Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БЪЛГАРИЯ: ОПИТНОТО ПОЛЕ НА ГЕРБ

Е-поща Печат PDF

До края на мандата на Бойко Борисов
остава една година и това е добрата новина.
Лошата е, че след толкова „успешно” управление
може да дойде още по-калпаво.
Злото няма дъно.

Откакто премиерът Борисов „забрани” на министрите си да използват бъдеще време, целият кабинет се пристрасти към условното наклонение.
Ще построим АЕЦ „Белене”, ако се намери стратегически инвеститор, защото вече сме хвърлили 2 млрд. лева в този „гьол”; ще строим Втора атомна, ако ни докажат, че проектът е необходим и печеливш; без АЕЦ „Белене” токът ще поскъпне 17 пъти, така че ще подпишем договор, ако Русия финансира строежа; ще строим АЕЦ „Белене”, но само ако се осигури частно финансиране на проекта, без държавна гаранция за инвеститорите и ангажимент за изкупуване на произведената електроенергия по преференциална цена; ще строим АЕЦ „Белене”, но само ако руснаците ни гарантират достатъчна сеизмична устойчивост и намерят западен стратегически партньор. И т. н., и т. н.

 

Ранд Пол: “ОБЕЩАВАМ НА КЮРДИТЕ ДЪРЖАВА”

Е-поща Печат PDF

Преди време в разгара на украинската криза някой беше написал, че САЩ са готови да се сражават за Украйна до последния украинец. Оказа се, че са готови да се бият и срещу „Ислямска държава” до последния кюрд. Срещу голи обещания, звучащи приятно в ушите на пешмергетата, които почти сами отблъскват сухопътните атаки на джихадистите в Северен Ирак и Северна Сирия.

Кюрдите много пъти са бивали насърчавани с уверението, че най-после ще имат своя държава, но този път май са взели нещата в свои ръце. А в Анкара са в паника, че при учредяването на новия Кюрдистан ще бъдат отнети турски територии в Югоизточен Анадол. Ето защо Анкара не позволи военновъздушната база в Инджирлик, близо до Адана, да бъде използвана срещу ИД от антиджихадистката коалиция, начело със САЩ.  Показателна е следната публикация на в. “Миллиет” (13.03.2015), озаглавена „За Кюрдистан от Турция ще се отнеме територия”.

Зора

Сенатор Ранд Пол, един от кандидатите за президентските избори в САЩ през 2016 г., посочи, че трябва да се признае правото на кюрдите, и че „аз ще очертая нови граници за Кюрдистан и им обещавам своя държава”.

Говорейки пред „Брейтбарт нюз”, Ранд Пол, който е член на Републиканската партия, заяви, че помощта, която до днес е дала Америка, не е достатъчна; и че трябва кюрдите да се въоръжат още повече срещу Ислямска държава. Отбелязвайки, че „кюрдите са най-добрите воини”, Пол заяви: „Оръжията, които се изпращат на кюрдите, първо стигат до Багдад и след като се изсмучат тук, останалите могат да стигат до кюрдите. И това не е нещото, от което те изпитват потребност. Оръжията трябва директно да достигат до кюрдите”.

 

ЕПОХАТА НА ГОЛЕМИТЕ НАДЕЖДИ И ГОЛЯМАТА ПУСТОТА

Е-поща Печат PDF

• Историята след „Краят на историята”

Как се озовахме именно тук

Много лесно е да забравиш колко плашещо звучеше някога т. нар. доброто старо време. Говоря за 50-те години на 20 в., за това райско време на комедията „Татко знае по-добре”... Петдесетилетие, за което днес Доналд Тръмп толкова тъгува и жадува да го върне, за да „направи Америка отново велика”. В сравнение с апокалиптичните страхове от онези години днешните американски страхове биха изглеждали като празни приказки, ако можеше да се открие начин да спрем звука на нашите медии, които правят от мухата слон двайсет и четири часа в денонощие.

На първо място, естествено, имам предвид терористичните нападения на всевъзможни „вълци единаци”, доминиращи в новините. Това са едни свръхвъзбудени люде, които се хващат за месарския нож или щурмовата винтовка и хукват към най-близкия мол или клуб, или колежански кампус, или пък натискат газта смъртоносно срещу тълпата с едничката мисъл да направят хаос и убийства. През 2016 г. в нашия свят, все по-секюритизиран (също както и езикът ни), тези люде получиха официален специфичен акроним: доморасли неистови екстремисти (ДНЕ).

 

РОЛЯТА НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА И ДУХОВЕНСТВО ПРЕЗ ЕПОХАТА НА ОСМАНО-ТУРСКОТО РОБСТВО

Е-поща Печат PDF

Теоретична конференция, посветена на 140-годишнината от Априлското въстание от 1876 г., се проведе на 30 март в Регионален исторически музей - Стара Загора. Нейни съорганизатори са Община Стара Загора, Община Копривщица, Втора Тунджанска механизирана бригада, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, РИМ.

Участниците в конференцията бяха поздравени от председателя на старозагорския Общински съвет Емил Христов и от кмета на Копривщица Генчо Герданов. Сред присъстващите бяха и членовете на Централния политически съвет на ПП “Нова Зора” Николай Атанасов и Атанас Стойчев.

За читателите на в. “Нова Зора” публикуваме изнесения на конференцията доклад на отец Илия Тенев, свещеноиконом при старозагорския катедрален храм “Свети Димитър”.

 

ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ, УЧЕБНИЦИТЕ И ОЩЕ НЕЩО...

Е-поща Печат PDF

„Който владее миналото, той владее и бъдещето.

Който владее настоящето, владее миналото.“

Джордж Оруел

Човекът е продукт на своето мислене и неговият свят и живот се разпадат, когато той загуби своята идентичност и спре да вярва в ценността си. В ход е преднамерената промяна на реалността чрез историята. Що се отнася за историята като наука, съвременният информиран човек е наясно, че „Историята, такава, каквато се изучава в учебниците, се пише от победителите”, че „Историята на всеки народ е неговият нравствен живот”, че „Днешната истина е вчерашната ерес”.

Наясно е и с факта, че историята се тълкува, манипулира и фалшифицира; историята се премълчава, забранява и унищожава; че историята се търси, изучава и отстоява. Защото историята е Наука и Политика, Отношение и Съпреживяване; историята е Памет, Мисия и Прозрение; историята е Наследство и Завещание, Самочувствие и Вдъхновение, т.е. историята на един народ е и неговата сага през вековете...

По повод своя Учебник по Родинознание, историкът и директор на РИМ, Добрич Костадин Костадинов (2016 г.), написа: „Идеята с подмяната на българската история е да бъде подменено националното самосъзнание на българите и всъщност децата, които влизат в училище да излизат от там като една аморфна маса без национално самосъзнание, възпитание и без изграден национален български дух. Това е нещо, което се случва в момента и не е изолирано явление, а е процес, който продължава повече от 26 години. В един момент вървеше по-бавно и плавно като сега фактът е, че намаляват съпротивителните сили на нашия народ, защото през последните 26 години намаляхме с около 2 млн. души. Очевидно е, че след 10 години, когато във всички български училища българите станем малцинство, трябва да има нови учебници, които да бъдат съобразени с новите демографски и етнически реалности в нашата страна. Това е процес, който очевидно върви към своя край и затова се случва по-видимо и по-рязко. Това, което наричате подмяна, не е само това, но и фалшификация на българската история. Аз бих нарекъл това антибългарско съдържание.”

 


Страница 263 от 339