Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОЛЕТНА ВИХРУШКА

Е-поща Печат PDF

Нашата добра Европа, която обикновено е определяна от коментаторите като скучна, старомодна и сякаш оставена на доизживяване, в последно време се превръща в емоционален център на световната политика. Правителства и лидери подават оставки, неизвестни кандидати печелят избори, уж добре обмислени перспективи за развитие се подлагат на съмнение или направо се преразглеждат. Казано накратко, Европа отново е недоволна от себе си, а това показва не само нейните вътрешни противоречия, но и нещо по-съществено – че тя не е изчерпала безвъзвратно своя интелектуален и революционен потенциал. Струва ми се, че ние трябва да сме доволни от тази промяна.

 

ЗА ЕДИН ПО-ДОБЪР СВЯТ

Е-поща Печат PDF

Малко предистория - на 12 септември 1998 г. в САЩ са арестувани петима кубински граждани - Херардо Ернандес, Рене Гонсалес, Рамон Лабаниньо, Антонио Гереро, Фернандо Гонсалес.

Обвинени са - без наличие на неоспорими доказателства, - че по време на пребиваването си в Маями, САЩ, събират информация за намеренията на кубинско-американска терористична организация, възнамеряваща да действа против Куба, с което са “заплашили националната сигурност на САЩ”. Херардо е осъден на две доживотни присъди, плюс 15 години лишаване от свобода, Рамон - на доживотен затвор, Антонио - на доживотен затвор, Фернандо - на 19 години лишаване от свобода и Рене - на 15 години лишаване от свобода.

В послание до народа на САЩ петимата кубинци заявяват, че не са нарушили или застрашили националната сигурност на САЩ, а всъщност са допринесли за разкриване на терористични актове срещу кубинския народ и така са спомогнали за спасяване от смърт на невинни кубинци и на граждани на САЩ. На 2 септември 2008 г. 11-и окръжен съд в Атланта, Джорджия, в САЩ, отхвърля преразглеждането на делото и потвърждава обвинителните присъди за петимата кубинци. На 15 юни 2009 г. Върховният съд на САЩ отхвърля и преразглеждането на техния казус.

 

ПРОГРАМАТА НА ДРУГАРЯ “Х”

Е-поща Печат PDF

• Изказване на полковник о.з. Тодор ГРУЕВ по време на отчетно-изборната конференция на БСП, община Родопи, състояла се на 21.04.2012 г. в Пловдив

До главния редактор на в. “Нова Зора” Минчо Минчев


От името на основната партийна организация на БСП в село Белащица, община Родопи, изпращам изказването на Тодор Груев с молба да бъде публикувано на страниците на вестник “Зора”. За нас това е много важно!
Считаме, че молбата ни ще бъде изпълнена.

С уважение, Б. Бошева,
председател на ОПО, с. Белащица

 

Уважаеми другарки и другари, нашата отчетно-изборна конференция не може да се похвали с положителни резултати и оценка за работата на ръководството и на социалистите.

 

КАКЪВ Й Е ПРОБЛЕМЪТ НА БСП?

Е-поща Печат PDF

Проблемът на БСП изобщо не е в лидерската позиция – дали ще е Станишев, или Първанов. Партията от 23 години (дори бих казал от 25 години) има огромен дефицит в определянето на своята същност, място, цели и предназначение. Примерно въпросът масова или парламентарна партия, е отдавна безпредметен. БСП в чистия си вид от двадесет години насам е парламентарна, а не масова партия (след скрито-откритата й социалдемократизация). Това, което все още я крепи, са стотиците хиляди “твърд електорат”, който е напуснал партията поради това, че не може да припознае тази партия като своя, но който продължава да гласува за нея като единствен начин да отговори на “дясната алтернатива”.

 

НЕЗАБРАВИМО

Е-поща Печат PDF

В град Плевен “Нова Зора” отдавна има сипматизанти. Но организацията в града и областта е на по-малко от две години. Истински ръст тя получи с избирането на Евгения Иванова за общински председател и областен координатор на партията. През 2011 г. по идея на Евгения Иванова, и със средства на родолюбиви граждани, членове и симпатизанти на “Нова Зора”, за ужас и тревога на дирижираната русофобия, бе изтръгнат от бурените на забравата вечният дом на четиримата червеноармейци, летците Ковальов, Крилко, Конков и разузнавачът Попов.

 


Страница 226 от 302