Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДУМАТА НА АМЕРИКА НЯМА СТОЙНОСТ

Е-поща Печат PDF

Вече можем да престанем да се надяваме че ще бъдат изпълнени обещанията на Тръмп от времето на предизборната му кампания, че ще се изтегли от Сирия, ще нормализира отношенията с Русия и ще сложи край на износа на американски работни места в чужбина.

С оттеглянето си от иранското споразумение за ядрено неразпространение, подписано от САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия, Китай и Иран, той опозори думата на американското правителство...

Главните европейски васали на САЩ заявиха, че ще продължат да се придържат към иранското споразумение и след оттеглянето на Тръмп. Сега остава да се види дали те ще се окажат способни да устоят на американския натиск и на тези пари, които ще им подхвърли Вашингтон с цел да ги накара да променят решението си.

Оттеглянето на Тръмп представлява нова проверка за позицията на Русия.

 


Дали руското правителство ще търпи да бъде дестабилизиран Иран, както и да търпи дестабилизацията на Сирия? Ще събере ли Русия отново решимост да защити своя собствен южен фланг? Дали безразсъдното решение на Тръмп е послужило като урок за Русия? Дали Путин, Лавров и останалите руски радетели за атлантическа интеграция на Русия, които упорито отказват да погледнат истината в очите, са проумели най-накрая, че споразуменията, които те така настойчиво искат да сключат с Вашингтон, няма никога да бъдат спазвани от американската страна?

Русия ще се събуди ли накрая и ще престане ли да създава още опасни ситуации в света със своята поразителна нерешителност? Ако Путин не прояви твърдост, всички ние ще загинем.

 

Превод Бистра Стайкова


 

IN MEMORIAM

Е-поща Печат PDF

Георги Евгениев Андреев напусна този свят на 8-ми март 2019 г. Той сътрудничеше на вестник „Нова Зора“ с кратки статии и есета. Беше особено чувствителен към всяка неправда и липса на морал във властта и обществото. Ето защо запозна да издава в началото на 1997г. Вестник „Зов“ на собствени разноски, първоначално с помощта на приятели. Вестникът (месечно издание) излизаше до месец септември 2005г. Издаваше и книги също на собствени разноски. Като автор издаде: „Пред съдбоносен избор: България или мафията. Част 1 и 2“, „Къде отиваш човечество?“, „Краят на Западната цивилизация“, „Кобургите и катастрофите на България“, „Америка над всичко!“ и др. Превеждаше и издаваше обществено-политическа литература от известни автори.

Поклон пред светлата му памет!


 

НО КЪДЕ Е ВСЪЩНОСТ СЪБИТИЕТО, КОЛЕГА?!

Е-поща Печат PDF

• ...написано и публикувано в България

В броя на в. „Литературен вестник“ от 23-29 март т. г. е публикувана статията на Пламен Антов -  „Под игото“ като философия на историята: творбата срещу своя автор“. Да се развенчае “легендата” за Априлското въстание, и за Априлската епопея е стар мерак на наште доморасли свободомислещи и свободнопишещи, но не открито, демонстративно, а тихомълком и под сурдинка. Рядко се споменава дори думата „въстание“, повече се говори за „бунт“, „събитие“, „карнавал“... Специално място и внимание в текста са отредени на подробното описание на ситуацията в Бяла черква. В това малко градче е извършена огромна работа „по подготовката“ на Събитието. Но Събитието не се случва. Въстание няма...

Основа, главен критерий в статията е разбирането на блестящия М. Бахтин за трите елемента, които трябва да присъстват, върху които да бъде изграден модерният роман. Пламен Антов смята, че в литературата все още няма създадено такова произведение, което да притежава тия три елемента, проявени във висока художествена форма: в епопеи като „Война и мир“, „Тихия дон“, „Клетницитеима народност, но няма карнавалност – нито „отгоре“, откъм авторовата идея, където народното е рационализирано и плътно приближено към модерния логос на Историята, нито „отдолу“, в образната органика на самата творба. Селякът Платон Каратаев е изразител на „народна идея“ във високия логос на Историята, мислена и манипулирана от Толстой; но той не е народна фигура в собствения, вътрешен смисъл на народното per se (an Sich); и затова не е могъл да бъде карнавална фигура“.

