Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

РАЗКОЛЪТ В НАШЕТО ВРЕМЕ

Е-поща Печат PDF

• “Ако престанем да сме алтернатива на Запада, ще бъдем победени и ще изчезнем”

Директорът на РИСИ Леонид РЕШЕТНИКОВ в интервю за “Литературная газета” пред Олег НАЗАРОВ


- Леонид Петрович, миналата година руският народ и част от елита показаха как трябва да се защитава националния интерес в ситуация, когато партньорите противодействат на нашия стремеж към независим курс в международен план...

- От това последва и най-важният урок - Русия е длъжна и занапред твърдо и последователно да отстоява позициите си. Ако се откаже, последиците ще са твърде тежки.

Миналата година говорих пред аудитория във френската военна академия. След доклада при мен дойде бившият министър на отрбаната на Франция и каза: “Като Ви слушах, разбрах колко е прав Хенри Кисинджър. Той казва, че трябва да спрат опитите руснаците да бъдат превърнати в европейци. Те имат друг манталитет. Трябва да разделим Русия на части”.

Подобна позиция се озвучава рядко, но тя съществува повече от век. Защото разколът на СССР не им беше достатъчен.

 

НИЕ НЕ СМЕ ВЪЗХИТЕНИ, Г-Н БОРИСОВ

Е-поща Печат PDF

И сбъдна се пророчеството наше. И стана ясно, че съвсем не беше черен пиар предупреждението ни от 2009 г. Сега и глухият би трябвало да чуе, и слепецът да види, че ако подкрепяш Бойко, получаваш Костов; че ако те спечелят, България губи! А губи, защото победи не линията на промяна, морал и възмездие, както обещаваше ГЕРБ, а линията на разбойника Гаргамел, на Княза на тъмнината, на погромителя на българската индустрия и производство, здравеопазване и армия, на предводителя на ордите от новите, от сините кърджалийски времена, които харизваха авиокомпании на цената на един апартамент, металургични комбинати за 1 долар, външнотърговски банки, ведно с активите, провизиите и печалбата; които хвърлиха в месомелачката на своята т. нар. реформа отрудените граждани на България; които съсипваха работни места, които оставяха хората без хляб и вършеха всичко това без жал и без съвест. Без всякакъв морал те лъжеха народа, че може да се живее и без производство, че само с финансови трикове, подскачане по площадите и по-малко държава може да се поддържа просперитет, жизнен стандарт и институции... И в опустошена България ножът оря на кокал. Проплака народът и бог извърна очи от тях. Разпръсна ги като пилци, като осланени листа. Отвя ги, вледени ги и ги затрупа виелицата на нови ветрове, студове и нови надежди.

 

ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА, ГОСПОДА!

Е-поща Печат PDF

От 134-годишната история на съвременна България, може да се направи извод, че винаги, когато сме били „скарани“ с Русия, сме губили. Така е било по времето на Първата световна война, така е било и с Втората световна война. Очакваме обаче руснаците винаги да ни прощават „волностите“ като на малко дете. Те винаги трябва да ни „разбират“, а ние да се държим както ни кефне. Или по-точно както го иска някой по-голям „батко“ - по-рано Германия, а сега САЩ.

 

ГЛОБАЛНОТО ЗЛО

Е-поща Печат PDF

• И НЕГОВИТЕ ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПОСТУЛАТИ

Днес необходимостта от укрепване на националната идентичност се обуславя преди всичко от възраждането на амбициите за „Monarchia Universalis” (световна монархия). За нея са мечтали крале и императори от древността до германския кайзер Карл V през ХV век, Наполеон Бонапарт през ХIХ, Хитлер, през ХХ, а в края на ХХ и началото на ХХI век САЩ са обладани от същата амбиция. Тя е формулирана в „Американска глобална стратегия”. В нея са закодирани основните цели, главната от които е: „упражняването на американската „имперска“ мощ“ (Бжежински, Зб. Голямата шахматна дъска. Американското превъзходство и неговите геостратегически императиви. Изд. “Обсидиан”, С., 1997, с. 16). С тази разлика само, че на мястото на религията като единствена обединяваща духовна сила в миналото, днес до нея е поставен и политическият й еквивалент – либералната демокрация, чрез която се защитават икономическите, геополитическите и финансовите интереси на една олигархия, начело със световна монархия.

 

ГЛОБАЛНАТА ПОЛИТИКА – ВОЙНА НА СМИСЛИТЕ

Е-поща Печат PDF

Забързани в ежедневието, сме свикнали да използваме термини, често без да разбираме докрай смисъла им. С необичайна лекота жонглираме с тях, без да забелязваме, че те губят своето значение и понякога се превръщат в своята противоположност.

Точно затова интуитивното предусещане на суровите времена предизвика в днешното общество потребност да се определи с ясни и разбираеми образи онова, което се разиграва върху световната шахматна дъска пред очите на всички ни – на извършващата се в онлайн режим Голяма история.

 


Страница 228 от 262