигат до кюрдите. И това не е нещото, от което те изпитват потребност. Оръжията трябва директно да достигат до кюрдите”.

 


Страница 287 от 366