И малко преди това: „Но дори повърхностното сравнение с класически епоси като „Война и мир“ или „Тихият Дон“, да не говорим за любимите на Вазов „Клетници“, които са затънали до уши в романтизъм, показва същностната отлика на „Под игото“.

 

БЪЛГАРСКОТО ОТМЪЩЕНИЕ ЗА ЕДНО РУСКО ПОРАЖЕНИЕ

Е-поща Печат PDF

На 31.05.1223 г., на бреговета на река Калка, се срещат войските на руско-половецката коалиция и на държавата-конфедерация на Чингис хан. Тежката битка завършва със страшно поражение на коалицията, което днес се се смята за най-тежкото военно поражение в руската история.

В началото на 13-и век в Източна Азия възниква нова империя. Неин създател е монголецът Темуджин, известен като Чингис хан (1162 – 1227 г.) – талантлив пълководец и мъдър управник. Монголската империя е най-голямата държава, създадена в света, а Чингис хан – един от най-успешните военачалници.

В 1222 г. армията на Чингис хан разгромява Азербайджан и Грузия, преминава през Дербентския проход и нахлува в Северен Кавказ, в земите на аланите и половците.

 

ПРЕКРАСНИТЕ НОВИ УЧЕБНИЦИ…

Е-поща Печат PDF

Учебник по литература за 5 клас, изд. “Просвета” 2017 г., цена 21,33 лв. Автори Албена Хранова, Лъчезар Бояджиев, Тина Велева

 

В анотацията за този учебник се казва: “Учебникът по литература за 5. клас на издателство “Просвета” изцяло отговаря на новата учебна програма на МОН и цели овладяването на базисни знания, умения и отношения, свързани с митологията, с фолклора и с литературата и с изграждането на компетентности на ученика. Учебното съдържание е представено по достъпен и интересен за децата начин, като са отчетени особеностите на хетерогенните образователни групи. В различни рубрики се предлагат варианти за осмисляне на задължителните текстове. Приложените подходи целят да улеснят работата на учители и ученици за обогатяване на общата и специфичната литературна култура на петокласниците.”

 

Представяме факсимиле на една само страница от този учебник, за да може читателят да направи сам своите изводи. Ако читателят е достатъчно образован, не е трудно да провиди, че съдържанието на текста за Гергьовден е далеч не само от образователен дискурс, но е изцяло политкоректен, както казваме днес. Тук няма фалшиви новини, има деформиран образ на празника на Св. Георги, който очевидно отговаря на разбиранията за етническа, верска и т. н. толерантност на автори и утвърдени от образователното министерство програми.

Тези нещица, които са публикувани на страничката, преди десетилетието на ромското включване, и преди продължаването му с още петнайсет години, ги пишеше в един скандален учебник за ромските деца. Технологията, по която се подменят истинските знания с оглед най-новия ни цивилизационен избор, е простичка и удобна. Само че още колко хартия ще трябва да се изпише, за да се покаже, че у нас никой никога не е притеснявал нито цигани, нито мюсюлмани, нито български граждани с друго етническо и религиозно самосъзнание. Нима не е ясно, че подобни учебници (и не само учебници) преследват една неназована явно цел - да отъпяват българските деца още от най-ранна възраст, защото такива “биологични единици”, и когато пораснат, лесно се управляват и направляват... И още - по-лесно привикват да възприемат “придобитата имуществена неравнопоставеност” на днешното време, а после обръщат поглед и към джендър-идеологията. Всичко това - просто пътем. Но темата е дълбока и сериозна.


 

 


Страница 224 от 364