Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПОСЛЕДНИТЕ ХОРА НА ЕВРОПА

Е-поща Печат PDF

Някога-някога имаше една различна Европа... Европа на кръстоносните походи, героичните дела и монашеските подвизи. В тази стара Европа нямаше абстрактни легенди, понеже те бяха едно към едно парченца действителност. Впрочем, това може би не е било толкова отдавна, но е било в една различна Европа.

В някакъв момент кръстоносните походи фалират, героизмът става неуместен и икономически неефективен, а свещеническото излиза във ваканция. С две думи – християнска Европа станала недостатъчно комфортна за зародилата се буржоазия и била отпратена на бунището на историята. Генералното правило на нова Европа е практическият интерес, и всичко, което не му служи, е непотребно.

 

ЩАСТЛИВИ КОКОШКИ, НЕЩАСТНИ ХОРА

Е-поща Печат PDF

Ако трябва с едно изречение да се опише положението на България в „евроатлантическия рай”, най-удачен е изразът: „Щастливи кокошки, нещастни хора”.

На 20 март тази година, в Световния ден на щастието, Европейската статистическа служба „Евростат” оповести резултатите от едно изследване, проведено през 2013 г. в страните от ЕС относно усещането за щастие на техните граждани. За почуда на нашите „евроатлантически новопокръстени”, класацията на „щастливите” оглавяват не „моторите на ЕС” Германия и Франция, а Дания, Швеция, Швейцария, Финландия и Исландия. И съвсем закономерно, в дъното на класацията се нарежда България, чиито граждани оценяват своето щастие с 3,8 при оценки 8 и по-високи за страните от челната петица в скалата на щастието.

В дъното на класацията са още Гърция, Кипър, Унгария и Португалия, но и там оценките на щастието са от 6 нагоре. Пред нас на предпоследно място в Европа е Сърбия, която обаче е само кандидат за член на ЕС с мъглява перспектива да бъде приета там. В Исландия и Норвегия гражданите оценяват щастието и задоволството си от живота със 7,9; в Холандия и Австрия – със 7,8; в Германия – със 7,3 и в Румъния със 7,2. Като цяло почти 80 % от европейците над 16-годишна възраст оценяват щастието си с 6 и повече. А според неотдавнашно проучване на ООН, след нас по песимизъм и недоволство от живота са само страни от третия свят като Гвинея, Танзания, Руанда и Того.

 

SOFT POWER СРЕЩУ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА

Е-поща Печат PDF

• НОВИ ТЪМНИ ЗАВЕРИ СРЕЩУ РУСИЯ И ВЛАДИМИР ПУТИН СЛЕД ПРОВАЛА НА „БЯЛАТА РЕВОЛЮЦИЯ”

Както стана въпрос и в предишна публикация, външнополитическата стратегия на САЩ за налагане на „демокрация” в страните на света се реализира чрез използването на т.нар. умна сила, което пък е съчетание от прилагане на „твърда” и „мека” сила. През 1990 г. Джоузеф Най, сътрудник на Съвета по международни отношения (Council on Foreign Relations ) и съратник на Збигнев Бжежински, използва за тези методи понятието “мека власт” или “находчива власт” (soft power). Според харвардския професор по международни конфликти Джоузеф Най „Soft Power(меката власт) е форма на външнополитическо въздействие, насочено към манипулиране дейността на хора и правителства чрез духовни ценности, които са привлекателни и имат морален авторитет”. В интерес на истината понятието, което налагат професорът и неговият настойник Бжежински, малко се различава от определението на Пентагона за психологическата война. Основните пропагандни клишета за soft power на САЩ са „американският начин на живот”, „ценностите на демокрацията” и „правата на човека”. Първото успешно използване на новата стратегия и първо нейно завоевание бе перестройката.

 

В БСП ПРОТИЧАТ СМУЩАВАЩИ ПРОЦЕСИ

Е-поща Печат PDF

• Становище на сдружение „Генерали и офицери от запаса – членове на БСП, относно дискусията в партията,
свързана с отчетно-изборната кампания и подготовката
на предстоящия 48-ми конгрес

През 90-те години на 20 век човечеството преживя една от рядко срещащите се в историята катастрофи. Без войни и външно икономическо и политическо насилие, СССР, социалистическата система в страните от Средна и Източна Европа и Варшавския военен пакт се разпаднаха. Тази катастрофа предизвика нови геополитически процеси в глобализиращия се капиталистически свят, които пораждат ново съотношение на силите в международен мащаб и нови противоречия между тях. Настъпи нова историческа епоха в историческия ход на човечеството. В бившия СССР и социалистическите страни започна невиждана криминална реставрация на капитализма. В България този процес доведе до непознат в историята ни икономически, социален, политически и духовен разпад.

 

ПАРИ НЕМА - ДЕЙСТВАЙ!

Е-поща Печат PDF

Горе долу в ситуацията от популярния комитски виц ще изпаднат българските общини. Поне така излиза казаното от регионалния министър Лиляна Павлова пред форума за имоти “БалРек”.  В следващия програмен период на оперативна програма “Регионално развитие” държавата вече няма да финансира безвъзмездно проекти, независимо от размера на инвестицията. Според нея бизнесът трябва да определя кой и къде да инвестира, а приносът на държавата да бъде осигуряването на дългосрочен нисколихвен кредит и предоставянето на терен.

 


Страница 223 от 282