Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НЕОЛИБЕРАЛНАТА ИДЕОЛОГЕМА „25 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ - 4

Е-поща Печат PDF

Статистиките за намаляващите или стагниращи доходи на две трети от населението дори в САЩ от 70-те години на 20 век насам и в същото време рязкото увеличаване на доходите на 1 % дори в условията на криза, е индикатор, че това става по същество чрез отнемане на собствеността на мнозинството. Ето как 85 души могат да притежават толкова, колкото колкото 3.5. милиарда като цяло.

По времето на „25 години свободна България” неолибералната свобода на движение на капитали и хора се прояви на първо място в гигантския грабеж на натрупаното преди това в страната. Грабеж, осъществен от страна на глобалния капитал от държавите на капиталистическия център, които са особено заинтересовани именно от това състояние на страната, даващо възможност за извличане на гигантски ресурси от нея чрез няколко основни механизми и чрез нейната ускорена периферизация.

Няколко са

основните механизми на гигантски грабеж

скрит зад идеологемата за свободата.

Първо. Пристигането в страната на чужди капиталистически компании, които получават концесии или купуват наши предприятия и като монополисти извличат големи печалби, които отиват навън, към по-богати държави, а тук остават обезкостените или все повече амортизирани основни фондове.

 

КОМИСАРЯТ НА НАТО В БСП

Е-поща Печат PDF

• Ангел Найденов – апологетът на политиката, която прави България заложник на натовското командване и Пентагона

На 2 юни тази година, в Деня на Ботев, Народното събрание гласува решение, което потъпква националния ни интерес и което беше едва ли не премълчано в публичното пространство. Депутатите гласуваха 2,2 млрд. лева за закупване на бойни самолети и военни кораби, под предлог, че така българската армия се модернизира и се освобождава от пословичната „руска зависимост”.

Всъщност, управяващите у нас изпълняват разпореждане на Пентагона: България - като прифронтова държава - да укрепи южното крило на НАТО срещу Руската федерация и хипотетичната опасност от руска агресия. В момента НАТО струпва тежка техника и въвежда натовски поделения в прибалтийските държави, в Полша, Румъния и България, определени за оперативен център на една нова световна война между Запада и Русия.

НАТО провежда в Прибалтика най-крупните си военни маневри след Втората световна война на европейска територия.

Провежда маневри в Грузия с мощна американска противозенитна техника, дошла от България. Преди месец в Румъния беше инсталирана системата ПРО, в ход е нейното разполагане в Полша. Да се готви България, където освен четирите големи военни бази на САЩ е налице Команден център на НАТО в София, наблюдава се струпване на чужда военна техника върху наша територия. Най-вероятно в недалечно бъдеще срещу нашата страна ще бъдат насочен мощният ядрен арсенал на Руската федерация.

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

Е-поща Печат PDF

Чрез в. “Нова Зора”
До кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова

Уважаема г-ж Фандъкова,

Отмина 24 май – Празника на българската просвета и култура и славянската писменост. Видяхме редица бледи тържества в софийските училища – израз на задълбочаваща се духовна немощ.

 

ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА

Е-поща Печат PDF

На Веселин Ханчев


Щом те видя с паласки на кръста

и с пагони на рамена,

и с лице, покрито с гъста

мургавина,

струва ми се, че ти си оня

прашен кавалерист,

слязъл за малко от коня

след щурма на Ниш.

Струва ми се, че си разузнавача

с прост реднишки чин,

стихнал вечно в скута на здрача,

слят с пръстта на Страцин.

Струва ми се, че ти побеждава

през снарядния смъртен танц

и прегази водите на Драва,

и взе Долни Михоляц.

Струва ми се, че в Алпите беше

и когато се върна през май,

кепето ти напълни с череши

родният край…

Нищо, че си двайсетгодишен.

С устрема си поривист

тогаз двайсетгодишните пишеха

новата ни летопис.

И светът безстрашен те знаеше,

и „ура“-то ти помни века.

И победата ни сияеше

от очите ти и от щика.


 

ЗАПАДЪТ ПРОВОКИРА НАПРЕЖЕНИЕ ПО БРЕГОВЕТЕ НА ДНЕСТЪР

Е-поща Печат PDF

Букурещ и Киев обявиха намерението си скоро да създадат смесен румъно-молдавски батальон. В съобщение за пресата на Министерството на отбраната на Молдова се казва, че “в дейността си подразделението ще използва значителния опит на румънските военнослужещи, натрупан по време на миротворчески мисии и международни учения.” Румънските и молдавските военни възнамеряват в бъдеще да включат и полски, и украински военнослужащи в състава на батальона.

Защо все пак в зоната на приднестровския конфликт се създава румънско-молдавски-полско украински батальон (на пръв поглед миротворчески), след като мирът по бреговете на Днестър вече повече от двайсет години се осигурява от руски миротворци, които сега са в транспортна блокада, организирана от украинските власти?

Румъния е шампион на НАТО по ръст на разходите за армията (1,36% от БВП - за 2014 г., 1,7% - през 2015 г., а за 2017 г. се очакват 2 %). С подкрепата на Вашингтон и Брюксел не за първа година Букурещ се опитва да сплоти антируската групировка в Източна Европа, в която влизат натовска Полша, а също и Украйна и Молдавия. От 2009 г. Румъния има договор за стратегическо сътрудничество с Полша. В рамките на този договор двете страни са длъжни да подкрепят усилията за евроинтеграция на Украйна и Молдова.

 


Страница 230 от 403