Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СЛЕД ОМИР, И ОРФЕЙ ЩЕ ПРАВЯТ... ТУРЧИН

Е-поща Печат PDF

• Турската “културна” инвазия в България върви с ускорени темпове

Доктрината „Йозал”, цивилизационен принос на на турския политик Тургут Йозал, за която можем да прочетем в книгата му „Турция в Европа” (чийто превод на основните езици в Европа е субсидиран от Р Турция с пропагандна цел), представя несъстоятелните претенции на страната да стане „световна сила” и да „възстанови Османската империя”. Чрез груба и елементарна манипулация и най-безцеремонно фалшифициране на фактите от историята, авторът се опитва да защити тезата, че мястото на тази азиатска държава е в Европа. Според неговите „доказателства” нашата европейска цивилизация била всъщност... турска! Турция била „майка на много други цивилизации от... ”най-дълбока древност”, дори на древногръцката, йонийската, чието правилно име било ”анадолска”.

 

ПРИНОС КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА ИСТОРИЯ

Е-поща Печат PDF

Европа, млада и непохитена

четеше своя рицарски роман,

когато във зора незазорена

загина рицарят Иван-Шишман.


Европа плачеше за Жулиета,

Европа се възклицаваше по Бах,

а с вълчи вой в тракийските полета,

вървяха глутниците на Аллах.


Когато, обкръжена от слугини,

тя тънеше в охолство и разкош,

във Солун на пазара за робини,

гяурките вървяха пет - за грош.


Когато тя строеше катедрали,

и замъци - във зимния Балкан

скърбяха тънки липови кавали

и плачеха за Алтанлъ Стоян;

въздигаха се кървави калета,

градени със отрязани глави

и всъщност си остана непревзета

Страната на хайдушките орли.


А беше колкото калпак голяма,

широка колкото следа от лъв,

но се превърна в страшна вълча яма,

покрита с кости и залята с кръв.


Със кремъклия пушка, с проста сопа,

със камък и стрели от бучиниш,

дедите ни завардиха Европа

и турците не стигнаха Париж!


 

ДВУЛИКИЯТ ЯНУС

Е-поща Печат PDF

Проф. Чавдар ДОБРЕВ и Минчо МИНЧЕВ в разговор пред “Нова Зора” за двойните стандарти в политиката към Русия

- Преди по-малко от месец разговаряхме за истината и само истината относно кризата, която преживява БСП. Конгресът отмина и резултатите от него предстои да бъдат осмислени. Сега обаче те поканих по друг повод. Иска ми се да обсъдим текста на Георги Първанов във в. “Преса” от 8 април. Как оценяваш споделените му шест виждания за българско-руските отношения в този момент и какво трябва да се направи за тяхното подобряване?

Да си призная, не съм чел публикация, която едновременно и да ме радва, и смущава. От една страна, съм удовлетворен от изразените позиции и намерения, от друга страна обаче, колкото и да го гася, фитилът на паметта ми гори и избухват факти и събития, които болезнено съм преживявал. Наистина е ужасно човек да помни дълго. Затова ще се опитам да проведа този наш разговор в реда, в който Първанов формулира проблемите и собствената си гледна точка на политик и държавник за активизиране на диалога между България и Русия.

И така, бившият президент на Р България предлага „парламентът да свали мораториума за АЕЦ „Белене” и да започне ускорено да се строи новата централа”. Ти какво мислиш по въпроса?

- Според мен, навременно и разумно предложение. Защото АЕЦ беше спряна от ГЕРБ и премиера Борисов през първия му мандат без основание, под диктата на Вашингтон. Нещо повече, Бойко Борисов си позволи да нарече АЕЦ „Белене” - „гьол”, а строежът й - гнездо на крупни корупционни сделки със съучастието на руски мафиотски структури в енергетиката. Според мен, рано или късно българското общество ще поиска някой да се разплати за спирането на този извънредно изгоден икономически проект между България и Русия.

 

РУСИЯ ИМА ВЕЛИКА ИСТОРИЯ И ВЕЛИКО БЪДЕЩЕ

Е-поща Печат PDF

На 7 май в големия Кремълски дворец се състоя тържествена церемония по встъпването на Владимир Путин в длъжността президент на Руската федерация. Церемонията започна с тържествено внасяне в Андреевската зала на Големия Кремълски дворец на държавния флаг на Русия, щандарта на президента, Конституцията на Русия и знака на президента на Русия. Владимир Путин положи клетва за вярност към народа на Русия.

 

СВОБОДАТА НА ДУХА РАЖДА СВОБОДА

Е-поща Печат PDF

Всъщност Клисура не е онази Клисура, която знаем от историята. Този град се различава от другите подбалкански градове, характерни с възрожденската си архитектура. Клисура не е Клисура. Най-старите й къщи са на сто и няколко години. Онази Клисура, която имам предвид, е останала цялата под тъмните пепелища след Априлското въстание. Но именно тя е жива в народната памет. В стаята на Павурджиевата къща, където апостолите Волов и Бенковски образуват революционния комитет,  с необикновена сила са звучали думите на клетвата: „Заклевам се в името на всемогъщаго Бога, че за славата на народа си и за честта на православната вяра ще забия петстотингодишния ръждясал български нож в гърдите на турския султан. Ако престъпя клетвата си, да бъда проклет от целия български народ и да ме постигне най-тежкото Божие наказание.“ Четирикрако столче с бяла бродирана покривка, на която стоят върху разтворена книга кръстосани пистолет и кама.

 


Страница 224 от 302