Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СВАЛЯТ ЛИ САЩ ПРАВИТЕЛСТВА ЧРЕЗ НПО

Е-поща Печат PDF

Въпреки че “Биби” Нетаняху спечели изборите, постоянна сенатска подкомисия за разследване все още работи по въпроса дали Държавният департамент е финансирал тайни усилия за неговата загуба.

Според сведения ведомството пратило 350 000 долара на американската неправителствена организация с името “OneVoice”. Тя има в Израел дъщерна фирма - “Victory 15”, която помагала на американски оперативни работници Биби да бъде свален.

Ако сега тайно наливаме пари в свободните избори на приятелски страни, за да сваляме лидери, които не се харесват на президента Барак Обама, американците имат право да знаят защо използваме тактики от времето на “студената война” срещу демокрации.

След Втората световна война Том Брейдън, моят вече починал колега от предаването по Си Ен Ен “Crossfire”, доставяше пари от ЦРУ на демократичните партии в Европа, застрашени от финансираните от Москва комунистически партии. Но това беше правено в битка със сталинизма, когато западното оцеляване беше в опасност по време на “студената война”, която приключи през 1991 г.

Надяваме се, че след като се вгледа в “OneVoice” и “V15”, Сенатът ще разшири разследването си по един по-широк въпрос: използват ли САЩ НПО, за да събарят режими по света? И ако да, кой решава кои режими могат да бъдат сваляни?

 

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ Е ПРОЕКТ НА САЩ ЗА УКРЕПВАНЕ НА СОБСТВЕНАТА ИМ ХЕГЕМОНИЯ

Е-поща Печат PDF

Преди 16 години, на 19 септември 2000 г., Амброус Евънс-Причард от „Лондон телеграф”, съобщи: „Разсекретени документи на американското правителство свидетелстват, че разузнаването на САЩ през 50-те и 60-те години на 20 век осъществява кампания, чиято цел е да се формира обединена европейска общност”. Документите потвърждават и подозрението, че САЩ подтикват Великобритания към евросъюза с агресивни задкулисни операции. Меморандум от 26 юли 1950 г. дава инструкции как да се води кампанията за създаване на пълноценен Европейски парламент. Меморандумът е подписан от ген. Уилям Дж. Донован, шеф на Бюрото за стратегически операции (или Офис за стратегически услуги - OSS) на САЩ, предходник на ЦРУ. От документите става ясно, че ЦРУ създава Европейския съюз.

Както отбелязахме, Вашингтон смята, че е по-лесно да контролираш едно правителство – ЕС, - отколкото отделни европейски правителства. Вашингтон залага дългосрочни инвестиции в Евросъюза и затова е категорично против излизането на която и да било държава от договореностите.

Ето защо президентът Обама наскоро посети Лондон, за да обясни на своята джобна болонка, британския премиер, че Великобритания не може да напусне Евросъюза. Също както другите европейски народи, британците не биха гласували страната им да прекрати съществуването си и те да се превърнат в европейци. Иначе британската история би повторила пътя на римляните и вавилонците.

Деспотичният дух на неразбираемите закони и нормативни актове на ЕС и настояването да приемат огромна маса имигранти от страните на третия свят, създадоха условия за това британското население да повдигне въпроса за нуждата от гласуване дали страната да остане суверенна, или да следва диктаторските укази. Гласуването е предвидено за 23 юни т.г.

 

САМОУНИЩОЖЕНИЕТО

Е-поща Печат PDF

Нещо скандално се случва с българското училище. Ако наистина Паисий само се премества в по-горен клас, то е защото той трябва да бъде по-добре разбран. Но не можеш да кажеш колко сме били велики и в същото време да обучаваш така, все едно, че се срамуваме от това, че сме били под турско робство.

Изглежда, коварният замисъл е тези дечица, които няма да продължат в по-горния клас, хабер да си нямат от Паисий. А става дума за тематика, от която се събужда усещане за принадлежност - национална и историческа. Малко е късно националното събуждане да става на 16 години и с оглед на сегашното състояние на образованието ни за някои да остава недостъпно.

Що се отнася за нещата от литературата, от историята, които се премахват, аз бих искал да ги поизпитам тези специалисти по европейска история колко поназнайват за нея, щом твърдят, че обезличаването на една национална история означава европеизация.


Когато изчезва понятието православие, това е поредната стъпка към обезличаването, което е засегнало всички сфери на нашия обществен живот. Когато едно общество е болно, болно е цялото. Като вдигнахме врява за "Райна княгиня" на турски или за "мита Батак", то мина и замина - не се отрази особено. Но тук става дума за трайни поражения в проекция на поколения напред. Как ще бъдат възпитавани, как ще имат чувство за принадлежност, как ще имат чувство за себезначимост и достойнство? Нека не се правят на повече европейци, отколкото са, тези съвременните реформатори. Защото може и да сме учили преди 1989 г. за комисари и партизани, но сме учили и "Хамлет", учили сме и "Одисея", "Илиада", учили сме цялото културно, литературно и историческо наше наследство. Сега го учат кратко, повърхностно, обезличавайки българското значение и приноси. Драмата е в осакатяването на поколения напред, в корозията да бъдат откъснати от всякакви корени.

