Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

САМО ИСТИНАТА ОБЕДИНЯВА

Е-поща Печат PDF

Дружба „Родина”, възстановената културнопросветна организация на обединените българи мохамедани и християни, подготвя издаването на документална книга с работно заглавие насилствената асимилация на мюсюлманите в Народна Република България 1970-1989 г.

В тази връзка в книгата е предвидена и специална глава в памет на 17-месечната Тюркян, свидна жертва на сблъсъка между „възродители” и „възраждани”. При направения анализ на публикациите, с които разполагат родинци обаче, са открити странни противоречия било в спомените на очевидци и участници в събитията, било в интерпретациите на този трагичен инцидент, използван като емоционална доминанта и в речите на политици и общественици, във филми и дори в книги, с претенцията за документалност и изчерпателност по отношение на истината. Оказва се обаче, че истината е многолика дотолкова, че свидетелствата на очевидци и популяризатори на този трагичен случай взаимно се изключват и дори обезсилват, докато в същото време расте сянката на мълвата, мултиплицирана от пропагандни клишета, които или сипват сол в раните на едни, или насаждат чувството за колективна виновност в други.

 

ДУМИ ЗА НАДЕЖДАТА И ЗА КНЯЗЕТЕ НА МРАКА

Е-поща Печат PDF

Минчо МинчевСтатията на Александър Гочев “За демокрация с човешко лице”, която предлагаме на нашите читатели, е трезв авторски поглед към вечната борба между имащите всичко и онези, които нямат нищо.Тази борба не е нова. Тя се води откакто свят светува. Нейната кулминация беше осъществена през миналия век под лозунга "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!", когато подир толкова загуби тежки на света се роди държавата, а по-късно и империята на плебса – СССР. Тази първа държава на плебса създаде доста неприятни преживявания на имащата класа. Просто защото на световния небосклон изгря звездата на надеждата. И светът повярва, че има Алтернатива. Но класата на всички, които твърдят, че боговете са техни братя се съсредоточи и изобрети нови механизми за контрол на "опасната червена енергия на класата на плебса". Принципиално нови изобретения бяха методи за идеологическо манипулиране, подсилени със старата технология на разбиване и противопоставяне  на единството на "класата". На множество враждуващи една с друга групи. Допълнителна нова специфика на споменатата вечна борба придаде и глобалната експанзия на финансово-индустриалния капитал, който прокламира появата на новия враг - Националната държава. Двеста години след великата Френска революция, светът трябваше да си припомни, че революцията не само изяжда децата си, но унищожава и най-великите свои творения.

На този фон, става все по-очевидна и сериозната криза на неолибералната идеология, която е в братско сдружение с идеологията на неоконите, сиреч неоконсерваторите. Разликата между двете идеологии, не е по същество. Тя е само в някои нюанси, но причините, които поражда този кризисен процес са общи. И това са отсъствието на принципиален противник, след разпадането на СССР. Допълнителен катализатор в процеса е  наличието на, относително алтернативни медии и най-вече невъзможността, поне засега, да се контролира информацията в социалните мрежи. Резултатът е паническо и истерично неолиберално поведение, което води от абсурд към абсурд поради откритото противоречие с основните свои мантри: свободата на словото, на печата и правата на личността! Напоследък, обаче, излиза на показ и една отявлена атака срещу науката, което оформя и новите изпитания за разума. Свидетели сме на непримиримо  противоборство между джендърно-социалното инженерство и генното инженерство. Ако се довери на разума си, човек би трябвало да е на страната на науката, т.е. на генното инженерство. И сигурно няма да сбърка, защото в основата на неговия исторически оптимизъм стои надежда, че все пак е възможно лечение на заболяването с диагноза „идеологически кретенизъм“. Разбира се, след откриване и изучаване на гените, които го викат за живот. Но и на друга фронтова линия трябва да се сражава разумът.

 


Погребван и отричан непрестанно от неолибералната идеология, марксизмът показва удивителната способност да възкръсва от небитието. И се завръща след всеки опит да бъде дискредитиран, оплют и изчегъртан дори от знанието за обществото и икономиката. Оказва се, за неудоволствие и ярост на отрицателите си, че той е като сянка на капитализма. Върви с него неотлъчно и го изобличава.  И обяснява. Затова му търсят цаката непрестанно. Напоследък съответните централи, изглежда, са осъзнали, че като всяка сянка и той може да изчезне само в условията на пълен мрак. Казват, че такова отсъствие на светлината има само в гроба. И понеже никой не бърза за там, има подозрение, че засега капитализмът ще се опита да избяга от сянката си по пътя на тоталното и всеобхватно мракобесие. Но кой-кого, ще покаже историята. Фукуяма вече си призна, че раничко е прокламирал нейният край.

