Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СИБИРСКИЯТ ИМПЕРАТОР НА РУСКИЯ ДУХ

Е-поща Печат PDF

• Великата загуба на Русия и славянството

На 14 март, само ден преди да навърши 78 години, в една московска клиника склопи очи завинаги Валентин Григориевич Распутин. Отиде си от този свят като една огромна въздишка за него. И за Русия, на която той със своето творчество беше духовната мярка за свяст, човечност и любов към родината. Непомерно дълбок в проникновението си писател, Валентин Распутин, авторът на разтърсващите повести “Живей и помни”, “Прощаване с Матьора”, “Пари за Мария”, “В тази същата земя” и други, записа името си във всяко руско сърце. Записа го с нетленните кирилски букви на своето писателско слово, на своя талант, съизмерим само с мащабите на необятния Сибир, чийто роден син и чиято гордост и болка беше, е и ще бъде.

Писателят и човекът Валентин Распутин съумя в духа на великата руска традиция в литературата да превърне вечната руска тройка - дарба, живот и творчество, в символ на автентичната мярка за синовна любов към отечеството, на неумираща кръвна връзка с родната земя, с дълга пред нея, със страданията и радостите на своя собствен народ. Дори мълчанието на писателя при него не бе израз на творческо изчерпване или застой, а съкровен знак на онази енергия, в която гневът, протестът и заканата са гърмящата смес на една парола, понятна за всяка славянска душа: „Народ безмолвствует!” И след тази парола, винаги, още от времената на Гогол, през Пушкин и Лермонтов, през Толстой, Достоевски и Тургенев, през Блок и Есенин синовете на Русия са поглеждали небето и стъмнените хоризонти над руската земя, сторвали са кръстен знак и са поемали по пътя на дълга. “Защо ни е патриотизъм - питаше Валентин Григориевич.

- А защо ни е любовта към майката, защо ни е святото чувство към нея за цял живот?” И отговаряше: “Тя те е родила, научила те е да ходиш изправен на своите крака, упътила те е към живота... Любовта към родината е същото като чувството към майката, вечна благодарност и вечна тяга към най-близкото същество на земята. Родината ни дава всичко, каквото имаме, всяка клетка от тялото ни, всяка бенка и всяка гънка на мисълта. Патриотизмът не е само постоянно усещане за връзката със своята земя, но преди всичко дълг пред нея, радение за нейното духовно, морално и физическо благополучие, сверяване като часовник сърцето с нейните страдания и радости...”

 

РИМСКАТА БАНЯ НЕ Е ПРОСТО ПИЕСА...

Е-поща Печат PDF

• За здравната реформа и за още нещо

Състоянието на общественото здравеопазване днес, 22 години след установяване на “димукрациътъ”, не позволява да се оказва необходимата медицинска помощ и лечение на български граждани. А всеки от нас се нуждае, по някое време и в някой ден, от съвременна, високоефективна и на високо професионално ниво медицинска помощ и лечение. Положението прилича - по израза на известен в миналото журналист, на “да, ама не”!
По времето на  “омразния” за демократите социализъм България се третираше като високо развита индустриално-аграрна държава с общодостъпно и безплатно, на европейско ниво здравеопазване. Българските лекари бяха високо ценени в чужбина.

 

В СЯНКАТА НА АТЛАНТИЗМА - „ЛИДЕРСТВО ОТ ЗАДНИТЕ РЕДОВЕ” И ПУШЕЧНО МЕСО ОТ ПРЕДНИТЕ

Е-поща Печат PDF

Докато близките до правителството медии раздуваха надълго и нашироко предложенията на Б. Борисов към изумения германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, че „работим по тема за строителството на един автомобилен завод „БМВ”, „Мерцедес”, „Порше” или „Фолксваген” и сме готови за Шенген”, в геополитическото пространство назряват промени със съдбоносен характер за бъдещето на Европа и конкретно за България. Която, въпреки своите управляващи, все още съществува. Не случайно, а може би дори преднамерено контролираните медии не си направиха труда да вникнат в смисъла и целта на посещението на германския външен министър в България. То, разбира се, не беше нито за обсъждане „бизнес предложенията” на божието наказание Б.Б., нито за влизането ни в Шенген, защото както се разбра от това посещение, и двете са химери за България.

 

ГОСПОДИ, МОЖЕ ЛИ ЦЯЛ ЕДИН НАРОД ДА ВЪЗКРЪСНЕ!

Е-поща Печат PDF

Възкресение Христово - един от най-ароматните и цветни християнски празници, отново прекрачи прага ни.

“Христос воскресе из мертвих, смертию смерт поправ и сущим во гробех живот даровав...”!

 

Ислямска държава премина от откъслечни атентати към вълна от терор. ЕВРОПА ДА СЕ УЧИ ОТ ИЗРАЕЛ, АКО НЕ ИСКА ДА СТАНЕ ХАЛИФАТ

Е-поща Печат PDF

• Джихадизмът няма да бъде преборен, докато спецслужбите делят екстремистите на “добри” и “лоши”, казва Боян Чуков

Ще бъде ли прекършен Брюксел от терора? Коя е следващата мишена на джихадистите? Докога родените в западни столици ислямисти ще стават “живи бомби”? Ще се обединят ли европейските спецслужби пред лицето на заплахата? Как българските власти да се справят с предизвикателствата? На тези въпроси “Стандарт” потърси отговор от Боян Чуков, бивш външнополитически съветник на министър-председателя Сергей Станишев и секретар на Съвета по сигурността.

- Г-н Чуков, изненадан ли сте от атентатите в Брюксел?

- В никакъв случай. Изненадан съм, че това не се случи във Франция. По принцип Белгия е нещо като логистична база за подготовка на терористични атентати във Франция. При атаката в Париж на 13 ноември - кървавия хаос в зала “Батаклан”, пред стадиона и в кафенетата, гастролиращите джихадисти имаха връзка с Белгия. В случая двете бомби - на летището и в метрото в Брюксел, избухнаха няколко дни след като бе заловен терористът Салах Абдеслам. Много от хората считаха, че става дума за отмъщение. Всъщност няма никакво отмъщение. Французите поискаха да бъде екстрадиран терористът от Белгия. Знаете, че специалните служби имат методи и от неговите показания могат да разбият цялата терористична мрежа. Някой обаче реши да утилизира мрежата, преди да са я разкрили.

 


Страница 253 от 302