Историята в училище трябва да се учи с почит към величието, саможертвата и страданието, без разбира се да буди съвременни ненавистни настроения между различните етнически групи. Вера Метафчиева казваше, че на Балканите ще има мир, като спрем да учим история. Не, историята трябва да се учи като поклон към величието на миналото, без да бъде използвана като начин за обезличаване или за нахъсване един срещу друг. Когато американците празнуват своя ден на независимостта, никой не приема това като антибританска акция и внушение, нали?

Очевидно е, че такива "реформи" се опитват да въведат хора, които, говорейки за черното комунистическо минало, в момента получават директно, пряко и открито огромна финансова помощ и насърчение отвън. За да изкарат, че да се напиеш с водка е едно, а с уиски е съвсем друго. Мисля, че това не може да бъде спряно. Това е част от нашето самоунищожение. Защото в крайна сметка проводниците на такива идеи са местни и както винаги съм казвал - държава и семейство не се развалят отвън, те се развалят отвътре. Ние сме вече уязвими към такива неща, защото ги приемаме за модернизация, за европеизация, демократизация и толерантност.

Виждам, че намаляват българските автори в литературата до V клас, увеличават чуждите. Да попитам обратното. До каква степен българската история присъства в европейските учебници, да не говорим за отвъдокеанските? Ако има някаква идея да бъде стикована общата история на човечеството, то не трябва да става за сметка на цивилизации и на национални приноси като българските. Ако се учеше в Исландия за Априлското въстание, тогава можем да приемем и ние нещо от историята на Исландия. Ако имаше някаква пропорционалност, при която в Ирландия ще учат за Паисий Хилендарски, може тогава малко да намалим значението на този монах, който присъства във всички световни енциклопедии като личност и независим дух. Цялата работа е, че тази наша "европеизация" става за сметка на свиването и обезличаването на България.

Защото ако има нещо оригинално в нашата история, то това не са битките и победите ни, крепостите ни и прочее - това е нашият култ към просветата. Това сме ние в света. Ние нямаме "Сони" и "Тойота", няма и да имаме, но ако това губим, какви оставаме? Растения.

Училището е единствената опора, единствената крепост срещу денационализацията. Ако и него лишим от вълнението на миналото, което, пак казвам, не трябва да поражда съвременна конфликтна среда, лошо ни се пише. Хайде, можем да минем без "Кремиковци" и без няколко луксозни блока на Слънчев бряг, но това, ако се погуби, губим всичко.


 

Слово на президента Румен РАДЕВ по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия

Е-поща Печат PDF

Уважаема г-жо председател на Народното събрание,

Уважаема г-жо вицепрезидент,

Уважаеми г-н вицепремиер и министър на отбраната,

Уважаеми вицепремиери и министри,

Уважаеми народни представители,

Уважаеми представители на политическите партии,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници,

Драги ветерани, военноинвалиди и военни от запаса и резерва,

Скъпи сънародници,


на Гергьовден отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. На кръстопътя на географията България е оцеляла тринадесет века. И когато силата на противника е сломявала нашия малоброен народ, силата на духа го е възкресявала дори след векове на робство. Затова св. Георги, воин и християнски светец, е символ на непобедимaта ни воля и упование.

Точно век ни дели от края на Първата световна война. Последва я Втората, още по-унищожителна.

Доскоро светът вярваше, че ужасът от преживяното ще предотврати нови кръвопролития. Но те са факт. По периферията на Европа и дори по улиците на Стария континент.

В свят, в който личният егоизъм се налага като мироглед, националните егоизми закономерно се възвръщат. А това ще рече нови рискове, сблъсъци и конфликти.

 

XX


В този свят армията възвръща ролята си на действен гарант на сигурността и благоденствието.

България е стожер на мира в нашия обременен с история регион. На съседите си гледаме като на приятели и днес на жълтите павета ще приветстваме марша на нашите братя-македонци. Но българите трябва да осъзнаем, че свободата и суверенитетът не се гарантират с думи и декларации, а се обезпечават с достатъчно сила и доблест. Че нехайното отношение към армията подкопава държавността. В миналото героизмът на българския войник често е плащал цената на политическата корист и недалновидност. Затова неотложно трябва да помислим за хората и техниката, които са призвани да бранят България.

Но 6 май не е само празник на Българската армия. Той е ден на храбростта. България е била силна, когато е живяла под знака на доблестта и добродетелите.

Днес моралната криза е факт. Но храбростта не се проявява само на бойното поле.

Днес трябва да преоткриваме всекидневната храброст на достойния човек.

Храбростта да изричаме истината, да браним демокрацията, да въставаме срещу несправедливостта.

Храбростта на достойния гражданин, който се бори с беззаконието и произвола.

Благодарност към храбрите! Свободата на всяко общество, нашата обща свобода, се крепи на върха на тяхното копие.

Честит празник на хората с пагони!

Да живее България!

6 май 2018 г.


 

 

КОНЦЕПЦИЯТА КАТО ЦЕПЕНИЦА

Е-поща Печат PDF

Нови гаври с инвалидите подготвя антисоциалното министерство на одиозния Тотю Младенов. Антисоциалното му ведомство вече мъдри поредната си новоизлюпена “концепция” в тристранката, в престъпен заговор с антисоциалните синдикати и антисоциалните работодатели.

 


Страница 231 от 378