Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВЪЗЕЛЪТ КЪРДЖАЛИ

Е-поща Печат PDF

Искам да напиша за Александър Симов. И това не би трябвало да е трудно. Той сам в голяма степен изгради своя образ. Оцениха го и в БСП. Като публицист с ярка обществена позиция ми е особено близък. Може би защото ни сродява посоката на погледа. И все пак ми е трудно. Защото темата е за град Кърджали. За 9-и МИР, където в листата на коалиция “БСП за България” Сашо съвсем заслужено е на първо място. И аз, от цялото си сърце, желая той да успее там, където други не са успявали.


В последните месеци, сякаш че по изчислена орбита, темата за Кърджали, подобно на комета, пресече хоризонта на делничните ни въжделения и освети отново тревожното небе на българската съдба. Подхванаха я телевизонни влъхви; обговаряха я вестникарски спецове; обсъждаха я мастити авторитети с научни титли и звания; подлютяваха я като едва заръбила рана лаици и нихилисти; късаха ризи и се биеха в гърдите патриоти и грешници; мекерета съскаха из ганковите кафенета на България, сменили набързо кожите си на пълзящи твари... А тя като бледен лихвар се оглеждаше във водното огледало на града и обещаваше с блясъка на алтъните и звездите слава за гадателя, който може да разкрие тайната на този възел на вековете, наречен Кърджали.

 

АМЕРИКАНСКИТЕ САНКЦИИ, ПРЕВЕДЕНИ НА РАЗБИРАЕМ ЕЗИК

Е-поща Печат PDF

ОЗАДАЧЕНИТЕ РУСНАЦИ, АРТИСТИЧНОТО СВИРКАНЕ И ТЯХНАТА ПРЕДИСТОРИЯ

Най-накрая приключихме с неопределеността. В известен смисъл.

Държавната хазна на САЩ все пак оповести списъка на руските предприятия и отделни лица, които биха могли (при определени условия!) да бъдат санкционирани от северноамериканската държавна хазна в съответствие с H.R.3364 - “Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции” (CAATSA).

Ето и два кратки примера от доклада, които обясняват защо казвам “биха могли”: “За изготвяне на списъка на лицата, заемащи високо политическо положение, Департаментът на Министерството на финансите разгледа определението CAATSA, раздел 241 (с) (2), което се позовава на определението “чуждестранни лица с високо политическо положение” в раздела 1010.605, чл. 3, “Сборник от федерални нормативни актове”. В рамките на несекретната част на доклада, това са следните лица: 1) висши длъжности на президентската администрация на Русия; 2) членове на Министерския съвет, министри със статут на членове на правителството и ръководителите на ключови учреждения и органи на изпълнителната власт; 3) други политически дейци от висок ранг, включително ръководството на Думата и на Съвета на федерацията; други членове на Съвета за сигурност на Русия и директори на държавни предприятия. Тези лица са изброени в Приложение 1 на въпросния доклад”,

и другият пример,

“Докладът е подготвен и представен най-вече като отговор на Раздел 241 на CAATSA. Това не е санкционен списък, включването на отделни лица или предприятия в доклада или в допълненията и приложенията към него по никакъв начин не бива да се интерпретира като налагане на санкции срещу отделни лица или предприятия. Включването в доклада не означава, че която и да е агенция, лице или предприятие е определено като отговарящо на критериите за налагане на каквато и да било програма за санкции.

 

МЕРКИТЕ НА СИЛАТА

Е-поща Печат PDF

• С тревога за Венецуела

На 9 март т.г. бе оповестена заповедта на президента на САЩ Барак Обама за изпълнение и разширяване сферата на Закона за защита на човешките права и гражданското общество на Венецуела, генерирана през 2014 г. “Много пъти сме виждали как правителството на Венецуела се опитва да отвлече вниманието от собствените си действия, обвинявайки САЩ или други членове на международната общност за случващото се във Венецуела... Жалко е, че във време, когато сме поели ангажимент с всеки един от народите в Западното полукълбо, Венецуела избра да поеме в грешната посока.”

Това е откъс от официалното прессъобщение на американската държавна служба, което - както добре знаем вече, - прехвърля проблемите от болната на здравата глава, фигуративно казано. Загрижеността на американската империя за Западното, но добре знаем, че става дума и за Източното полукълбо на земния шар, не е изненадваща. Нали преди време тяхната доктрина оповести, че американските национални интереси може да са застрашени в рамките на целия съществуващ свят! Е, това в психологията и психиатрията се нарича мегаломания, но какво да се прави, никой не е съвършен... Сега трън в очите на вашингтонските ястреби стана Венецуела, държавата на Уго Чавес от по-ново време, преди това - на Симон Боливар. Тази държава, която се опитва да си запази природните богатства в името на оцеляването и просперитета на собствения си народ, няма как да не е пречка на американската империя - по израза на Уилям Блум, - защото едва ли има държава в онова полукълбо, която да предвижда толкова цялостна и разнопосочна дейност в областта на социалното дело, здравеопазването, образованието и природните ресурси.

 

НОВАТА РУСКА ДЪРЖАВНОСТ И ПОЛИТИЧЕСКОТО ПРАВОСЛАВИЕ

Е-поща Печат PDF

Текстът на Валентин Вацев, доктор по философия, бе представен на Международната научна конференция “Руската държавност и съвременността: проблеми на идентичността и историческата приемственост”.
Конференцията се проведе на 17 април т.г. в Москва и бе посветена на 1150-годишнината на руската държавност. Докладите са ориентирани в три основни теми - Руската държавност и руската култура като уникално явление на световната цивилизация; Историческите митове за Русия като идеологическо средство за създаване на негативен образ за нея; Руската държавност вчера и днес: проблеми на историческата приемственост.

 

СЪРЦЕТО НЕ СЕ ЗАНИМАВА СЪС СМЕТКИ И С ЧИСЛА

Е-поща Печат PDF

• ИНТЕРВЮ НА ЛИЛЯНА БУЛАТОВИЧ-МЕДИЧ С РАДОВАН КАРАДЖИЧ

Радован Караджич е роден през 1945 г. в Петница, Черногорие. Завършил е Медицинския факултет на Сараевския университет. Той е първият президент на Република Сръбска в Босна и Херцеговина (1992–1996). Поет, драматург, прозаик, публицист. Автор на книги за деца. Обявен е извън закона от пронатовската “световна общност”. Предаден и осъден от Хагския трибунал.

- Убедени сме, че сред сръбските поети на 21 век, Вие сте най-последователният борец за свободата на сръбския православен народ, който в своята история е подлаган на невиждани страдания и изкушения. Какво Ви дава сили и коя е опората Ви в тази борба?

- Благодаря Ви за твърде завишената оценка. Смятам, че и днес има цяла плеяда писатели (особено сред сърбите), които притежават изключителни качества, които с пълно право можем да наречем борци за свобода. Те се противопоставят на всеки тиранин, каквото и да им струва това. Може според някои, те да не са постигнали много, а само са пожертвали себе си, но аз мисля, че те са направили много, макар и само заради това, че предадоха на следващото поколение духа на свободата. А ако днес нещо не ни достига, а вероятно в близко бъдеще още повече ще ни липсва - това са образците за подражание - като се започне от родители и учители и се завърши с ръководители на страната.

 


Страница 225 от 282