И това е добре: капитализъм, марксизъм и история, която предстои да се случи.

Да живее социализмът!

Накрая, в тази статия са разгледани проблемите в частност и на националния ни политически елит, който, както се и полага, е зает главно с борбата за власт. В нея за сега не се забелязват идеологически различия. Това е позната картинка в почти всички държави, където си помислиха, че марксизмът е овехтял и няма нужда от идеи.

От това, разбира се, се възползваха известните от историята съдружници в престъплението; и най-големите революционери – князете на финансовия капитал.

И на мрака, разбира се.

Но още не е вечер!


 

КРИМСКАТА “ЗАСЕЧКА” НА САЩ

Е-поща Печат PDF

ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ БР. 10

На прага на Трета световна?

След провеждането на референдума, когато по-голямата част от жителите на Крим гласуваха за възсъединяване с Русия и след твърдото противодействие, оказано от руските военни срещу агресивните попълзновения на Военноморския флот на САЩ, американската ескадра, начело със самолетоносача „Джордж Буш“, е принудена да се откаже от набелязаната цел и да напусне Егейско море, насочвайки се към Бахрейн.

Съответно, отпада необходимостта от провеждане на терористични актове в Украйна, за да бъде „закрепен“ успехът, в случай че е постигната главната цел – превземането на Крим.

Но въпросният твърде реалистичен сценарий поставя редица тревожни въпроси. Ако американците са били готови да предприемат ескалиране на военния конфликт с Русия (а без такова ескалиране не е имало как да се завземе  главната военноморска база в Севастопол), това означава, че безотговорността и манията за „превъзходство“ на САЩ са стигнали апогея си.Редица западни експерти смятат, че ако в този момент Русия не беше проявила решителност и сила в сдържането на американците, ситуацията напълно би могла да доведе до избухване на Трета световна война. Та нали в условията на рязко нарастване на напрежението, концентрация на въоръжения и техника, засилване на подозрителността спрямо всякакво придвижване на войски, ВМФ и ВВС, разработване на различни схеми за възможни бойни действия, - е достатъчно едно погрешно движение, остро изказване, прекомерни санкции или дори непредвиден инцидент, който би могъл да се изтълкува като начало на война, – за да избухне наистина трета световна.

 

БЪЛГАРИЯ И „МЕЖДУНАРОДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ”

Е-поща Печат PDF

Последните месеци във вътрешнополитическия живот в България все по-отчетливо се наблюдават остри сблъсъци между глобалните фактори. Шизофреничното поведение на управляващите от ГЕРБ представлява векторна сума между външните разнопосочни импулси.
За последните три години сегашните управляващи играят на „тука има, тука нема”, която е опростено обяснение на класическия вече девиз „ние (управляващите) гледаме къде има икономическа изгода” и...

 

УБИЙСТВАТА СА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА ВАШИНГТОН

Е-поща Печат PDF

САЩ имат продължителна история на избиване на хора като унищожаването на индианците от военнопрестъпниците Шърман и Шеридан или атомните бомби, хвърлени над японското цивилно население, но от известно време Вашингтон премина от извършването на периодични към практикуването на непрекъснати кланета. От режима на Бил Клинтън насам избиването на цивилно население се е превърнало в определяща характерна черта на държавата Съединени американски щати. Вашингтон е отговорен за разрушаването на Югославия и Сърбия, на Афганистан, Ирак, Либия, Сомалия и част от Сирия. Вашингтон даде възможност на Саудитска Арабия да нападне Йемен, на Украйна да атакува своите бивши провинции, населени с руснаци, както на Израел да унищожава Палестина и палестинския народ. Сеещото смърт разбойничество на американската държава из страни на Близкия изток и Северна Африка беше улеснено от европейските марионетки на Вашингтон, които осигуриха дипломатическо прикритие за неговите престъпления. Днес европейците понасят последствията в лицето на многобройните бежанци, търсещи спасение от войните на Вашингтон.

 


Страница 259 от 319